Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJEN U DUBLINU

Policija identificirala četvorku koja je pretukla Josipa Štroka, vođa im je već poznat

Children injured following a suspected stabbing, in Dublin
Clodagh Kilcoyne/REUTERS, ilustracija
16.04.2024.
u 18:09

Irska policija vjeruje da je nepoznata osoba pozvala četvoricu napadača na mjesto događaja nakon što su Josip Štrok i njegov prijatelj David Družinec izašli iz autobusa oko 10 navečer

Irska policija pretražila je dom muškarca kojeg sumnjiče da je vođa bande koja je na smrt pretukla Josipa Štroka 30. ožujka u Dublinu. Osim njega, policija je identificirala još tri muškarca za koje vjeruju da su sudjelovali u smrtonosnom napadu. 

Muškarac je od prije poznat policiji koja je protiv njega otvarala istrage zbog prekršaja povezanih s drogom, ali i zbog objavljivanja anti-imigracijskih i ekstremnih desničarskih izjava na društvenim mrežama, piše Irish Independent. Policija je u njegovom domu zaplijenila više elektroničkih uređaja, uključujući i mobitel, a zadržan je zbog još jednog razloga nepovezanog s napadom na Josipa.

Nitko još nije uhićen u vezi s ovim kaznenim djelom, no izvori iz policije ističu da slučaj dobro napreduje. "Nastojimo skupiti što više dokaza prije nego dovedemo ljude na ispitivanje. Možda se čini da je proces spor, no nužno je osigurati da imamo sve informacije prije intervjua" kazao je neimenovani izvor.

U tijeku je prikupljanje i pregledavanje snimki CCTV kamera raznih ustanova u okolici, pretraženo je više zemljišta, a nekoliko mobilnih uređaja poslano je na analizu. Irska policija vjeruje da je nepoznata osoba pozvala četvoricu napadača na mjesto događaja nakon što su Josip Štrok i njegov prijatelj David Družinec izašli iz autobusa oko 10 navečer.

POVEZANI ČLANCI

Motiv napada još nije službeno utvrđen, no Družinec je ranije rekao kako su im napadači dobacivali da prestanu govoriti hrvatski jezik jer se u irskoj govori engleski. Na mjesto sukoba u danima nakon Josipove smrti pristigli su deseci ljudi, među njima i drugi doseljenici iz Hrvatske poput Leane Stipaničić.

"Svi su šokirani ali i utučeni jer smo se osjećali kao da će se ovako nešto dogoditi prije ili kasnije. Mislim da svi znamo da Dublin više nije siguran kao što je bio prije, naročito za strance" kazala je za Irsku televiziju. "Ne bih hodala ulicom i pričala hrvatski, a tako sam se osjećala i prije ovog napada. Ne želim da ljudi znaju da sam strankinja, ne osjećam se sigurno" dodala je.

VIDEO Vatrogasci uklanjaju posljedice nevremena u Gajevoj ulici

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nisam_robot
nisam_robot
19:04 16.04.2024.

Leana Stipančić se ne osjeća lagofno u Irskoj ali se ne želi ni vratiti jer još nije uštedjela za polovni Audi da se može hvaliti u HR kako je u Irskoj super?

Avatar Striborski
Striborski
19:13 16.04.2024.

Rasizam? Nisam znao da su Hrvati i Irci različitih rasa. Drugo, "ovo je Irska, govorite engleski"? Znam da je engleski uz irski službeni jezik u Irskoj, ali to je zapravo za Irce "okupatorski" jezik. Englezi ih toliko tlačili da samo manjina govori irski i sad ti fetivi Irci pobijesne kad Hrvati između sebe govore hrvatskim? Nekad se govorilo - što južnije to tužnije. Danas je to i - što zapadnije, to blehavije.

BO
BoljiSvijet
18:37 16.04.2024.

Bog zna kako onda prolaze tamnoputi u Dublinu za koje se odmah shvati da su stranog porijekla...Svijet se mjenaj na gore..gotove su i integracijske politike iz prošlog stoljeća...na žalost Svijet koji poznajemo nepovratno nestaje pred našim očima a to je gore od bilo čega drugog..što je najgore u Irskoj uooće ovaj tragučan sličaj nitko ni ne osuđuje već se sve svelo na izolirani događaj o kojemu se ne priča

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije