Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reorganizacija policije uoči ulaska u Schengen

Policajci više na ulicama nego u uredima, jesu li potplaćeni?

Slunj: Policajci na motorima
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
14.01.2022.
u 19:25

Jagić: Osnovna plaća policajca, bez noćnih sati i blagdana, iznosi oko 5200 kuna, a početnička 3800 kuna

Vlada je jučer prihvatila uredbu o novom ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, a po riječima ministra Davora Božinovića, radi se o funkcionalnoj reorganizaciji policije kroz manji broj rukovodećih mjesta i veću operativnost policije.

– Naglasak reorganizacije je na povećanju operativnosti policije na svim razinama, na većoj vidljivosti policije na ulicama, više ljudi u operativi, a manje u administrativnom dijelu – poručio je ministar.

Rukovoditelja 638 manje

Naveo je da će se broj rukovodećih mjesta u Ravnateljstvu policije, u policijskim upravama i postajama smanjiti za 638, i to smanjenjem broja odjela i odsjeka za 115. Ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta smanjuje se za 1397. U Ravnateljstvu policije ustrojit će se nova Uprava za javni red i sigurnost, u okviru koje će djelovati službe temeljne i prometne policije, protueksplozijska služba s četiri regionalne jedinice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, mobilna jedinica prometne policije i Operativno komunikacijski centar. Zapovjedništvo specijalne i interventne policije integrirat će se u zapovjedništvo za intervencije. Cilj ovog povezivanja jačanje je kapaciteta i operativne sposobnosti posebnih policijskih snaga, odnosno prvog odgovora na krizne situacije visokog rizika, poput terorističkih prijetnji, migracijske krize i sl. U policijskim postajama ustrojit će se 271 novo radno mjesto više i visoke stručne spreme, a postaje će ostati bez 73 sadašnja rukovodeća radna mjesta. Novog zapošljavanja neće biti, Božinović jamči da će se novim ustrojem uštedjeti, a da građani neće ostati uskraćeni ni za jednu dosadašnju uslugu policije.

– Uštedjet će se 1,615 milijuna kuna – naglasio je ministar navodeći da se radi o prvoj cjelovitoj reorganizaciji Ravnateljstva policije uoči ulaska u schengensko područje. Novu uredbu u Sindikatu policije, kako su nam kazali, još nisu stigli proučiti. Dubravko Jagić, predsjednik tog sindikata suglasan je s ocjenama da policija treba biti efikasnija, no upozorava kako je to teško očekivati ako policajci ne budu adekvatno plaćeni.

Mladi nemaju interesa

– Policajci su potplaćeni, zbog čega nema interesa mladih za ovu službu. Osnovna plaća policajca, bez noćnih sati i blagdana, iznosi oko 5200 kuna, a početnička 3800 kuna, s tim da se te mlade ljude može poslati na rad u udaljena mjesta, gdje će si sami morati plaćati hranu itd. – kaže Jagić upozoravajući da se takvim odnosom umanjuje interes mladih za službu u kojoj, kaže, ostaje uglavnom stari, ratni kadar. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
21:20 15.01.2022.

Pa Jagiću,osim što mlatiš pare kao sindikalac u MUP-u,gdje si ti ustvari zadnjih 10 godina.Zašto dozvoljavas da policajac radi za manju plaću od prometnog/komunalnog redara ???

SA
sanikol
15:07 15.01.2022.

Nije mi jasno zašto nema policajaca na ulicama. Da ih je 5000 imali bi posla u uvođenju reda. Hrvati su jednostavno nedisciplinirani i ne drže se nijednog zakon ili propisa. Biciklisti voze kuda hoće, automobili voze po žutim linijama rezerviranimim za javni prijevoz. Po trotoarima voze kao ludi el. romobili i biciklisti i redovito voze u krivom smjeru iako napr u Gundulićevoj postoje trake u smjeru juga i sjevera, raskršća su zatrpana automobilima jer uđu u već puna raskršća. Kao što je magarac naučio na batine tako treba uvoditi reda za one koji se ne drže ničega. Gospodo iz vlasti. Tu vam leži veliki novac i nitko neće imati pravo buniti se kada plati globu. Već kad pišem o neredu u gradu, da i promijenite ime grada u prikladnije KANTOGRAD. Ako ne znate kako pitajte one u Sarajevu. Tamo nisam vidio nijednu kantu za smeće barem u centru grada.

DU
Deleted user
11:38 15.01.2022.

Plaće su im nikakve!! Za te nofce i previše rade! Problem je jedino što Zakone provode selektivno po podobnosti a razlog je Podobnost njihovih šefova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije