Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA  OPTUŽNICA

Policajce terete da su 'škaljarcima' odavali povjerljive informacije. Za to dobili 30.000 eura

Samobor: Premijer na predstavljanju Schengenskog informacijskog sustava
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
19.09.2023.
u 10:36

S obzirom na to da je dio dokazanog materijala u ovoj optužnici baziran na podacima iz SKY komunikacije,  čiju zakonitost u nekim drugim postupcima obrane problematiziraju, za neke buduće postupke vjerojatno će biti bitno, što je ova optužnica sada postala pravomoćna

Kriptirana komunikacija preko SKY-a, omogućila je policijama diljem svijeta da dobiju uvid  u način na koji komuniciraju i operiraju kriminalne skupine. Jedna od takvih bila je, sudeći po optužnici USKOK-a, i ona kojoj je pripadalo nekoliko graničnih hrvatskih policajaca, koji su se teretili da su pripadnicima crnogorskih kriminalnih klanova  odvali  tajne i povjerljive informacije iz MUP-ova informatička sustava.

Ta optužnica, koju je USKOK podigao protiv Željka Cigule, Tomice Sopeka, Anđelka Hanžeka, Kemala Rastodera, Dušana Georga i Mladena Šipke je nedavno potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu i postala je pravomoćna. Istovremeno odlučeno je  da se Dušanu Georgu sudi u odsutnosti, dok su  Andreja Kirbiš i Ljiljana Šumiga priznale krivnju te su osuđene temeljem  nagodbe s USKOK-om. Osuđene su na rad za opće dobro, a svaka mora platiti i novčanu kaznu od 10.000 eura.

Priznale su navode optužnice, prema kojima su one primale novac od kriminalaca, koje su zatim prosljeđivale policajcima  koji su potom u informacijskom sustavu MUP-a provjeravali što je kriminalcima trebalo. USKOK u optužnici navodi da su Cigula i ostali evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih provjeravali kvalitetu lažnih dokumenata. Osim toga dostavljali su im i podatke o raspisanim tjeralicama, te su za to uzimali između 150 i 800 eura po informaciji.  To je posebno bilo važno Georgu te Šipki i Rastoderu, za koje srbijanski mediji navode da pripadaju  škaljarskom klanu. Rastoder je prošli tjedan na zagrebački Županijski sud doveden pod jakim mjerama osiguranja, koja su uključivale i pripadnike specijalne policije te transport u "gurki", a u ranijoj fazi postupka je priznao što mu se stavlja na teret.

S obzirom na to da je dio dokazanog materijala u ovoj optužnici baziran na podacima iz SKY komunikacije,  čiju zakonitost u nekim drugim postupcima obrane problematiziraju, za neke buduće postupke vjerojatno će biti bitno, što je ova optužnica sada postala pravomoćna.

POVEZANI ČLANCI:

Cigula i ostali optuženi policajci terete se da na svojim radnim mjestima na graničnim prijelazima pretraživali nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a RH, Schengenski informacijski sustav i baze podataka Interpola, te obavljali tražene provjere. U većini slučajeva fotografirali su sučelje informacijskog sustava s prikazom rezultata obavljenih traženih provjera. Te fotografije slane su zainteresiranim osobama koje su  im za to plaćale. Novac je uplaćivan na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferiran preko Western Uniona. Cigula, Sopek i Hanžek terete se da su od 2019. do 11. lipnja 2022. "zaradili" oko 30.000 eura.

Prema pisanju srbijanskih medija Šipka je pripadnik škaljarskog klana koji je 2020.  uhićen na Jahorini zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju droge. S njim je tada uhićeno više osoba. Što se tiče Rastodera, on je 2004. teško stradao u eksploziji  bombe podmetnute u njegovo vozilo u Budvi. Ostao je bez obje noge. Za njim je Luksemburg raspisao europski uhidbeni nalog, pa  je nakon što je uhićen u Hrvatskoj pokrenut i postupak njegovog izručenja, što očito još nije realizirano. Povezivalo ga se i sa Stjepanom Prnjatom, koji je višestruko osuđivan zbog trgovine kokainom, zadnji put u akciji Nana. Prnjat je u toj akciji priznao svoju ulogu za krijumčarenje 100 kilograma kokaina iz Paname te je 2019 osuđen na devet godina zatvora i plaćanje novčane kazne od četiri milijuna kuna. Prethodno je iz Slovenije izručen Hrvatskoj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije