Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Planinska

Pokreće se ovrha nad Sanaderom?

Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
02.07.2019.
u 07:50

Presuda za aferu Planinska postala je pravomoćna, a Ivo Sanader u proračun još uvijek nije uplatio 17,5 milijuna kuna koje su mu presudom oduzete

Dok Ivo Sanader u Remetincu čeka nastavak suđenja za aferu Ina – MOL, u kojoj bi koncem tjedna trebao biti saslušan Stephan Hürlimann, sa Županijskog suda u Zagrebu je ODO-u Zagreb poslana presuda u aferi Planinska.

Mora vratiti 17,5 milijuna

Sud je tužiteljstvu poslao pravomoćnu presudu kako bi ODO mogao pokrenuti ovrhu nad Sanaderom. Naime, osim što je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, po pravomoćnoj presudi, Sanaderu je oduzeto i 17,5 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Prema zakonu, ta se suma u proračun treba uplatiti 15 dana od pravomoćnosti presude, a ako je optuženik, u ovom slučaju Sanader, u tom roku ne uplati, pokreće se postupak ovrhe. Sanader ima pozamašnu imovinu te kolekciju umjetnina i većina toga mu je blokirana, no u aferi Fimi medija. Država bi se jednog dana mogla naplatiti prodajom svega toga, no kako se blokade odnose na suđenje za aferu Fimi media, prvo bi taj postupak trebao biti pravomoćno okončan. A kako u tom predmetu stvari stoje, teško da će se to brzo dogoditi, jer suđenje već dulje vrijeme miruje zbog teških zdravstvenih problema Nevenke Jurak.

Što se tiče Planinske, ako nema imovine koju mu može ovršiti, država bi Sanaderu mogla sjesti na aktualna primanja, odnosno na dio njegove mirovine. Hoće li se to i dogoditi, znat će se nakon što ODO počne s provođenjem ovrhe. Pravomoćno je postalo i rješenje o izdržavanju kazne za aferu Planinska. To konkretno znači da bi Sanader iz Remetinca, sukladno odluci Centra za dijagnostiku, trebao biti upućen u neku od kaznionica ili zatvora. S obzirom na to da je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti, to bi vjerojatno značilo da bi kaznu mogao izdržavati u kaznionicama u Glini ili Puli. No kako su mu u tijeku još dva suđenja, ono za Fimi mediju te ono za aferu Ina – MOL, te kako u prosjeku ima dvije rasprave tjedno na zagrebačkom Županijskom sudu, vjerojatnije je da će do okončanja tih postupaka ipak ostati u Remetincu.

Ima još dvije presude

Tako je lakše organizirati njegovo svakodnevno dovođenje na sud, a u Remetincu je sam u ćeliji, dok po zatvorskom krugu šeta u društvu Željka Dolačkog, nepravomoćno osuđenog također na šest godina zatvora. Dolački i Sanader imaju još jednu poveznicu, sutkinju Maju Štampar Stipić, koja je Dolačkog nepravomoćno osudila, dok Sanaderu sudi za aferu Ina – MOL.

Sanader je prije 10 godina iznenada dao ostavku koja je šokirala javnost. Jedno vrijeme, barem formalno, držao se dalje od politike, no u siječnju 2010. pokušao je puč pa je izbačen iz HDZ-a. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica. Bio je pravomoćno osuđen za Ina – MOL i Hypo te nepravomoćno za Fimi mediju, no te je presude ukinuo Ustavni, odnosno Vrhovni sud. Osim presude za Planinsku, ima još presude za Hypo i HEP-DIOKI, s tim da je ova zadnja oslobađajuća.

VIDEO Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta:

Ključne riječi

Komentara 3

AV
avim
08:56 02.07.2019.

Ja sam laik u pravu,čovjeka stalno osuđuju ali nitko nije dokazao niti našao toliku lovu,hočete li suditi i ove ,,zaboravljive ministre,,koji su zgrnuli milione?

Avatar Niškorist
Niškorist
09:25 02.07.2019.

Pula mu je bolja tam može golf igrati i more je blizu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije