Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pokreće se ovrha nad Sanaderom?

Presuda za aferu Planinska postala je pravomoćna, a Ivo Sanader u proračun još uvijek nije uplatio 17,5 milijuna kuna koje su mu presudom oduzete
02. srpnja 2019. u 07:50 3 komentara 800 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok Ivo Sanader u Remetincu čeka nastavak suđenja za aferu Ina – MOL, u kojoj bi koncem tjedna trebao biti saslušan Stephan Hürlimann, sa Županijskog suda u Zagrebu je ODO-u Zagreb poslana presuda u aferi Planinska.

Suđenje u aferi Ina-Mol IZNENAĐENJE NA SUĐENJU SANADERU Ježić: Plaćao sam troškove dečka Sanaderove kćeri u Americi

Mora vratiti 17,5 milijuna

Sud je tužiteljstvu poslao pravomoćnu presudu kako bi ODO mogao pokrenuti ovrhu nad Sanaderom. Naime, osim što je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, po pravomoćnoj presudi, Sanaderu je oduzeto i 17,5 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Prema zakonu, ta se suma u proračun treba uplatiti 15 dana od pravomoćnosti presude, a ako je optuženik, u ovom slučaju Sanader, u tom roku ne uplati, pokreće se postupak ovrhe. Sanader ima pozamašnu imovinu te kolekciju umjetnina i većina toga mu je blokirana, no u aferi Fimi medija. Država bi se jednog dana mogla naplatiti prodajom svega toga, no kako se blokade odnose na suđenje za aferu Fimi media, prvo bi taj postupak trebao biti pravomoćno okončan. A kako u tom predmetu stvari stoje, teško da će se to brzo dogoditi, jer suđenje već dulje vrijeme miruje zbog teških zdravstvenih problema Nevenke Jurak.

Što se tiče Planinske, ako nema imovine koju mu može ovršiti, država bi Sanaderu mogla sjesti na aktualna primanja, odnosno na dio njegove mirovine. Hoće li se to i dogoditi, znat će se nakon što ODO počne s provođenjem ovrhe. Pravomoćno je postalo i rješenje o izdržavanju kazne za aferu Planinska. To konkretno znači da bi Sanader iz Remetinca, sukladno odluci Centra za dijagnostiku, trebao biti upućen u neku od kaznionica ili zatvora. S obzirom na to da je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti, to bi vjerojatno značilo da bi kaznu mogao izdržavati u kaznionicama u Glini ili Puli. No kako su mu u tijeku još dva suđenja, ono za Fimi mediju te ono za aferu Ina – MOL, te kako u prosjeku ima dvije rasprave tjedno na zagrebačkom Županijskom sudu, vjerojatnije je da će do okončanja tih postupaka ipak ostati u Remetincu.

odluka Vrhovni sud objasnio zašto je Sanader za Planinsku osuđen na 6 godina zatvora

Ima još dvije presude

Tako je lakše organizirati njegovo svakodnevno dovođenje na sud, a u Remetincu je sam u ćeliji, dok po zatvorskom krugu šeta u društvu Željka Dolačkog, nepravomoćno osuđenog također na šest godina zatvora. Dolački i Sanader imaju još jednu poveznicu, sutkinju Maju Štampar Stipić, koja je Dolačkog nepravomoćno osudila, dok Sanaderu sudi za aferu Ina – MOL.

Sanader je prije 10 godina iznenada dao ostavku koja je šokirala javnost. Jedno vrijeme, barem formalno, držao se dalje od politike, no u siječnju 2010. pokušao je puč pa je izbačen iz HDZ-a. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica. Bio je pravomoćno osuđen za Ina – MOL i Hypo te nepravomoćno za Fimi mediju, no te je presude ukinuo Ustavni, odnosno Vrhovni sud. Osim presude za Planinsku, ima još presude za Hypo i HEP-DIOKI, s tim da je ova zadnja oslobađajuća.

VIDEO Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta:

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • avim:

    Ja sam laik u pravu,čovjeka stalno osuđuju ali nitko nije dokazao niti našao toliku lovu,hočete li suditi i ove ,,zaboravljive ministre,,koji su zgrnuli milione?

  • Avatar Niškorist
    Niškorist:

    Pula mu je bolja tam može golf igrati i more je blizu ?