Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poklanjamo knjižicu uz koju ćete moći čitati i najstarije hrvatske izvore

Večernji list poklanja knjižicu s uputama o pisanju glagoljice
17. siječnja 2020. u 16:12 1007 prikaza
Crkva svete Lucije na otoku Krku gdje je pronađena Bašćanska ploča
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Svi smo se barem jednom susreli s glagoljicom i prvim hrvatskim povijesnim izvorima napisanima ovim drevnim pismom. Prisjetite se svojih korijena jer Večernji list u nedjelju poklanja knjižicu o glagoljici, uz pomoć koje ćete moći čitati  i najstarije hrvatske izvore.

Glagoljica je najstarije hrvatsko pismo. Naime, Hrvati su svoj materinski jezik prvo počeli pisati glagoljicom u 10./11. stoljeću, potom ćirilicom u 12. stoljeću i latinicom tek u 14. stoljeću. U početku je glagoljica bila osnovno pismo slavenske riječi. Najstariji su glagoljički spomenici pronađeni na prostoru današnje Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Bugarske i Ruske Federacije. Najviše pak glagoljičkih spomenika pripada hrvatskoj pisanoj kulturi jer je glagoljica u svih drugih slavenskih naroda, počevši od 12. stoljeća, uglavnom zamijenjena drugim pismima: ćirilicom ili latinicom.

Ne propustite kompletan pregled povijesti glagoljice uz jasne i jednostavne upute za pisanje tog pisma u knjižici Večernjeg lista na dar u utorak 21. siječnja.

Glagoljica | Autor : VL Foto: VL

Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života