Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pojedine COVID ambulante nedostupne pacijentima: 'Ubiremo plodove naše pasivnosti proteklih mjeseci'

U bolnici je trenutačno na liječenju 189 oboljelih od COVID-19, a bolnica na Križinama može primiti najviše od 300 do 350 pacijenata, ali u tom bi slučaju, upozorava dr. Ivić, trebalo prekinuti sve druge djelatnosti.
04. prosinca 2020. u 15:59 3 komentara 1201 prikaza
Epidemiološko testiranje u splitskoj Trajektnoj luci
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Pacijenti koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom pa liječničku pomoć traže u COVID ambulanti na Mertojaku tvrde kako se na dežurni broj sve češće nitko ne javlja te da su u vrijeme dežurstva te ambulante zaključane, zbog čega su prisiljeni po pomoć odlaziti u bolnicu.

NARUČILI 5,6 MILIJUNA DOZA Capak, Markotić i Božinović: Spremni smo cijepiti se pred kamerama!

Tu je informaciju za Hinu u petak službeno potvrdio i ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa, koji je rekao kako je točno da u nekim dežurstvima liječnici obiteljske medicine koji rade u ambulanti na Mertojaku nisu uvijek na usluzi covid pacijentima. Pacijenti zato odlaze na pregled na hitnu infektološku u KBC na Križinama, gdje se stvaraju goleme gužve.

Kako bi se zaustavila navala pacijenata na hitnu Infektološku kliniku, u pripremi je trijažni punkt koji će imati primarna zdravstvena zaštita na istočnom dijelu splitskoga KBC-a, gdje su se donedavno uzimali brisevi. Ravnatelj Rađa potvrdio je i tu informaciju te dodao da se još ne zna točno kad će taj punkt otvoriti.

REVOLUCIONARNO Novo otkriće: Znanstvenici tvrde da su našli lijek za koronu u obliku tablete, evo kako djeluje

Šef Infektološke klinike splitskoga KBC-a dr. Ivo Ivić istaknuo je kako je problem u velikom broju teških pacijenata, a osim toga, građani, iako nisu teško bolesno, tu izravno dolaze na hitni prijam zato što su ih uputili njihovi liječnici i zato što žele da im se brzo napravi bris pa su spremni čekati pet sati.

"Na taj način se koči rad hitne ambulante te se ugrožava zdravlje teško bolesnih pacijenata kojima se oduzima prostor i vrijeme. Tu leži problem, zbog čega apeliramo na primarnu zdravstvenu zaštitu da se maksimalno angažiraju pri pregledima svojih pacijenata", rekao je za Hinu dr. Ivić. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3539 novih slučajeva zaraze covidom-19, 55 osoba preminulo KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Zagrebu 740 novih slučajeva zaraze, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 527

Samo jučer na hitnoj Infektološkoj klinici pregledano je stotinjak pacijenata, od kojih je trideset primljeno u bolnicu. Dan, dva prije tijekom 24 sata su imali 130 pacijenata. U bolnici je trenutačno na liječenju 189 oboljelih od COVID-19, a bolnica na Križinama može primiti najviše od 300 do 350 pacijenata, ali u tom bi slučaju, upozorava dr. Ivić, trebalo prekinuti sve druge djelatnosti.

"Mi lagano idemo put toga. Sada se priprema treći kat bolnice, odakle se pacijenti s Interne klinike prebacuju na Firule. Nakon toga su ostala još dva kata, odnosno maksimalno stotinjak mjesta i ne više, no onda na Križinama nemamo ništa drugo. Bolnica se puni zato što se tri mjeseca nije poduzimalo ono što je trebalo da se to ne dogodi. Mi sada ubiremo plodove naše pasivnosti proteklih mjeseci", istaknuo je dr. Ivić.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Avatar LuckyLeprechaun
    LuckyLeprechaun:

    Sve je to zato što su danas, kako i treba, prava na prvom mjestu, a obveze na petom umjesto na drugom.

  • zvezdomor:

    Zašto je u ratu sve bolje funkcioniralo.? industrija zapela ili porušena ,gradovi gore , treba hraniti i opremiti desetke tisuća vojnika , smjestiti 150.000 izbjeglica, bolnice prepune ranjenika a uz sve to stalno razmišljati hoće li obrana popustiti i neprijatelj ... prikaži još! nahrupiti. Jedan od odgovora je- prije se stalno uvježbavalo kroz akcije Ništa nas ne smije iznenaditi svaki čovjek je uvjek znao svoje mjesto u sistemu djelovanja a danas je raspad sistema...zašto...? E pa sviđalo se kome ili ne imali smo na vlasti LJUDE