Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJŽIVOPISNIJA KANDIDATURA U POVIJESTI

Poglavicu amazonskog plemena kandidirali za Nobelovu nagradu za životno djelo

Foto: ©VaticanMedia-Foto/IPA/PIXSELL
1/5
16.09.2019.
u 11:06

– Poglavica Raoni živi je simbol borbe za zaštitu prirode, ali i prava indijanaca u Amazoni. On je poštovan diljem svijeta do te mjere da su ga primali svjetski lideri

Sljedeće godine odbor za dodjelu Nobelove nagrade imat će na stolu, između ostalih, i vjerojatno najživopisniju kandidaturu u povijesti ovog priznanja. Naime, grupa antropologa kandidirala je za Nobelovu nagradu za životno djelo Raonija Metukitirea, poglavicu amazonskog plemena koji cijeli život radi na očuvanju kišne prašume.

Osamdesetdevetogodišnji Raoni prije nekoliko je tjedana krenuo na svojevrsnu turneju po Brazilu kako bi tražio pomoć od tamošnjih lokalnih zajednica u zaustavljanju velikih požara koji bijesne Amazonom, no to mu svakako nije prva "akcija" vezana za očuvanje velike prašume. Još od ranih osamdesetih aktivan je na globalnoj razini do te mjere da su ga primali svjetski lideri, a zbog svog stava prema prašumi snimio je i pjesmu sa Stingom.

U prvoj polovici ove godine Raoni se dva puta susreo s francuskim predsjednikom Macronom koji je, vjerojatno pod dojmom ovih susreta, postao jedan od najžešćih kritičara brazilskog predsjednika Bolsonara i njegove politike uništavanja Amazone.

– Poglavica Raoni živi je simbol borbe za zaštitu prirode, ali i prava Indijanaca u Amazoni. On je poštovan diljem svijeta, a svoj je život posvetio očuvanju okoliša i spašavanju našeg planeta kojemu prijete klimatske promjene, kažu u fondaciji Darcy Ribeiro koja ga je i predložila za Nobelovu nagradu.

Komentara 2

Avatar Syssko
Syssko
11:15 16.09.2019.

O daaa, baš mu je to kompliment biti u društvu OBAME koji je dobio nobela za mir zbog svakodnevnog naređivanja bombardiranja dronovima u ime "mirai demokracije" u to mtrenu taj novbel je postao karikatura i čisti cinizam!

DU
Deleted user
16:36 16.09.2019.

Nobelova nagrada se sve više pretvara u sprdačinu. Još kad je Gretica dobije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije