Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poginuli pirotehničar za nekoliko je mjeseci trebao otići u mirovinu

Antun Alošinac poginuo je od posljedica eksplozije protupješačke rasprskavajuće odskočne mine (PROM-1)
20. prosinca 2016. u 06:30 2 komentara 1605 prikaza
pirotehničar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zapaljeni lampaši vode od glavne ceste do sokačića u kojoj je dom obitelji Alošinac, tik uz obalu Drave u Bistrincima nadomak Belišća.

Rodbina i prijatelji jučer su oko 15 sati iščekivali povratak dvojice sinova, Petra i Matije, koji su svjedočili očevoj smrti.

Lički Ribnik: Jedan pirotehničar poginuo, a dvojica ozlijeđena tijekom razminiravanja Jedan poginuo, dvojica ozlijeđena Pirotehničar, otac dvoje male djece, stradao na terenu u Lici pirotehničar otac dvoje djece Poginuli pirotehničar tijelom je od smrti spasio dvojicu kolega  KOBNA MINA PROM-1 Pirotehničar Mungosa poginuo na razminiranju u mjestu Bobare

Otac im je bio uzor

– Jedan je bio 30 metara udaljen od oca kada je stradao, a drugi 50 metara – započinje obitelj i odmah brizne u plač. Pirotehničar Antun Alošinac bio je otac šestero djece. Poginuo je jučer od posljedica eksplozije protupješačke rasprskavajuće odskočne mine (PROM-1) oko 8.40 sati tijekom razminiranja kamenoloma Pinčić između Zemunika Gornjeg i Suhovara. Imao je 60 godina, a u tvrtki Istraživač Benz iz Nuštra radio je posljednjih 14. Sinovi pred kojima je smrtno stradao krenuli su očevim stopama prije šest, sedam godina. Toliko, naime, rade u istoj firmi. Jedan je prvo izučio za fitofarmaceuta, drugi za stolara, ali su se naknadno školovali i za pirotehničara te su se u tom poslu na koncu i pronašli. – Otac im je bio uzor u svemu, a on se, opet, nije volio odvajati od njih pa je htio da budu zajedno i kad rade. S njim su od prvoga dana – dodaju nam.

Obojica su sinova u dobi oko 30 godina, Matija ima kćerkicu. Antun Alošinac je za nekoliko mjeseci trebao otići u mirovinu. Bio je branitelj, a kada se razvojačio, otišao je u pirotehničare. U vojsci, pak, nije radio taj posao. Po struci je, inače, elektromehaničar. Njegova najmlađa kći učenica je sedmog razreda osnovne škole. – Najstariji je bio među svojim kolegama u firmi, a svi su za njega govorili kako je daleko najsmireniji, pazio je i nadzirao mlade kolege – ističe rodbina.

No, nesreća ga je pogodila i prije nekoliko godina kada je na njega, dok je radio na terenu, palo drvo, udarilo ga u glavu i ozlijedilo. Oporavio se i vratio na posao. – Volio je taj posao, nikada se nije žalio – nastavljaju rođaci. Samo riječi hvale o pokojnom Antunu, ali i cijeloj njegovoj obitelji, imaju i suseljani.

Treći poginuli ove godine

– Trebali su zajedno doći za blagdane kući, a sad se Antunovi sinovi vraćaju sami, u najvećoj tuzi – žalosni su susjedi. – Strašna tragedija. Šokirani smo. Imamo više od 60 zaposlenih i nikada nismo imali nijedan ovakav slučaj – rekao nam je vlasnik tvrtke Istraživač Vladimir Franjić.

Jučerašnji radni dan za njegove zaposlenike koji su bili na ovom terenu trebao je biti posljednji, do 15. siječnja. Nakon odrađenog posla trebali su svi skupa otići na božićni domjenak. Antun Alošinac treći je pirotehničar koji je poginuo ove godine.

Đurđa Adlešič, bivša upraviteljica zaklade “Hrvatska bez mina” te autorica Zakona o protuminskom djelovanju koji je do lani bio na snazi, kaže da na prvom mjestu treba biti sigurnost, što više nije slučaj.    

>>Nova tragedija – pirotehničar (60) poginuo prilikom razminiravanja u Zemuniku

>>U šumi kod Otočca poginuo pirotehničar iz Splita

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija