Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pored plinovoda Sjeverni tok

Podvodni dron s eksplozivom pronađen u Baltičkom moru

plinovod sjeverni tok
Foto: DPA/PIXSELL
07.11.2015.
u 18:51

Iako postoje jasne naznake da se na vozilu nalazi eksploziv, švedska vojska poručuje da dron ne može prouzročiti nikakvu štetu.

Bespilotno podvodno vojno vozilo s eksplozivom uočeno je na dnu Baltičkog mora u blizini plinovoda Sjeverni tok, javljaju švedski mediji, a prenosi RT.

Napušteno vojno vozilo na daljinsko upravljanje uočila je švedska mornarica tijekom rutinske kontrole plinovoda Sjeverni tok. Budući da je vozilo otkriveno u švedskoj gospodarskoj zoni, sjeverno od otoka Gotland, operater plinovoda odmah je obavijestio švedsku vojsku

Ovakva vrsta podvodnih dronova obično se koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se nalaze na dnu mora, a prilikom operacije uništava se i sam dron. Iako postoje jasne naznake da se na vozilu nalazi eksploziv, švedska vojska poručuje da dron ne može prouzročiti nikakvu štetu

-Smatramo da vozilo nije opasno ni za brodove ni za plinovod- kazao je Jesper Stolpe, glasnogovornik švedskih oružanih snaga.

Tome u prilog ide i činjenica da je presječen kabel kojim se upravlja dronom pa je u ovom trenutku vozilo prilično bezopasno. S obzirom da na dronu nisu pronađene nikakve oznake nije poznato kojoj državi pripada ovo vozilo jer mnoge zemlje posjeduju slična vozila. 

Unatoč tome, švedska vojska isključuje mogućnost da je u pitanju sabotaža plinovoda Sjeverni tok koji povezuje Rusiju i Njemačku, kazao je Stolpe i dodao da će se dron pokušati deaktivirati ili maknuti od plinovoda 9. studenog.

Inače, plinovod Sjeverni tok izgradio je ruski energetski gigant Gazprom zajedno s kompanijama iz Njemačke, Francuske i Nizozemske.

>>U korijenu makedonske pobune Putin-Erdoganov plinovod?

>>Prvi put 
ruski plin izravno ide u Europu Sjevernim tokom

Komentara 15

MA
marinbarin
20:30 07.11.2015.

I opet nista o tome ne stoji u ozbiljnim svedskim medijima. Kao ni o onoj eksploziji o kojoj ste izvjestavali jucer.

TO
tovaravot
21:36 07.11.2015.

svedska vojna mornarica otkrila eksploziv pa je onda operater plinovoda obavijestio - opet vojsku?

NE
Nepokolebljiv
23:56 07.11.2015.

Kao prvo to vozilo NIJE "dron" jer "dron" je nesto sto za "pilotiranje" ima samostalne sposobnosti a daljinski je pod kontrolom osobe samo za krajnje izvrsne odluke. Sve te vise ili manje igracke na daljinsko upravljanje kojima u zraku ili vodi UPRAVLJA osoba o cijoj sposobnosti ovosi da li ce letjelica ili plovilo ili ronilica funkcionirati ili tresnuti o nesto tvrdo su daljinski radiom ili kablom povezane s upravljacem - osobom! Znaci ovdje imamo daljinski upravljivu ronilicu koja vise nije povezana ni sa kime i ne moze izvrsiti nikakovu radnju. Ta ronilica "SLICI" na ronilice za unistavanje eksplozivnih naprava na ili pod morem. Takove ronilice su opremljene MALIM eksplozivnim napravama koje same po sebi ne mogu uzrokovati stetu niti bolje gradenoj sandolini ali cije eksplozivno punjenje je dovoljno za aktivirati upaljac eksplozivne naprave koja je vrlo osjerljiva i eksplodira na lagani udarac ili cak dodir. Zato se u clancima navodi da ova ronilica ne moze uzrokovati stetu naftovodu - plinovodu. Radi se o celicnoj cijevi ciji zid je 12 do 15 milimetara a onda je jos izvana prekrivena s 75 - 120 mm armiranog betona u kome ima zeljezne rudace da oteza cjevovod i sprijeci isplivavanje istoga na povrsinu. Taj cjevovod bi podnesao eksploziju protupodmornicke bombe ili torpeda u blizini manjoj od 30.5 cm i ne bi bilo ostecenja koja bi sprijecila funkciju cjevovoda. Ovo navodim iz znanja iz osobnog zanimanja i iskustva s dizajniranjem i gradnjom slicnih cjevovoda. Da su Ameri ili CIA imali namjeru nnauditi ili unistiti taj cjevovod postoje daleko jednostavnije i daleko perfidnije radnje. Recimo ubrzana korozija koja napravi cjevovod lokalno porozan u roku nekoliko mjeseci a poslije nema nikakovih tragova. Neznalice rusofili bi za sve na svijetu okrivljavali Amere a jedva si znaju straznjicu obrisati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije