Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgradio dvije zgrade

Poduzetnik iz Makarske napravio stanove za svoje radnike: 'Moraš osjetiti da netko treba pomoć'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
04.03.2021.
u 10:13

Djelatnici koji će u te stanove useliti plaćat će između 650 i 950 eura, ovisno o tome je li tvrtka određenom zaposleniku prethodno morala zatvoriti postojeća zaduženja kod banaka kako bi bili kreditno sposobni

Makarski poduzetnik i vlasnik tvrtke Apfel Mijo Pašalić odlučio je riješiti stambeno pitanje djelatnicima koji zbog životnih i financijskih okolnosti nisu u mogućnosti kupiti stan po tržišnoj cijeni. Dao je izgraditi dvije zgrade sa 16 stanova od oko 60 metara četvornih u koje će se useliti 13 djelatnika i njihovih obitelji. Do ideje je došao prije dvije godine, a gradnja je počela prije godinu dana. 

– Ne možeš živjeti sam, moraš osjetiti da netko u tvojoj blizini treba pomoć. Iako, koliko god željeli, ne možete zakrpati sve rupe. Živiš tu s ljudima koji su ti stvarno super i odani radnici i ne možeš se praviti da ne vidiš. Kad stvaraš u malome mjestu 25 godina, koliko postoji naša tvrtka, znaš koliko su neki ljudi bili s tobom – rekao je Pašalić za 24sata.

Dvije su ga zgrade stajale nešto više od 11 milijuna kuna, između 1400 i 1500 eura po kvadratu. Djelatnici koji će u te stanove useliti plaćat će između 650 i 950 eura, ovisno o tome je li tvrtka određenom zaposleniku prethodno morala zatvoriti postojeća zaduženja kod banaka kako bi bili kreditno sposobni. Pašalić procjenjuje kako će novim stanarima mjesečna rata biti između 130 i 290 eura.

– Mislim da je davanje ujedno primanje, meni se to u životu pokazalo dobrim i bez imalo zadrške to radim. Pomažem lokalnoj zajednici koliko god mogu. Malo tko zna da smo mi u pet godina, u zimskim mjesecima, Makarskoj poklonili 19 kazališnih predstava jer mi u gradu nemamo ni kina ni kazališta. To mi je jedan od dražih projekata. Volimo sport i pomažemo sport u Makarskoj, posebno pojedince. Mislim da to tako treba funkcionirati, dati tamo gdje živite. Ja stalno razmišljam što bih mogao napraviti, a politika me ne interesira i mogu samo djelovati sam – kaže Pašalić.

VIDEO Mijo Pašalić vlasnik tvrtke Apfel u Makarskoj sagradio stambene zgrade za svoje djelatnike

Zgrade još trebaju dobiti uporabnu dozvolu, no i ona se uskoro očekuje. Poduzetnika je pohvalila i njegova radnica Jagoda Husičić koja će useliti u jedan od stanova.

– Zahvalni smo obitelji Pašalić. Mi smo nakon dugo vremena sada riješili stambeno pitanje. Suprug, ja i naše dvoje djece godinama smo podstanari, a uvijek je tu osjećaj da to nije naše. Konačno smo svoji na svome. Gospodin Pašalić je zaista veliki dobročinitelj i napravio je toliko lijepih stvari za svoje radnike – rekla je Jagoda koja za Pašalićevu tvrtku radi 10 godina. 

Pašalićev plan bio je useliti 14 obitelji i za sada su odabrali njih 13.

– Prvi i najvažniji uvjet bio je da su nam dobri radnici. A potom smo gledali je li riječ o obiteljima, koliko su opterećeni kreditima i to da ne mogu nikako riješiti stambeno pitanje. Njih osam od 13 izabranih imalo je opterećenje u banci. To smo im pomogli zatvoriti, a pokrit ćemo i sve troškove kod dizanja kredita. Kredit je dogovoren na 15 godina. Kamata u banci je dva posto, a trebalo mi je šest mjeseci pregovaranja da to postignem. Ali ja sam uporan. Htio sam da prva brojka bude jedan samo iz psiholoških razloga. Tako sam tražio da bude 1,99, ali kamata ispod dva posto vrijedi samo za poslove s državom – rekao je Pašalić čija se tvrtka bavi opremanjem kafića i restorana te distribucijom pića i hrane hotelima i restoranima na makarskoj rivijeri.

Mijo Pašalić odlučio je pomoći i potresom pogođenoj Banovini. S prijateljima Joškom Šarićem Škarom i Jovicom Šegan pokrenuo je akciju ''Makarska rivijera i prijatelji za Petrinju''. U nekoliko dana nakon potresa postavili su cilj da izgrade kuću šesteročlanoj obitelji Boltužić.

– Kuća im je potpuno uništena. Imala je prizemlje i kat, a mi smo odlučili napraviti istu takvu. Bit će prilagođena životu na selu – rekla su trojica prijatelja za 24sata.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
10:38 04.03.2021.

Svaki poslodavac koji se pita zašto ne može naći radnike u određenoj struci neka se prvo zapita o vlastitom odnosu prema radnicima i kako bi se osjećao da njegovo dijete treba raditi kod poslodavca njegovog mentalnog sklopa.

DU
Deleted user
10:34 04.03.2021.

Svaka čast čovjeku. Nisam znala da se čak i kad su u pitanju veliki poslovi, o visini kamate može pregovarati.

ST
stefj
10:36 04.03.2021.

Uh, sad će ga porezna rasturiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije