Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesnaest županija

Evo što je o kandidatima za lokalne izbore odlučilo Predsjedništvo HDZ-a

Plenković dao izjavu nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
15.02.2017.
u 23:25

Posebna atrakcija dogodila se u Sisku u kojem će kandidat za gradonačelnika ipak biti Franjo Šaban kojeg je izglasao sisački HDZ prije nego što je vodstvo predvođeno Željkom Krapljanom podnijelo ostavke

HDZ je odredio kandidate za župane u 16 županija, a još su otvorene situacije u Istarskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj te Međimurskoj. Kandidature župana bile su i tema jučerašnjeg Predsjedništva HDZ-a, dok se, kako doznajemo, ni jednom riječju nije spomenuo gradonačelnički kandidat za Zagreb. HDZ je formirao I Izborni stožer za lokalne izbore, a šef stożera je glavni tajnik Gordan Jandroković.

HDZ je dosad imao više posla s gašenjem vatre i arbitriranjem između zaraćenih strana u lokalnim organizacijama nego u pripremi izborne strategije. Ipak, u dva krizna žarišta postignuti su dogovori. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, unatoč otporima  vukovarskog HDZ-a, ipak će kandidat za župana biti Vinkovčanin Božo Galić. Vukovarci će dati zamjenika župana pa je to kompromisno rješenje.

Posebna atrakcija dogodila se u Sisku u kojem će kandidat za gradonačelnika ipak biti Franjo Šaban kojeg je izglasao sisački HDZ prije nego što je vodstvo predvođeno Željkom Krapljanom podnijelo ostavke, a uzrok sukoba je  neslaganje Krapljana i Ive Žinića, šefa županijskog HDZ-a.

Žinić je kao kandidatkinju gurao dr. Željku Josić i u tome je imao potporu vrha HDZ-a. Međutim, obrat se dogodio prošlog tjedna kada se doznalo da je ginekologinja dr. Josić trudna. Preksinoć je i formalno potvrđeno da je kandidat Franjo Šaban, pa svrgnuti Krapljan može slaviti. U vrhu HDZ-a i dalje važu hoće li u utrku za gradonačelnika Zadra ponovno ići Božidar Kalmeta, premda je opterećen dvjema optužnicama. Međutim, ankete pokazuju da od HDZ-ovih kandidata Zadar dobiva samo Kalmeta.

Odluka da Kalmeta bude kandidat bit će politički teret i streljivo za napade političkim suparnicima. Sukobi još traju u Požegi u kojoj se vode bitke oko gradonačelničkog kandidata, a sukobljavaju se klanovi Franje Lucića, šefa županijskog HDZ-a, i aktualnog gradonačelnika Vedrana Neferovića. Situacija nije riješena ni u Sv. Nedjelji, gdje je raspušten gradski HDZ, a Dražen Barišić, šef županijskog HDZ-a, kao kandidata gura Damira Halužana koji nije prihvatljiv svim strujama u svetonedjeljskom HDZ-u. Na vidiku još nije ni kandidat za Zagreb s obzirom na to da nitko, osim (možda) Andrije Mikulića, to ne želi. U zagrebačkom HDZ-u kažu da je situacija i više nego smiješna jer se već dva mjeseca govori da će se kandidat znati za osam dana.

>> Riječki odbor HDZ-a jednoglasno izabrao kandidata za gradonačelnika

Komentara 14

MI
Mimizo
23:44 15.02.2017.

uvijek se izmišljaju neki sukobi a hdz uvijek pobjeđuje

KE
kenedy
08:01 16.02.2017.

u vuk.srij.zup.i dalje isto smece...

UI
u-inat
07:33 16.02.2017.

" Nitko ne želi biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba "... kakve su ovo gluposti ? Tko to ne bi htio biti kandidat vladajuće stranke u državi kao kandidat za gradonačelnika Zagreba ? Možda bi novinar htio da podrže Pernara ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije