Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Podravku i Inu uz Polančeca povezuje i Jurčić

podravka
Nikola Wolf
Autor
Gojko Drljača
07.02.2010.
u 19:18

Iako su dosadašnja istražna povjerenstva ponekad djelovala kao neuvjerljivo političko kazalište, ipak je to jedini put da se odgovorne ili pak nepravedno osumnjičene izrešeta svim mogućim pitanjima.

Nakon što je Večernji list prvi otkrio da u tajnim ugovorima Podravka za kredit mađarske OTP banke jamči, među ostalim, i dionicama Ine te da je dobivanje tog kredita Podravci zapravo svojim pozadinskim jamstvom OTP-u omogućio mađarski Mol koji je najveći dioničar Ine, postalo je potpuno jasno da treba preispitati cijeli proces privatizacije Ine te se još jednom potvrdilo da miješanje politike Podravci može donijeti samo zlo.

Večernji list već je prvi predložio hitno osnivanje posebnog istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti političke aspekte kriminala u Podravci kao i moguće veze pokušaja zataškavanja tog kriminala i procesa privatizacije Ine.

Razloga ima napretek

Iako su dosadašnja istražna povjerenstva ponekad djelovala kao neuvjerljivo političko kazalište, ipak je to jedini put da se odgovorne ili pak nepravedno osumnjičene izrešeta svim mogućim pitanjima. Razloga za to je napretek jer je i sve više indicija da bi priče o tajnom menadžerskom preuzimanju Podravke i privatizaciji Ine mogle biti povezane.

Nije samo bivši potpredsjednik Vlade, Damir Polančec, osoba koja čvrsto povezuje Podravku i proces privatizacije Ine. Sada već u oči upada i činjenica da je aktualni predsjednik Nadzornog odbra Podravke, Ljubo Jurčić, isto tako i čovjek koji je vodio prvi krug privatizacije Ine za vrijeme Račanove vlade kada je Mađarima prodana 25 posto plus jedna dionica Ine.

Sumnjiva isprepletenost

Ljubo Jurčić ima podjednako znanje o Ini, kao i o Podravci. Nekada je na budućnost Ine mogao utjecati jednako kao danas na budućnost Podravke. Je li Jurčić slučajno odabran za gašenje požara u Podravci zbog toga jer je na glasu kao častan čovjek ili zbog toga jer su priče Podravke i privatizacije Ine povezane također je legitimno pitanje za povjerenstvo. Ipak, zbog otvorenosti Lj. Jurčića lakše je vjerovati da se u njegovom slučaju radi samo o hipotetskoj sumnji uzrokovanoj katastofalnom isprepletenošću politike u biznisa u Hrvatskoj. Uostalom, i sam Polančec zaslužuje odgovor je li možda samo žrtva suludog pokušaja svojih prijatelja i kumova da preuzmu Podravku, a to bi na povjerenstvu lijepo mogao objasniti.

Nadalje, bilo bi zanimljivo znati koji je stvarni razlog jednu od vodećih regionalnih kompanija, mađarski Mol, povukao da, kako sama kaže, u jeku krize osigura skupo jamstvo kako bi pomogao Podravkinim menadžerima da, kako su nam napisali u odgovoru, ostvare strategiju kompanije. Jesu li to mađarski naftaši odlučili ući u hrvatsku prehrambenu industiju?

Komentara 15

OB
-obrisani-
20:04 07.02.2010.

A Vecernjak nema hrabrosti da pise o Mesicu. A gdje je to on bio zadnjih deset godina , na sluzbenom putu ! Koja je njegova uloga !

MA
maxresist
20:19 07.02.2010.

Svi vrlo dobro znamo kako je mesićev projekt dragičević bio bog i batina u ini u vremenu kada je ona prodana ,mađarima pa zašto onda javnost ne bi čula nešto o tome.

SA
Santiago
19:31 07.02.2010.

Nije to sve isto tako treba dobro provjeriti umješanost Mesića jer i on je imao prste u ovim prevarama koje su se odvijale u Podravci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije