Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 13 godina

Podravka zainteresirana za proizvodnju votke

Segestica
Nikola Čutuk/Pixsell
02.03.2010.
u 16:28

Segestica je prošli tjedan završila u stečaju pa će o mogućoj suradnji s Podravkom sredinom svibnja odlučivati vjerovnici - među kojima je najveći država.

Trinaest godina nakon što se riješila pogona za proizvodnju žestokog alkohola i octa u Sisku, koprivnička Podravka iskazala je interes za užom suradnjom sa Segesticom.

 Veliki dug

 Iako su neki mediji objavili da je Podravka poslala pismo namjere za preuzimanje svoje negdašnje tvornice, jučer su to u Koprivnici opovrgnuli.

 - Segestica je naš dugogodišnji partner s kojim uspješno radimo na tržištu Slovenije. Točno je kako smo im poslali pismo namjere, u kojem iskazujemo želju za oblikom kooperantskih odnosa, odnosno proizvodnje dijela asortimana - izjavila je Dijana Jendrašinkin, glasnogovornica koprivničke kompanije.

 Uostalom, Podravka od prošlog tjedna više i ne može preuzeti Segesticu jer je sisačka tvrtka završila u stečaju. Stečajna upraviteljica Branka Malbašić kazala je kako je Podravka zainteresirana za nastavak proizvodnje votke.

 - Međutim, i o tome, kao i o daljnjem tijeku stečaja u Segestici, odlučivat će vjerovnici, a prvo ispitno ročište sazvano je za sredinu svibnja - izjavila je Malbašić.

 Tada će se znati kolike su dubioze tvornice koju je Podravka potkraj 1996. godine prodala radnicima. Segestičin dug “ugrubo” se procjenjuje na oko 150 milijuna kuna, od čega oko 120 milijuna otpada na državu.

 Riječ je o trošarinama na alkoholna pića, koje sisačka tvornica godinama nije plaćala, tako da je država, odnosno Ministarstvo financija, najveći vjerovnik i o njoj će ovisiti sudbina propale sisačke tvornice.

 Iako to u Podravki trenutačno opovrgavaju, nije isključeno da se ona pojavi kao potencijalni kupac Segestice, kada već dođe do dražbe njezine imovine.

Čudan interes

U cijeloj priči nije zanimljivo samo to što je koprivnička kompanija, pokazujući interes za dio Segestičine proizvodnje, zapravo priznala povijesnu pogrešku izlaska iz toga biznisa, nego i činjenica da je prošle godine za sisačke pogone bila zainteresirana splitska tvrtka SMS, poznata iz operacije Spice, iako je već tada bila u financijskome glibu. Jesu li uhićeni menadžeri i sa Segesticom imali kakve kombinacije, možda se nikad neće otkriti.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:38 02.03.2010.

Nekad najveći ponos Jugoslavije u prehrambenoj industriji poznata širom sveta, Danas zahvaljujući sposobnosti hrvatskih misionara završila na dnu dna Hrvatska , Hrvatska neovisna država, tra la la tra la la....

PK
ptica.kos
21:17 03.03.2010.

najbolja je votka trojka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije