Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlastita sirovina

Podravka nakon 20 godina ispravlja pogrešnu odluku

'30.06.2010., Koprivnica -  Fotografija za ilustraciju teksta i proizvodnji u Podravki. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
30.06.2010.
u 17:20

Nekad je Podravka imala 3800 hektara oranica pa ih se odrekla - sada tu istu zemlju uzima u zakup kako bi u vlastitom dvorištu proizvela potrebne sirovine.

U Podravki je počela prerada graška. To i ne bi bila važna vijest da nije riječ o grašku koji uzgaja sama koprivnička kompanija - na pedesetak hektara zakupljenog zemljišta.

Konzultanti naredili

Od vlastite proizvodnje sirovina Podravka je digla ruke prije dvadesetak godina, kada se poslovodstvo odreklo svega što je "mirisalo" na poljoprivredu, a među ostalim i 3800 hektara zemljišta, tri ekonomije s tovilištima i mehanizacijom kao i tvornice stočne hrane te sjemenarstva.

Zemlja je pripala državi, a ostalo je u bescjenje privatizirano.

- Bila je to preporuka konzultantskih kuća da se Podravka treba riješiti svega što ne čini njenu matičnu proizvodnju - vegetu, dječju hranu i juhe - podsjeća na to vrijeme umirovljenik Mato Dolenec, bivši podravkaš.

Dodaje da takav stav nije imao bezrezervnu potporu cjelokupnog vrha, ali je na kraju, kaže, ipak donesena odluka da se dignu ruke od poljoprivrede te sirovine nabavlja na slobodnom tržištu. Podravka kasnije nije iskoristila priliku da povrati zemljište, a ona ga je svojedobno kupila te mu je hidromelioracijom i komasacijom više nego udvostručila vrijednost.

Tek prošle godine vrh kompanije shvatio je kako je to bio loš poslovni potez pa je donesena odluka o povratku na staro. Međutim, Podravki je sada preostao samo zakup onih istih površina kojih se svojedobno odrekla. Za početak, riječ je o 800 hektara, što će kompaniju na godinu stajati čak 900.000 kuna.

PG opet zanimljiv

- Uz vlastitu proizvodnju dobit ćemo kvalitetniju sirovinu, svježiju, u pravilu i jeftiniju. Usto, naši će ljudi stručno servisirati i kooperaciju na obiteljskim gospodarstvima - kaže dr. Zdravko Matotan, voditelj Podravkinih projekata u agraru.

Prema njegovoj zamisli, kompanija bi se za tri godine riješila uvoza paprike i krastavaca, najzastupljenijih u preradi povrtnih sirovina, a također i šljiva, od kojih proizvodi pekmez.

Spomenutom poslovnom zaokretu početkom godine "zeleno svjetlo" dala je i nova uprava, a aktualan je i prijedlog da Podravka preuzme Podravsko gospodarstvo, koje je završilo u stečaju.

Time bi koprivnička prehrambena kompanija dobila poljoprivrednu mehanizaciju, koju je preuzeo PG kad se ta tvrtka, sredinom 90-ih, odvojila od Podravke, a u posjed bi dobila i tovilišta, zanimljiva mesnoj industriji Danici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije