Naslovnica Vijesti Crna kronika

Podravina troši najviše psihofarmaka, Istra i Split najmanje

Na području Podravine po stanovniku se troši gotovo dvostruko više normabela, apaurina i xanaxa nego u Istri
12. rujna 2019. u 09:43 4 komentara 211 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Koprivničko-križevačka županija uvjerljivo je prva po potrošnji psihofarmaka, lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.

Abortus Abortivna pilula Tableta za abortus uskoro će biti dostupna na 
hrvatskom tržištu

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinska pomagala (HALMED), lani je u toj županiji svaki dan potrošeno oko 229 definiranih dnevnih doza psihofarmaka na tisuću stanovnika. Na drugome je mjestu virovitičko (220), a na trećem bjelovarsko područje (218).

Najmanje psihofarmaka potrošeno je u Istarskoj županiji, tek 136 dnevnih doza na tisuću stanovnika. Na drugome je mjestu još jedna južna županija, Splitsko-dalmatinska, s potrošnjom od 146 doza. Prosječna potrošnja u Hrvatskoj iznosila je 179 doza.

U skupini psihofarmaka, odnosno lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav, su anestetici, analgetici, psiholeptici (anskiolitici, hipnotici, sedativi…) i psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, lijekovi protiv demencije), lijekovi za liječenje ovisnosti o alkoholu i drogama…

Upravo su psiholeptici kao skupina po korištenju lani bili na prvome mjestu u Hrvatskoj: svakodnevno se trošilo oko 110 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika. Riječ je o izvanbolničkoj potrošnji lijekova.

lijekovi Softinelle S tržišta se povlače kontracepcijske tablete

Prema financijskom trošku, psihofarmaci su tijekom prošle godine bili na drugome mjestu s ukupnim iznosom od 860 milijuna kuna. Prvi su lijekovi protiv zloćudnih bolesti na koje je potrošeno oko 1,6 milijardi kuna.

Na području Podravine, primjerice, po stanovniku se troši gotovo dvostruko više anksiolitika nego u Istri. Najpopularniji lijekovi iz te skupine su normabel, apaurin i xanax.

Gledano pojedinačno, lijek protiv hipertenzije ramipril bio je prvi s 57,8 dnevnih doza, a na drugom je mjestu acetilsalicilna kiselina (Aspirin) s 56,6 dnevnih doza.

Podaci HALMED-a otkrivaju i kako je ukupna potrošnja lijekova lani iznosila oko 6,6 milijardi kuna. “Potrošnja lijekova prema financijskim pokazateljima bilježi porast od 8,06 posto u odnosu na 2017. godinu”, navodi se u izvještaju.

NOVA UŠTEDA U ZDRAVSTVU Biološka terapija teško dostupna, sad je i mijenjaju

Izvanbolnička potrošnja lijekova iznosila je ukupno oko četiri milijarde kuna, odnosno 60 posto ukupne potrošnje, što je povećanje od 5,8 posto u odnosu pretprošlu godinu.

Obiteljski liječnik Zrinko Karlović o nelogičnostima i problemima oko izvješćivanja policije o zdravstvenom stanju pacijenta

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • correct.or:

    Istra, Split & Co su na necem drugom.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Obecavaju brzu cestu (e), a napravili podravsku magistarlu kroz svako selo s ogranicenjem 40 ili 50 km/h, cesta do ZG do KC katastrofa, poljoprivreda u ku..., ostala jedna veca tvrtka i puno novih shoping centara, renesansni festival i naiva. Najvece ... prikaži još! iseljavanje Koprivnicanaca je u ZG i EU. Kuce, rekreacijska zemljista i poslovne prostore mozete kupiti za sicu, u ostalom i ne prodaju se. I kaj ne bus pil (Pajo Knaizaj) i/ili uzimal neki psihonarkotik ili strucno psihofarmak.