Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teške optužbe

Podolnjak: Uništili su kontrolne liste s nevažećim potpisima. Kuščević: To su dezinformacije

Robert Podolnjak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
08.02.2019.
u 12:09

Na komentar kako su inicijative odbile provjeru potpisa, Podolnjak kaže kako to nije istina

Mostov Robert Podolnjak izjavio je danas na sjednici Odbora za Ustav da je Ministarstvo uprave, odnosno povjerenstvo osnovano da provjeri prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj uništilo kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima. Na odboru se danas trebalo glasovati, nakon što je na prošloj sjednici utvrđeno kako nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, o njegovom prijedlogu zaključka kako bi novo neovisno povjerenstvo trebalo provjeriti listu od 40 tisuća potpisa za koje je ministarstvo utvrdilo da su nevažeći.

Podolnjak je to iskoristio da bi kazao kako je dobio informaciju da je Ministarstvo uništilo sve kontrolne liste s tim nevažećim potpisima, a onda je SDP-ov Peđa Grbin rekao da je to neprihvatljivo ako je informacija točna, pa je predložio da bi bilo najbolje da se glasovanje odgodi te pošalje upit Ministarstvu uprave da se provjeri točnost Podolnjakovih navoda. S obzirom na to da njihovi prijedlozi nisu uvaženi, Podolnjak i Grbin su napustili sjednicu te time srušili kvorum.

- Danas je trebao biti održan nastavak sjednice Odbora za Ustav na kojem bi se glasalo o mojem zaključku da Hrvatski sabor ponovno izvrši provjeru svih navodno nevažećih listića za referendum, no dobio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je GI Narod odlučuje bio s Ministarstvom uprave kako bi tražila uvid u kontrolne liste svih nevažećih potpisa. Te kontrolne liste nisu mogli dobiti jer im je predstavnica ministarstva rekla da su one uništene, to znači da ključni dokaz da postoji preko 40 tisuća navodno nevaljalih potpisa građana više ne postoji jer ga je uništilo Ministarstvo uprave, dakle prije nego Hrvatski sabor donio konačnu odluku o raspisivanju ili neraspisivanju državnog referenduma – komentirao je Podolnjak nakon sjednice Odbora. Zato će, tvrdi, tražiti prije bilo kakve odluke u Hrvatskom saboru da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u Sabor, a ako to Vlada i Ministarstvo uprave ne mogu napraviti, znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

- To je onda ogroman skandal i nije se smjelo dogoditi, ali pokazuje očitu namjeru da se opstruira raspisivanje referenduma. Liste je uništilo Ministarstvo uprave, to je izjavila predstavnica povjerenstva koja je iz Ministarstva, na sjednici Odbora za Ustav je bio i državni tajnik Nekić koji nije niti jednom riječju opovrgnuo taj navod, a o tome mora imati saznanja. To vidimo kao relevantnu činjenicu, pa nismo mogli glasovati na Odboru za Ustav da se formira novo povjerenstvo da provjeri te potpise jer prije toga moramo dobiti te liste s 40 tisuća nevaljalih potpisa, a ako je to uništeno, to je ključni dokaz opstrukcije referenduma. To je kao da DIP uništi glasačke listiće nego su proglašeni konačni rezultati izbora, to se ne smije događati, to je skandalozno – kritizira Podolnjak. Međutim, Večernjem listu javio se državni tajnik Nekić koji tvrdi da on uopće nije bio na sjednici spomenutog Odbora nego je u to vrijeme obavljao poslove u Ministarstvu uprave.

Na komentar kako su inicijative odbile provjeru potpisa, Podolnjak kaže kako to nije istina.

- Referendumske inicijative su tražile ono što je logično, uvid u kontrolne liste s preko 40 tisuća nevažećih potpisa, nije ih zanimalo provjeravati potpise koje je povjerenstvo ocijenilo valjanima. Kada su zatražili uvid u nevaljale potpise, njima je rečeno u studenom na sastanku od Ministarstva uprave da su te kontrolne liste uništene. Jučer su mi proslijedili zapisnik s tog sastanka i zato sam to danas iznio, jer ja nisam imao saznanja da su te liste uništene. Mislim da su te inicijative to ranije objavile, ali je podatak ostao ispod radara, ali sad je to relevantna činjenica kad je o tome govoreno na Odboru za Ustav. Očekujem da se o tome očituju Ministarstvo uprave i povjerenstvo i da, ako te kontrolne liste postoje, da ih dostave Saboru – zaključuje Podolnjak.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Željko Reiner rekao je kako prema njegovim usmenim saznanjima niti jedan relevantni dokument nije uništen i svatko tko želi provjeriti svoj potpis može to napraviti.

- Prihvatili smo prijedlog kolege Grbina da zatražimo službeno očitovanje Ministarstva uprave, očekujem da će to vrlo brzo učiniti - poručio je Reiner.

Ministar uprave Lovro Kuščević oštro je odgovorio Mostovom Robertu Podolnjaku

- Zgrožen sam količinom neznanja koju pokazuje profesor ustavnog prava Robert Podolnjak, pokazuje potpuno nepoznavanje Ustava, Zakona o referendumu, kao i principa rada državnih tijela. Dvojim samo da li profesor Podolnjak dezinformacije širi iz čistog neznanja ili namjerno kako bi uznemirio javnost. Svi potpisi, i važeći i nevažeći, predani su na numeriranim listama u Saboru. Jednako tako svi nevažećih potpisi pohranjeni su i u APIS-ovim aplikacijama i u svakom trenutku može se te potpise provjeriti u APIS-u, ali i u Saboru - rekao je za Večernji list ministar Kuščević.

Pogledajte i video burne reakcije ministra Krstičevića u Saboru:

Komentara 6

Avatar ehlbert13
ehlbert13
13:14 08.02.2019.

Kad je moglo proći "otuđivanje" 500 milijuna iz Agrokora, bez posljedica za počinitelje, sada mogu proći sva muljanja, nelogičnosti, i ostala kršenja zakona od strane vladajućih.

BA
batva
13:11 08.02.2019.

Pa valjda je sada svima jasno da referendumi nisu prošli jer tako je želio HDZ.Proglasiti 40000 tisuća nevažećih potpisa a onda ne dopustiti njihovu provjeru,odnosno dopustiti provjeru deklarativno a da načini provjere nisu jasni i predstavljaju nepremostivu prepreku .A sada i optužbe Mosta da su spiskovi uništeni su zastrašujuči.Što li je stranka na vlasti pripravna još samovoljno činiti prema građanima da se naslutiti .Toliko o demokraciji u Hrvata.

HD
HDZSDP
11:35 09.02.2019.

HDZ+SDP=SKH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije