Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dizel skandal

Podnijete optužnice protiv sadašnjih i bivših članova uprave Volkswagena

logo
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
1/5
24.09.2019.
u 14:21

Odvjetništvo smatra da su članovi uprave bili svjesni da bi tzv. Dizel skandal i novčane kazne koje su rezultirale iz ovog skandala mogle negativno utjecati na vrijednost dionica VW-a.

Njemačko državno odvjetništvo u Braunschweigu podiglo je u utorak optužnicu protiv bivših i aktualnih članova uprave koncerna Volkswagen zbog sumnje u svjesno zataškavanje skandala oko manipuliranih dizelskih motora.

"Državno odvjetništvo Braunschweig je nakon završetka opsežne istrage podiglo optužnicu protiv dr. Martina Winterkorna, Dietera Poetscha i dr. Herberta Diessa. Ovim bivšim i sadašnjim članovima uprave Volkswagen AG se predbacuje da su protivno zakonima namjerno prekasno obavijestili tržište dionica", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva Braunschweig koje je zaduženo za istragu u slučaju Volkswagen.

 Odvjetništvo smatra da su članovi uprave bili svjesni da bi tzv. Dizel skandal i novčane kazne koje su rezultirale iz ovog skandala mogle negativno utjecati na vrijednost dionica VW-a.

Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL

"Optuženi su time ilegalno utjecali na kretanje cijena dionica koncerna Volkswagen", stoji u obrazloženju.

U optužnici se na 636 stranica navodi kako je bivši član uprave Winterkorn "najkasnije od svibnja 2015." znao za postojanje ilegalnog softvera ugrađenog u dizel motore modela koncerna Volkswagen diljem svijeta.

Aktualni članovi uprave Poetsch i Diess su za isto saznali nekoliko mjeseci kasnije, u svakom slučaju prije nego li su krajem studenog 2015. američke vlasti objavile rezultate istrage koje su otkrile manipulacije kojima su automobili davali lažne informacije o emisiji štetnih plinova.

Foto: Annegret Hilse/DPA/PIXSELL

Brojni vlasnici dionica su podigli tužbe zbog gubitaka. VW je tek nakon objave američkih vlasti obavijestio tržišta kapitala o manipulacijama. Odvjetnik Martina Winterkorna je već odlučno odbacio navode iz optužnice.

Zbog posljedice manipulacija softverom koji pokazuje razine štetnih emisija motora Volkswagen je samo u SAD-u do sada bio prisiljen na isplatu preko 20 milijardi eura odštete. Slični procesi u Europi su još u tijeku. Procjenjuje se da je ilegalni softver za manipulaciju rezultata ugrađen u preko 11 milijuna vozila. Skandal oko manipulacije dizel motorima je potaknuo i javnu raspravu u Njemačkoj o štetnosti ovih motora, što je rezultiralo i zabranom prometa u nekim gradovima.

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije