Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Podjele branitelja su nedopustive'

U ime nagrađenih zahvalio je Ivica Pandža - Orkan, koji se zauzeo za širenje istine o Domovinskom ratu. 'Žao mi je što se ime Marijana Celjaka danas zloupotrebljava, jer nas je on učio zajedništvu'
03. rujna 2018. u 13:35 7 komentara 923 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Svečanom akademijom u ponedjeljak je obilježen Dan branitelja grada Siska, u spomen na 3. rujna 1991. godine kada su sisački branitelji Barutanu, prvu vojarnu JNA u Hrvatskoj, a na svečanosti je istaknuto da su nedopustive podjele branitelja.

1 / 16

I ove su godine braniteljima uručena gradska priznanja za zasluge u obrani Siska i Hrvatske. Sudionike svečanosti pozdravila je predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić, koja je napomenula kako je sisačke branitelje vodila misao da brane svoj grad. Tako se i Dan branitelja slavi u ime onih koji su i u najtežim trenucima ovaj grad smatrali svojim domom, rekla je Krčelić.

Posebne zahvale Grada Siska, dodijeljene su Nikoli Furlanu, 101. brigadi HV iz Zagreba, Draženu Štrbencu, Saši Smiljaniću, Osmanu Muratagiću (posmrtno), Željku Franiću, Milanu Ivaniševiću, Boži Budimiru i Ivici Pandži - Orkanu.

Vukovar, groblje Iz Domovinskog rata Radio na groblju pa pronašao ljudske kosti

Ta su priznanja dodijeljena umjesto "Plakete Marijan Celjak - junak obrane  Grada Siska" jer Gradsko vijeće nije ove godine, zbog nedostatka kvoruma, donijelo odluku o njezinoj dodjeli. Naime, sjednica je 31. kolovoza bila prekinuta na toj točki dnevnog reda kad je oporba predvođena HDZ-om napustila vijećnicu zato što vladajući nisu prihvatili njihov prijedlog dopune popisa Odbora za javna priznanja.

"Nažalost, bili smo svjedoci kako neki još nisu shvatili da je povijest učiteljica života. Ne smijemo dijeliti branitelje, posebno ne na ovaj dan. Neke bi nam stvari trebale ostati svete i bez politike", rekla je, uz ostalo sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Međunarodni dan nestalih osoba Dan nestalih Hrvatska traga za 2525 osobe, od kojih 1922 iz Domovinskog rata

U ime nagrađenih zahvalio je Ivica Pandža - Orkan, koji se zauzeo za širenje istine o Domovinskom ratu. "Žao mi je što se ime Marijana Celjaka danas zloupotrebljava, jer nas je on učio zajedništvu", rekao je Pandža.

Na svečanosti je pročitana i poruka generala Bože Budimira, koji nije mogao biti nazočan svečanosti, u kojoj govori o velikom značenju borbe za sisačku Barutanu.

Jovan Tintor Jovan Tintor Bivši srpski ratni dužnosnik osuđen na 11 godina zatvora: Kriv je i za zlostavljanje trudnice

U sklopu svečanosti otvorena je i izložba ratnih fotografija sisačkog novinara i publiciste Vladimira Pajtlara.

>> Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Pulchrum:

  To su naši heroji, junaci Domovine. Da nije bilo ovih zlatnih dečki koji su podmetnuli vrat i živote za svoje obitelji, za Hrvatsku, ove zemlje meda i mlijeka nikad ne bi bilo. Još uvijek bi se sve slijevalo u beogradsku ... prikaži još! žitnicu, a mi bi se klanjali kojekakvim maršalima, zemaljskim bogovima.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  podijeljeni smo na hdz branitelje i ostale...

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  "Neke bi nam stvari trebale ostati svete i bez politike", rekla je, uz ostalo sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček." Kaže osoba koja ne može podnijeti hrvatske vojnike i čiji tajnik (Sisak) stranke i dogradonačelnik, kao i još neki članovi govore ... prikaži još! kako je oluja ratni zločin i da smo proveli etničko čišćenje. Hrvoje Klasnić koji govori kako je to bio građanski rat (prvi predsjednik mladih foruma SDP-a i nesuđeni kandidat za mjesto gradonačelnika Siska), odrastao je s spomenutom tako da ne pada jabuka daleko od stabla.