Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska traga za 2525 osobe, od kojih 1922 iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da se od 2016. godine intenziviralo istraživanje masovnih ili pojedinačnih grobišta nestalih žrtava
30. kolovoza 2018. u 17:06 20 komentara 1271 prikaza
Međunarodni dan nestalih osoba
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Hrvatska traga za ukupno 2525 osobe, od čega je 1922 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata, rečeno je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, pri čemu je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila da je to "veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem".

Proslava u Kninu Branimir Pofuk Usprkos lažljivim govornicima i bogohulnim propovjednicima ne smijemo odustati od gradnje mira

"Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili", naglasila je predsjednica.

Grabar-Kitarović: Sudbina nestalih ključna za normalizaciju sa Srbijom

Rekla je kako je upravo zbog toga inzistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Nakon njegova posjeta u veljači bilo je određenih malih pomaka, ali treba učiniti puno više, jer nema nijednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem tog problema, rekla je Grabar-Kitarović.

Poručila je da će i dalje inzistirati na sudbini nestalih kao ključnom elementu daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa dviju država, kao i hrvatske potpore ulasku Srbije u Europsku uniju, jer je "istina o nestalima politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići".

Jovan Tintor Jovan Tintor Bivši srpski ratni dužnosnik osuđen na 11 godina zatvora: Kriv je i za zlostavljanje trudnice

Dostojanstven ukop i obilježeni grobovi žrtava preduvjet su da možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima i civilizacijskim dosezima, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da se od 2016. godine intenziviralo istraživanje masovnih ili pojedinačnih grobišta nestalih žrtava.

Međunarodni dan nestalih osoba
1 / 12
Međunarodni dan nestalih osoba

Pronađeno je 128 mogućih neregistriranih mjesta u 12 županija, na stotinu od njih obavljena su probna iskapanja, što je rezultiralo pronalaskom 85 žrtava. Nakon identifikacije tih i drugih posmrtnih ostataka dostojno je pokopano 108 žrtava.

Ukupno se traga za 1508 nestalih osoba i 414 njih za koja postoje saznanja da su poginuli, ali ne i gdje su posmrtni ostaci, kazao je Medved.

domovinski rat U Vukovaru obilježen Dan nestalih

Da bi se to riješilo učinjeni su iskoraci u bileteralnim suradnjama s BiH i Crnom Gorom, ali ključ rješenja je u Srbiji. Stoga je predložio sklapanje novog sporazuma o suradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Medved: Srbija ima zapisnike

Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uvjeta kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU-u bit će puna suradnja u pronalasku nestalih osoba, rekao je Medved.

Aleksandar Vučić 'suočavanje s prošlošću' Vučić imenovao povjerenika za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom

Naglasio je da on ne može špekulirati koji su motivi Srbije za prikrivanje tih lokacija, ali je "činjenica da oni imaju zapisnike o mjestima gdje se nalaze masovne grobnice".

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je da Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja traga za ukupno 1922 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata.

Tražimo od hrvatskih institucija veći pritisak prema Srbij i čvršći stav kada su u pitanju predpristupni pregovori za ulazak Srbije u EU jer za pronalazak nestalih ključ rješenja je u Srbiji, ustvrdila je.

Gojko Šušak i Franjo Tuđman Mit o srpskoj vojsci Procjene zapadnjaka: HV sposoban samo za oslobađanje zapadne Slavonije

Od državljana Hrvatske i Srbije koji znaju istinu o nestalima tražimo da skinu taj teret sa svojih leđa i pomognu nam, rekla je Alvir podsjetivši kako je "skrivanje zločina također zločin".

Institucijama Srbije i Vučiću poručila je pak da nisu ispunili ni jedno obećanje koje su obiteljima nestalih dali u Zagrebu u veljači i kasnije u Beogradu. "Bilo je puno obećanja, a dogodilo se ništa, šutnja", kaže Alvir.

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Rsk:

  Pa zasto ne kazete ko su nestali? Uporno ponavljate taj broj a vecinu oko 80 posto su Srbi, babe i dede ubijeni u onoj vasoj akciji protiv civila ili oluja, kako kazete cistoj kao Suza. U Gracacu je bila masovna ... prikaži još! grobnica. Bagerom zatrpano nekoliko stotina nesretnika koji su povjerovali vama da ostanu u svojim kucama i mirno docekaju vasu vlast znamo kako su prosli. Kad su pocele istrage haskog suda, preko noci ste prekopali tu grobnicu i odnjeli leseve . Kazite koliko je od tog broj Srba

 • Avatar naroz
  naroz:

  A preko 10,000 Srba se trazi u Hr, Bosni i Kosovu (2097 Hr, oko 6600 u BiH i oko 1900 na Kosovu)

 • marsovac:

  u forumu smrdi,.......cetnik do cetnika,.........do kraja godine biti ce 7 miliona nestalih srba samo u Hrvatskoj,....ha, ha, ha,......