Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
taktika za svrgavanje HDZ-a

Podjela u SDP-u: Jedni za dogovor, drugi protiv Mosta

07.12.2015., Zagreb - Sastanak Boze Petrova ispred Mosta Nezavisnih lista s Tomislavom Karamarkom celnikom HDZ-ove Domoljubne koalicije i Zoranom Milanovicem koji predvodi SDP-ovu koliciju Hrvatska raste odrzan je u konferencijskoj dvorani hotela Esplanad
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.05.2016.
u 12:00

Tri su struje; jedna ne želi ni čuti za preslagivanje s Mostom, druga to ne odbacuje, a treća smatra da je to najbolje rješenje uz uvjet da Zoran Milanović bude premijer

Hrvatska nema vlast. Čekamo, nažalost, cijela je zemlja na čekanju. Poručio je to u subotu iz Crikvenice Zoran Milanović, šef SDP-a, u kojoj se cijeli vrh te stranke okupio na dvodnevnom team buildingu. I iako je odluka o raspuštanju splitske organizacije iskočila u prvi plan, SDP-ovci su razgovarali i o taktici kako se vratiti na vlast.

Moraju paziti na ugled

Da su izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz ove situacije, stav je koji i dalje prevladava, no vodstvo stranke spremno je i na razgovore s Mostom ako do njih dođe. Što znači da se više ni opcija preslagivanja parlamentarne većine u SDP-u automatski ne odbacuje.

– Brine nas nestabilnost u državi, ova situacija u kojoj se zemlja našla i spremni smo podmetnuti leđa i razgovarati sa svima, pa i s Mostom, ali nećemo mi biti ti koji će prvi zvati na razgovor. Novi izbori bili bi najbolje rješenje i mi smo za njih spremni u svakom trenutku, ali ako se to mora izbjeći, spremni smo razgovarati i o preslagivanju većine – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a. Ipak, kako doznajemo od sudionika subotnjeg sastanka u Crikvenici, višesatna rasprava i o toj mogućnosti u Klubu zastupnika nije tekla glatko. Sam Zoran Milanović preslagivanje kao opciju nije odbacio, ali još s tom opcijom, kažu naši sugovornici, nije do kraja “načisto”.

I kompletno se vodstvo stranke podijelilo oko teme preslagivanja. I to u tri grupe. Prva struja, nakon svega, za preslagivanja i razgovore s Mostom ne želi ni čuti. Drže da, osim na interes države, stranka mora paziti i na vlastiti ugled te da ne može tek tako kameleonski mijenjati lice. Navodno je ova struja i najbrojnija. Jedan dio zastupnika SDP-a razgovore ne odbacuje potpuno. A ima i onih, doduše u manjini, koji smatraju da bi preslagivanje u ovim okolnostima bilo možda i najbolje rješenje uz uvjet da je Zoran Milanović novi premijer, da se postave jasni ciljevi i podijeli odgovornost s Mostom.

A argument za takav stav vide u činjenici da bi izbori opet donijeli izjednačen rezultat SDP-u i HDZ-u te da je pitanje tko bi bio „novi Most“, odnosno treća opcija s kojom bi na kraju opet trebalo poslije izbora postići dogovor. Dio zastupnika strahuje od ideje da će to biti Živi zid kojemu popularnost rapidno raste. – Zapravo, samo je pitanje vremena kada će Živi zid doći na 10 posto u anketama. Zato je jedan od zaključaka i da im ne smijemo više dopustiti da populističkim metodama rastu i uzimaju nam glasove – kaže jedan SDP-ov zastupnik. Zbog toga je, dodaje, na sastanku dogovoreno i da će stranka uskoro pripremiti i u saborsku proceduru uputiti kvalitetne zakonske prijedloge koji se tiču upravo populacije kojoj se Živi zid obraća.

Trebat će im i HDSSB

S druge strane u SDP-u su isto tako svjesni činjenice kako u slučaju da doista dođe do preslagivanja parlamentarne većine neće moći računati na cijeli Most. A nije im, kažu, ni potreban. U tom slučaju trebat će naći i partnere „sa strane“. Kako doznajemo, u toj se opciji spominje cijela Hrvatska raste, pa i HNS, iako je novi predsjednik stranke Ivan Vrdoljak više puta kazao da nema namjeru sudjelovati u preslagivanjima ako do njih dođe. Računa se i na manjine, ali i na HDSSB.

Ne na način da HDSSB bude dio koalicije u tom slučaju, ali pri eventualnom izglasavanju podrške novoj Vladi vjerojatno bi se računalo i na njihovu podršku – kaže jedan SDP-ov zastupnik. SDP-ovci su dogovorili strategiju političkog djelovanja koja podrazumijeva da i dalje u Sabor šalju svoje zakone koje će kvalitetno predstavljati. Meta napada neće im biti ni Most ni premijer Orešković, nego samo HDZ. Dogovoreno je i osnivanje stranačkih savjeta na kojima će brusiti svoje politike. 

>>Od svih preslagivanja, realno je jedino preslagivanje u HDZ-u

>>Politički brak HDZ-a i Mosta sve je bliže razvodu

Komentara 122

CR
CROLINDA
12:14 09.05.2016.

Josip Broz.: “ Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati državu” -----------Ivica Račan .” Prije će Sava poteći uzvodno nego će se Hrvatska naoružati”-------------Franjo Tuđman :” Sve za Hrvatsku a Hrvatsku ni za što”--------------Zoran Milanović : “Ili mi ili oni”

ZO
zoom
12:10 09.05.2016.

crveno zlo prijeti građanima hrvatske sa još 4 godine staljinističke strahovlade!

Avatar Matija22
Matija22
12:21 09.05.2016.

sve samo da se na vlast dođe ko i svaki političar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije