Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna za nasilje

Podignuta prva optužnica protiv napadača na povorku Gay pride

gay pride (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
15.06.2011.
u 12:52

Nakon kamenovanja i uvreda na splitskoj rivi, u utorak poslijepodne započela su uhićenja izgrednika prepoznatih na policijskim fotografijama i snimkama

Nakon kriminalističke obrade trojica mladića koje je splitska policija uhitila u utorak poslijepodne uz kaznene prijave privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Splitu. Samo jednom od njih, 22-godišnjaku, određen je pritvor u zatvoru Bilice. Ostala dvojica 21-godišnjaka su puštena, a jednome je izrečena mjera opreza zabrane pojavljivanja na javnim skupovima u RH te obveza javljanja u PU splitsko-dalmatinsku jednom tjedno.

U srijedu je još šest osoba privedeno na kriminalističku obradu. U splitskoj policiji tvrde da još uvijek pregledavaju snimke i fotografije, ali i da su više osoba identificirali te se očekuju nova uhićenja.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo je da je podnijelo optužni prijedlog protiv D. M. (1964.) zbog nasilničkog ponašanja tijekom odobrenog javnog skupa "Gay Pride - Split 2011." te povrede prava na okupljanje i javni prosvjed. On je, navodi se u priopćenju, "bez stvarnog razloga i povoda a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa; dok je povorka prolazila u više navrata vikao: 'Ubij, ubij pedera! Majku vam …! Cigani, cigani!', pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije."

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije