Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USMRTIO CIVILA

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Hrvatske Kostajnice

Hrvatska Kostajnica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
17.03.2022.
u 18:03

Tereti ga se da je odveo muškarca na obalu rijeke Une i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je 15. srpnja 1992. u mjestu Rosulje, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, usmrtio jednog civila.

Tereti ga se da je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još jednom osobom (danas pokojna osoba) došao na adresu civilne osobe hrvatske nacionalnosti i; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949.  i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštititi žrtava međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977.; uz prijetnju oružjem zajedno s još jednom osobom, odveo oštećenika iz njegove kuće.

Tereti ga se da je odveo muškarca na obalu rijeke Une i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku.

>> VIDEO Otac u Čakovcu tužio sina jer ga odbija uzdržavati, sud odredio isplatu od tisuću kuna mjesečno


 

Komentara 3

TI
tico123
19:11 17.03.2022.

čudim se kako nisu za 50 godina digli optužnicu

RA
rasturaljka
07:52 18.03.2022.

Taj tip nije bio u regularnim oruzanim formacijama Krajine nego u paravojski, tzv. sareni, koji su terorizirali i hrvate i srbe.

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
02:16 19.03.2022.

e svašta a di je dosad bio u rusiji a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije