Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Podignuta optužnica protiv osoba koje su zapalile vikendicu Radovana Ortynskog

Šest aktera ove priče uhićeno je lani sredinom lipnja u Osijeku, Zagrebu i Rijeci
11. veljače 2019. u 11:01 9 komentara 6514 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Optužnica za podmetanje požara na vikendici Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, stigla je jutros na Županijski sud u Osijeku, a u srijedu istječe istražni zatvor za četvero od ukupno sedmero optuženih.

Dragan Baković Bambur AKCIJA 'LIGNJA' Istražni zatvor osumnjičenima za palež vikendice Radovana Ortynskog

Iza rešetaka su Dragan Baković zvani Bambur, Mario Tolić, Jasmina Huzanić i Milan Bulat. Zdenko Ivanković pušten je protekli tjedan na slobodu uz 500 000 kuna jamčevine.

Na optužnici su još imena Ive Jerića i Roberta Flačera. Za prvu četvoricu Uskok je zatražio produljenje istražnog zatvora, o čemu će se odlučivati vjerojatno u srijedu. Kako doznajemo, istraga je potrajala jer su se čekale informacije iz međunarodne pravne pomoći iz Njemačke i BiH, odnosno provodilo se telekomunikacijsko vještačenje. 

Šest aktera ove priče uhićeno je lani sredinom lipnja u Osijeku, Zagrebu i Rijeci u velikoj akciji USKOK-a pod kodnim nazivom Lignja. Jasmina Huzanić nije bila dostupna hrvatskom pravosuđu, ali već je drugog dana krenula iz Njemačke u Hrvatsku pa je na granici uhićena pod tjeralicom. 

Dragan Baković Bambur AKCIJA LIGNJA Privedena 'Čepinska skupina': Osumnjičeni za palež vikendice Radovana Ortynskog

Po toj optužnici tereti ih se da su 1. travnja 2017. godine došli do vikendice Radovana Ortynskog, provalili vrata i zapaljivom tekućinom polili prostorije te ih zapalili. Međutim, stvari su krenule po zlu. Došlo je do eksplozije i požara u kojem je jedan od njih zadobio opekline uz obilno krvarenje. Ekipa ga je evakuirala s Brača te poslije prebacila u BiH, gdje su ga skrivali i liječili. 

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine, na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., III. okr., IV. okr. i najmanje još jednog NN počinitelja radi zapaljenja vikend-kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču. U cilju realizacije navedenog plana, I. okr. je s II. okr. dogovorio da zajedno s najmanje još jednim NN počiniteljem izvrše zapaljenje predmetne vikend-kuće te da III. okr. otputuje s II. okr. na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja planiranog kaznenog djela kako bi se na taj način II. okr., nakon izvršenja planiranog kaznenog djela, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s otoka Brača, a da IV. okr. bude osoba putem koje će se I. okr. izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela.

Ortynski UHVATILI NESPRETNE PALIKUĆE Kuću bivšeg tužitelja natopili benzinom i zapalili, a potom spašavali glavu bijegom kroz prozor

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik i najmanje još jedan NN počinitelj u večernjim satima 1. travnja 2017. izvršili su zapaljenje vikend-kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu više od 200.000,00 kuna. S obzirom na to da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara kojom prilikom je II. okr. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog II. okr. s otoka Brača i njegova daljnjeg prebacivanja s područja Hrvatske na područje Bosne i Hercegovine te organizacije njegova skrivanja, boravka i liječenja na području Bosne i Hercegovine, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao V. okr., VI. okr. i VII. okr. koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s III. okr. i IV. okr. sudjelovali u evakuiranju i skrivanju II. okr., kao i u financiranju njegova liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj – objavljeno je na stranicama Uskoka.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Deleted user:

    Bambur u pržunu a što je s ostatkom čepinske družine? Zasto se osjecku mafiju ne hapsi i ne oduzme imovina?

  • sramitese:

    nesposobni za poludit..i lak posao za policiju

  • 2u8:

    Sta ti je znanje!? Danas san naucio ?!? da se iz tzv. rimskih brojeva stavlja zarez! Svaka nam cast!