Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama na letu iznad detroita

Podignuta optužnica protiv Nigerijca koji je aktivirao bombu u avionu

avion oteti
Foto: Reuters
1/2
26.12.2009.
u 08:06

Američki i britanski istražitelji pokušavaju utvrditi je li riječ o novom ozbiljnom napadu.

Terorist nigerijskog podrijetla aktivirao je očito loše spremljenu eksplozivnu napravu u zrakoplovu američkog Northwesta neposredno uoči slijetanja u Detroit. Zrakoplov sa 278 putnika i 11 članova posade bio je na letu iz Amsterdama, ali svi su, osim samog napadača, prošli bez ozljeda.

Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab (23) zadobio je opekotine trećeg stupnja po nogama. Nakon spuštanja i pretraživanja cijelog aviona i prtljage nije pronađen nijedan drugi sumnjivi predmet, niti je terorist imao suradnike.

Nekoliko minuta straha

Cijela drama trajala je samo nekoliko minuta, ispričali su za CNN putnici iz zrakoplova. Taman kad se zrakoplov počeo spuštati, čula se manja eksplozija, a nekoliko sekundi kasnije mogli su se vidjeti i vatra i dim.

Putnik koji je sjedio u neposrednoj blizini Abdulmutallaba vidio ga je kako sjedi s raskopčanim hlačama i s gorućim objektom među nogama. Sumnjivog Nigerijca uspjeli su izvući sa sjedala do prednjeg djela zrakoplova, gdje su ga putnici i posada uspjeli pretražiti i zavezati.

Tijekom ispitivanja, terorist je FBI-ju ustvrdio kako je povezan s ekstremistima te da je eksplozivnu napravu dobio u Jemenu, zajedno s instrukcijama kada ona treba biti aktivirana.

Istražni organi ipak nisu naišli na dovoljne dokaze da je riječ o “hardcore” pripadniku al-Qaide. Abdulmutallab je u amsterdamsku zračnu luku došao navodno KLM-ovim letom iz Lagosa. Nije bio ni na kakvoj listi sumnjivaca kojima nije dopušten ulaz u zrakoplov, niti je posebno provjeravan. Američko ministarstvo pravosuđa u subotu je pak podignulo optužnicu protiv njega.

Njegovo je ime ipak, kako se uspostavilo, bilo već uvršteno u američku data bazu osoba sa sumnjivim vezama. Istražitelji pokušavaju utvrditi je li incident nadomak Detroita bio dio nekog većeg scenarija, pa je izdano upozorenje najvišeg stupnja.

Britanska veza?

O cijelom događaju odmah je izviješten i američki predsjednik Barack Obama koji se odmara na Havajima, a nakon incidenta pojačane su sve kontrole. Nekoliko sati poslije samog događaja ustanovljeno je kako na sveučilištu u Londonu postoji student sa sličnim imenom, pa se krenulo na pretraživanje stana na kojem je bila njegova zadnja poznata adresa.

Za početak, kako je rečeno, treba ustanoviti je li riječ o istoj osobi, odnosno postoji li povećana prijetnja i za područje Britanije.

Komentara 129

OB
-obrisani-
14:53 27.12.2009.

pen, he he he, na farmi svinja , he he he

OB
-obrisani-
12:04 26.12.2009.

Procjena EU da ne dozvoli muslimanima iz BiH slobodno bezvizno kretanje, pokazuje se opravdanom. I hrvatska mora ponovo uvesti vizni rezim za muslimane iz BiH, da zastiti svoje turiste od eventualnih napada EKSTREMNIH islamista. Ovo je dokaz da Hrvatska mora zastititi Hrvatske gradjane u BiH od EXTREMNOG islama. Sve dok su mudjahedini i ostali EKSTREMNI islamisti na tlu BiH potrebno je zadrzati vizni rezim i kontrolu.

SM
sudo.m
17:30 26.12.2009.

Fisk,ti fabuliras idi uzmi nesto za smirenje,ali nesto jace!Tebi mozda i pomognu lijekovi ali tvom pajtasu Zoom nema pomoci!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije