Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog korupcije

Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

Dragan Mektić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
30.12.2019.
u 19:54

Tužiteljstvo navodi kako su optuženi materijal nabavljali od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, te su  ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Pri tome su nanijeli štetu od oko 240.000 konvertibilnih maraka (oko 122.000 eura).

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića te još tri osobe zbog korupcije prigodom realizacije projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je izaslanstvo EU u BiH financiralo sa skoro 200.000 eura.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, uz Mektića je optužnica podignuta protiv bivšeg predstojnika ureda ministra sigurnosti BiH Igora Golijanina, pomoćnika ministra Samira Agića i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo Edina Garaplije. 

Po optužnici, Mektić, Agić, Golijanin i Garaplija su zloporabom položaja i ovlasti počinili kazneno djelo "visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine". 

Tužiteljstvo navodi kako su optuženi materijal nabavljali od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, te su  ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Pri tome su nanijeli štetu od oko 240.000 konvertibilnih maraka (oko 122.000 eura). 

Pojašnjava se da su dokumentirana različite vrste zloporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u ministarstvu sigurnosti BiH prigodom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva

Tužiteljstvo smatra da su četvorica dužnosnika prekršili više zakona među kojima su oni o javnim nabavkama, sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, zatim o ministarstvima i drugim tijelima uprave u BiH, te zakona o državnoj službi u institucijama BiH kao i interne propisa ministarstva sigurnosti BiH. Tužiteljstvo je najavilo da će optužnicu dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza. 

Ključne riječi

Komentara 1

ŽE
Žegarni
00:50 31.12.2019.

Napisati ću da je totalno inteligentan jer suprotna riječ je ovdje zabranjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije