Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namještanje natječaja i izvlačenje novca iz HZZO-a

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge

Zagreb: Nastavak 12. redovne sjednice Hrvatskog sabora
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
24.02.2022.
u 14:03

USKOK njega i inženjera strojarstva Davora Dabinovića tereti zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i nezakonitog pogodovanja koja su se u Zagrebu zbivala od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine.

Turbulentni pravosudno-politički tjedan koji je započeo uhićenjem bivšeg ministra Darka Horvata i otvaranjem istrage protiv potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i još četvero osumnjičenika te se potom nastavio i podizanjem optužnice protiv Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i još 25 ljudi iz Afere Vjetroelektrane očito još nije došao do svog kraja jer je USKOK upravo podignuo optužnicu protiv još jednog bivšeg ministra. Konkretno, riječ je o Siniši Vargi koji je u Vladi Zorana Milanovića jedno vrijeme obnašao dužnost ministra zdravstva.  

USKOK njega i inženjera strojarstva Davora Dabinovića tereti zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i nezakonitog pogodovanja koja su se u Zagrebu zbivala od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine. Siniša Varga koji je tada bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) je s Dabovićem i u međuvremenu preminulim poduzetnikom Goranom Žonjom, sumnja USKOK, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe. Okrivljenici su navedeno realizirali putem tri ugovorena posla za koje je Varga potpisao ugovore s firmama u Dabovićevom vlasništvu. Kako bi se stvorio privid da su poslovi obavljeni Varga je dogovorio izradu lažne dokumentacije na koje je po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. i sam stavio svoj potpis. Time je oštetio HZZO za svotu od 256 tisuća kuna koje su njih dvojica među sobom podijelili. 

Otprilike godinu dana kasnije Varga je počinio novo kazneno djelo nakon što je s Goranom Žonjom dogovorio da će njegovoj tvrtki namjestiti unosne poslove od HZZO-a prema točno skrojenim uvjetima po kojima će njegova firma te poslove i dobiti. USKOK ih tereti da su nakon toga sačinili dokumentaciju temeljem koje je Varga uime HZZO-a raspisao javni natječaj kojim se tražila tvrtka za održavanje i čišćenje. Žonjina tvrtka prvi je posao vrijedan 634.227 kuna dobila 2013., a drugi težak 686.586 kuna godinu dana kasnije.  

Dakle, kada se sve uzme u obzir, bivši ministar zdravstva u SDP-ovoj vladi protiv kojeg je istraga otvorena na ljeto 2020. godine kada je na zahtjev DORH-a ostao bez zastupničkog imuniteta državni proračun oštetio je, prema optužbama, za 1,57 milijuna kuna.

Komentara 1

PP
plavac plavi
15:03 24.02.2022.

Koliko je to godina trebalo, da se protiv SDP-ovca podigne optužnica???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije