Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rumunj gruia stoica

Tko je nesuđeni kupac HŽ Carga? Pogledajte snimku uhićenja!

Gruia Stoica
Foto: Screenshot Youtube
1/4
30.01.2014.
u 18:23

Hajdašu Dončiću smiješni su zahtjevi za ostavku nakon uhićenja Stoice

Rumunjski milijarder, 45-godišnji vlasnik Grampet grupe, s kojom je hrvatska Vlada pregovarala o prodaji HŽ Carga, Gruia Stoica priveden je u lisičinama u srijedu navečer na ispitivanje zbog navodnog davanja mita nakon što je odbio na njega doći svojevoljno.

Sporan natječaj za ugljen

Rumunjsko nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije Stoicu tereti da je odvjetniku Doru Bostini platio tri milijuna eura da mu dojavi povjerljive podatke iz natječaja za prijevoz ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia, posebno o ponudi koju je iskazala državna željeznička tvrtka CFR Marfă koju je prošle godine i Grampet želio kupiti, ali su pregovori o tome s rumunjskom vladom propali, kao i u slučaju HŽ Carga.

Ugovor o prijevozu ugljena bio je “težak” 46 milijuna eura. Stoica se pravdao da ne može doći na ispitivanje tvrdeći da nije u Rumunjskoj, ali ga je policija ipak pronašla u njegovu domu u Bukureštu. Kad mu je pokucala na vrata, zatvorio se u kuću i odbijao izići, pišu rumunjski mediji.

Konkluzija nije jednaka premisama

Siniša Hajdaš Dončić

Grampet grupa je ljetos podnijela jedinu valjanu ponudu za kupnju 75 posto HŽ Carga, pristajući na sve uvjete natječaja. No pregovori su se zakomplicirali i odužili sve do kraja ovog mjeseca, kad ih je resorni ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić prekinuo uz obrazloženje da Rumunji žele promijeniti uvjete natječaja. Stoica je osobno dolazio na pregovore s Hajdašem Dončićem u Zagreb pa je tako bio i prošli tjedan, dan prije prekida pregovora, na sastanku s njim u “Kockici”. A sastajali su se i u Bukureštu. Na vijest da je Stoica uhićen, oporba je u Saboru odmah reagirala zahtjevom za ostavku Hajdaša Dončića. No on je danas, komentirajući te zahtjeve, novinarima rekao da “konkluzija nije jednaka premisama”.

– Reći ću to i na hrvatskom – zaključak nije jednak činjenicama, jer nismo potpisali ugovor s Rumunjima. A da jesmo, nešto bi bilo, a ovako mi je to zapravo smiješno – kazao je smiješeći se Hajdaš Dončić. Pitao je novinare i tko je tražio njegovu ostavku, a kad je čuo da su to zatražili zastupnici HDSSB-a i Hrvatski laburisti, pitao je: – Jesu li se inatili kad su to tražili ili su bili onako “cool”?

Na pitanje novinara nije li rumunjski Grampet ipak trebalo provjeriti prije ulaska u pregovore s njima o HŽ Cargu, Hajdaš Dončić je odgovorio da je natječaj bio javan i da je jedina valjana ponuda bila Grampetova.

Provjera – jamstvo banke

– Došli su s pismom-jamstvom bankarske Unicredito grupe i to je bila naša provjera – kazao je Hajdaš Dončić dodavši da o uhićenju Stoice zna ono što je pročitao na internetu.

Rumunjski mediji već dulje vrijeme pišu o istragama protiv Stoice koju vodi tamošnji ured za organizirani kriminal i terorizam, i to zbog navodne utaje poreza, privatizacijskih prijevara i raznih drugih malverzacija u sektoru željeznica i cargo prijevoza. On je na sve to odgovarao da je riječ o podmetanju.

U Grampet grupi danas nisu željeli ništa komentirati. Stoica je danas davao iskaz pred istražnim sucem, nakon čega će biti donesena odluka o njegovu zadržavanju ili puštanju iz pritvora. Prema nekim informacijama, on nije prvooptuženi u slučaju, nego je to njegov odvjetnik koji je, tvrde izvori bliski Grampetu, radio na svoju ruku pa bi tako mogla glasiti i Stoicina obrana.

Komentara 9

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:55 30.01.2014.

Je li to ovaj što je pregovarao s trenutnom SDP vladom?

Avatar bodavica
bodavica
19:20 30.01.2014.

ovo je dokaz gdje smo i tko nas vodi,a da je pravna država ministar koji ima i ženino prezime bi istom ponudio bezuvjetnu ostavku.Svaki posao koji su krenuli su započeli sa kriminalcima,a da nisu znali sa kim imaju posla ja ne vjerujem!!!!!!!!

EL
Elforce
19:04 30.01.2014.

ma jok sad uopće taj nije dao mito nekom našem političaru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije