Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao zbog mita

Zbog uhićenja nesuđenog vlasnika HŽ Carga prekinuta sjednica u Saboru

vlak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
30.01.2014.
u 12:35

Rumunjsko Nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije tereti ga da je odvjetniku Doru Bostini platio tri milijuna eura da mu dojavi povjerljive podatke o natječaju za prijevoz ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia

Rumunjski milijarder, 45-godišnji vlasnik Grampet grupe Gruia Stoica, priveden je u lisičinama u srijedu navečer na ispitivanje o navodnom davanju mita, nakon što je prije odbio odazvati se svojevoljno.

Rumunjsko Nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije tereti ga da je odvjetniku Doru Bostini platio tri milijuna eura da mu dojavi povjerljive podatke o natječaju za prijevoz ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia, posebno o ponudi koju je dala državna željeznička tvrtka CFR Marfă, koju je prošle godine i kupio, ali je poslije taj natječaj poništen zbog sumnji u malverzacije.

Ugovor o prijevozu ugljena bio je "težak" 46 milijuna eura. Stoica se pravdao da nije u državi, a policija ga je ipak pronašla u njegovu domu u Bukureštu. Kad su mu pokucali na vrata, zatvorio se u kuću i odbijao izaći.

Oporba u Saboru: Hajdaš Dončić mora podnijeti ostavku

Zbog njegova uhićenja bilo je burno i u Hrvatskom saboru.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić mora podnijeti ostavku, poručila je danas saborska oporba nakon što je zatražila kratku stanku u zasjedanju zbog uhićenja potencijalnog kupca HŽ Carga, direktora Grampet grupe Gruija Stoice, a laburisti su tražili i ostavku premijera Zorana Milanovića. HDSSB-ov Boro Grubišić prvi je zatražio stanku, a pridružili su mu se laburist Mladen Novak te HDZ-ov Ivan Šuker.

– Budemo li određivali stanku svaki put kad policija nekoga uhiti, nećemo nikad završiti s dnevnim redom – komentirao je predsjedavajući Nenad Stazić.

(Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

Grubišić je upozorio da o HŽ Cargu ne ovisi samo budućnost 3500 djelatnika, nego i budućnost Luke Rijeka, željeznice između Rijeke i Budimpešte te djelatnika Gredelja i Đure Đakovića, dakle više od 19 tisuća radnika. U tom kontekstu nije nezanimljiva vijest da je Stoica uhićen zbog mita koje je davao za privatizaciju rumunjskog Carga, tvrdi Grubišić te dodaje da izjave iz Grampet grupe govore da kontakti s hrvatskom Vladom postoje od siječnja prošle godine, a tender je raspisan tek u lipnju.

– Govori li to vama nešto? Narod je rekao gdje ima dima ima i vatre. Mislim da je vrijeme da se zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja u željeznici, gdje vladaju i rodbinski i kumovski odnosi, gdje su podobni, a ne sposobni ljudi, gospodin ministar Dončić, s obzirom na sve okolnosti, a koje mogu isplivati na površinu vrlo lako, podnese ostavku – kazao je Grubišić, a na negodovanje vladajućih dodao je i da "pušu koliko hoće, ali će stvari izaći na vidjelo". Stazić mu se sugerirao da podnese interpelaciju ako misli da ministar treba podnijeti ostavku.

Laburista Mladena Novaka zanima kako je Grampet grupa uopće bila izabrana kao potencijalni kupac HŽ Carga.

– Sve one referencije koje su bile poznate upozoravale su na to da je riječ o čovjeku koji jednostavno nema te kapacitete i da je vrlo dvojbeno što će se dogoditi u budućnosti. E, sada imamo to što smo i predviđali, sad nam se to događa – primijetio je Novak te dodao da "ministar treba dati ostavku, ali i premijer s obzirom na sve što se događa u tome sektoru".

HDZ nije tražio ostavke, ali je Ivan Šuker postavio niz pitanja pa se tako zapitao i što su radile nadležne službe u ovom slučaju, u kojem se mnogo toga, dodao je, događalo daleko od očiju javnosti.

– Jesu li te službe izvijestile nekoga da bi tog s kim se pregovara trebalo možda neke stvari ispitati, preispitati, da se s njim možda trebaju prekinuti razgovori, no mi smo imali odgovore kakve smo imali – kaže Šuker koji nije zadovoljan s kompletnom situacijom u resoru prometa.

– Sjetite se kada je zadnji put autocesta A1 bila zatvorena zbog leda, kad? I kada su bile najveće padaline, vozilo se. Jutros je A1 dionica od Ogulina prema Lici zatvorena zbog leda i to isto jasno govori o tome koliko se mi strateški brinemo o strateški bitnim stvarima. Isto tako, kada se dogodila ona nesreća, nažalost, koja je sa sobom povukla ljudske živote. Dakle to su sve činjenice koje ne smijemo zaboraviti. Isto tako, zašto je HŽ Cargo kupovao slijepi kolosijek od Diokija za 18 milijuna kuna? Zašto je kasnije dano državno jamstvo tom istom Diokiju od 35 milijuna kuna da bi se potpredsjednik Sabora, a izletjelo mu je slučajno, izlanuo da to nije za ono za što se jamstvo daje po zakonu nego da je to za plaće. Ali vrlo je interesantno sve je vezano uz jednu korporaciju s jedne strane, drugu korporaciju s druge strane. Mogu zamisliti koje bi salve optužbi išle da se to dogodilo ministru iz HDZ-ove vlade – komentirao je Šuker te zatražio nužno transparentno trošenje državnog novca.

Milanović: Predsjednik uprave Grampet grupe jučer je uhićen u Rumunjskoj

Da je uhićen vlasnik Grampet grupe, spomenuo je i premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

– Inače, predsjednik uprave Grampet grupe jučer je uhićen u Rumunjskoj – rekao je Milanović.

>> Prekinuti pregovori s Rumunjima o kupoprodaji HŽ Carga

Komentara 19

BV
Bijela Vrana
12:45 30.01.2014.

TURBULENTNA GODINA -Promet u znaku privatizacija i koncesija!!! Postavljanjem table i instalacijom gradilišta počeli su pripremni građevinski radovi za početak gradnje novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) što će početi nakon zime odnosno u proljeće iduće godine kadaada će se postaviti i kamen temeljac, ...jos malo i stiglo nam "proljeće iduće godine" ..Rumunj nije imao sreće kao dečki iz Francuske!!!??!!!

DU
Deleted user
11:56 30.01.2014.

Eto s kakvim moralnim vertikama pregovara najveći hrvatski prometni stručnjak svih vremena Siniša Hajdaš udani Dončić. Sramota!

ZB
zbuniceva
12:53 30.01.2014.

Naše tajne službe umjesto da su servis ekonomije jer smo već i dječica u vrtiću znaju ekonomski ugroženi ostaju čvrsto servis politike i to uglavnom unutarnje. Pa kaj je ovo bilo teško doznati pred godinu dana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije