Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemiolog dr. Kaić

'Pod liječničkim su nadzorom svi putnici koji dolaze iz zemalja zahvaćenih ebolom'

Bernard Kaić
Foto: Žarko BašićPIXSELL
03.08.2014.
u 15:12

Situacija u Hrvatskoj je pod kontrolom i nema mjesta panici

Hrvatska provodi redovite mjere u zaštiti od ebole i drugih hemoragičnih bolesti.

To znači da se stavljaju pod trotjedni zdravstveni nadzor svi putnici koji dolaze iz zemalja koje su zahvaćene bolešću. Kako nam je rekao dežurni epidemiolog dr. Bernard Kaić, takva obveza proizlazi iz zakona koji je donesen još u bivšoj Jugoslaviji i koji je još na snazi. Kada se negdje pojavi epidemija ebole, onda se pojačavaju i mjere opreza.

Na pitanje jesu li u posljednje vrijeme neki građani stavljeni pod trotjedni nadzor, dr. Kaić nije mogao odgovoriti zato što te mjere provodi sanitarna inspekcija. Ističe da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom te da nema mjesta panici.

Inače, od epidemije virusa ebole u Africi je preminulo 729 ljudi, i to u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu.Smrtnost je aktualne epidemije oko 60 posto, ali je poznato da ebola može biti fatalna i za 90 posto zaraženih.

Simptomi su vanjsko krvarenje, veliko unutrašnje krvarenje, povraćanje i dijareja. Za ebolu nema lijeka ni cjepiva, ali osobe koje prime tretman odmah nakon što se zaraze imaju veće šanse preživjeti. Među ljudima ebola se širi dodirom s tjelesnim izlučevinama oboljelog, uključujući i znoj.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u Kongu.

>>Donald Trump: Oboljeli od ebole ne smiju u SAD! Neka trpe posljedice!

>>Srbi uveli kontrole u zračnim lukama: Ebola neće na naše tlo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije