Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počelo podnošenje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. Za razliku od prošle godine, Štromar ove godine više zahtjeva očekuje iz ruralnih krajeva
03. rujna 2018. u 09:31 0 komentara 1410 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) započela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a unatoč značajno manjim gužvama nego lani, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar očekuje više od dvije tisuće zahtjeva.

APN Stigle ponude za subvencionirane stambene kredite - čak 12 banaka žele sudjelovati

"Dolaze sretni dani za više od dvije tisuće obitelji koje će u sljedećih nekoliko dana predati svoje zahtjeve i, ako su kompletirani, dobiti subvenciju na stambene kredite i osigurati svoj novi dom", izjavio je Štromar novinarima u sjedištu APN-a u društvu direktora agencije Slavka Čukelja.

APN je dostavljačima pojedinih banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio u 7.30 sati. Prema neslužbenim informacijama, Erste banka prva je predala zahtjeve, njih 13, Privredna banka Zagreb (PBZ) uručila ih je 40, a Raiffeisen bank Austria četiri zahtjeva.

Ilustracije radi, prošle godine u prvih sat vremena banke su predale više od 900 zahtjeva, a od deset banaka, koliko ih je tada sudjelovalo, šest ih je već prvo jutro od pokretanja natječaja bilo pred vratima APN-a.

Stanovi u Zapruđu Prijedlog APN-a Subvencije za stan na pet godina

Štromar ocjenjuje da su gužve izostale zbog boljeg planiranja i analiziranja situacije od prošle godine.

"Planirali smo tako da smo osigurali dovoljno sredstava, a svi oni koji se jave u sljedeća dva tjedna sigurno će dobiti subvenciju. Ovo godine sve je mnogo jednostavnije i siguran sam da će biti više od dvije tisuće zahtjeva", poručio je Štromar.

1 / 7
Zagreb: Započelo zaprimanje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite u APN-u

Podsjetio je da se glavne izmjene zakona odnose se na produljenje subvencije s četiri na pet godina, da su natječaji, osim u ovoj, planirani i za iduće dvije godine, a istaknuo je i demografsku dimenziju mjere, s obzirom na to da se svaka subvencija produljuje za dvije godine za svako rođeno dijete.

Napominje da se u obiteljima koje su sudjelovale u prošlom natječaju do sada rodilo više od 250 djece.

Stanovi u Zapruđu Sve do 2020. Subvencije za stan idu dalje, ne više na četiri, nego na pet godina

Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. a za razliku od prošle godine, Štromar ove godine više zahtjeva očekuje iz ruralnih krajeva.

Direktor APN-a Čukelj je napomenuo da će za one eventualne zahtjeve koji neće biti potpuni biti poslan poziv bankama da ih upotpune, uz rok od najviše 30 dana.

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto, koje su ponudile Erste i Zagrebačka banka – za kredite i u kunama i u eurima. 

Predrag Štromar PREDRAG ŠTROMAR 'Nisam isključivo za smanjenje PDV-a, a za porez na nekretnine nismo spremni'

Zahtjeve mogu podnositi građani Republike Hrvatske, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1500 eura po četvornim metru, odnosno do najviše iznosa kredita od sto tisuća eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom neće subvencionirati.

Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće i 176 za izgradnju kuće. 

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.