Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenskih šest mjeseci

Počeli s Kosovom, završili s 'irskim ne’

Jose Manuel i Janez Janša
import
30.06.2008.
u 22:14

Završeno je polugodišnje predsjedanje EU Slovenija je obavila korektno i bez većih izrazitijih postignuća koja, kako se sada govori, nisu niti bila očekivana. To su najčešće ocjene posla koji je EU povjerio Sloveniji kao prvoj novoj članici, a premijer Janez Janša uz to dodaje da su od svega najdragocjenija iskustva i znanje koje je Slovenija za tih šest mjeseci dobila.

Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin posebno ističe zadovoljstvo što se tijekom slovenskog predsjedanja nitko nije pitao dolazi li on iz Slovenije ili Slovačke. Preuzimajući predsjedanje od Portugala Slovenija je među zadaće preuzela obveze povezane s budućnošću EU i njezinim širenjem na zapadni Balkan, klimatskim promjenama, lisabonskom strategijom i jačanjem područja slobode i sigurnosti.

U Ljubljani se sada itiče da je početak slovenskog predsjedanja obilježilo “kosovsko pitanje”, a završetak je bio u znaku “irskog ne” Lisabonskom ugovoru, što je čitavu EU potisnulo u krizu kojom će se morati baviti Pariz. Kao neugodna okolnost navodi se nekontrolirani rast cijena nafte i hrane, a predsjedajuća zemlja nije znala ponuditi odgovor kako ljudima te nevolje ublažiti.

Slovenska diplomacija među svojim uspjesima predsjedanja ističe da su zemlje zapadnog Balkana sada korak bliže EU i pritom ističe da su u proteklih šest mjeseci Srbija i BiH, kao zadnje zemlje u regiji, potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije