Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korejski rat

Počele vježbe SAD-a i J. Koreje, Sj. Koreja prijeti nuklearnim ratom

USS George Washington
AFP
25.07.2010.
u 16:35

Zbog nedefinirane granice između Koreja na moru u ožujku je Pyongyang torpedirao brod s juga, SAD vježbom dokazuje da to više neće tolerirati.

U Japanskom moru počele su do sada najveće zajedničke vojne vježbe SAD-a i J. Koreje, kodnog imena "Nepobjedivi duh", a Sj. Koreja ustraje na svojim prijetnjama i tumačenju da je riječ o "neoprostivoj vojnoj provokaciji". Južnokorejska agencija Yonhap izvještava da će u ratnim igrama uz istočne obale Korejskog poluotoka sudjelovati 20 brodova, uključujući i podmornice te nuklearni nosač zrakoplova USS George Washington, 200 ratnih aviona i 8000 vojnika SAD-a i J. Koreje. Manevri su u središtu svjetske pažnje jer su dogovoreni nakon što je u ožujku torpediran i potopljen južnokorejski vojni brod "Cheonan" sa 46 članova posade, za što je Seoul optužio Pyongyang i zatražio ispriku, koju nije dobio.

Sveti rat i odmazda

Što se četverodnevnih vojnih vježbi tiče, sjevernokorejska agencija KCNA prenijela je poruku vlastodržaca u Pyongyangu da će "narod i vojska Sj. Koreje legitimno odgovoriti na provokaciju moćnim nuklearnim odvraćanjem", a u izvještaju se navodio i "sveti rat iz odmazde".

Zbog potapanja južnokorejskog broda i neodustajanja od svoga nuklearnog programa, prije nekoliko dana SAD je pojačao sankcije Sj. Koreji. Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u srijedu je posjetila demilitariziranu zonu između zemalja koje su već 60 godina u ratu. Izjavila je da će se nove sankcije obrušavati na osobe iz vrha režima te na banke koje financiraju nuklearnu industriju kroz pranje novca, krivotvorenje, krijumčarenje oružja i luksuzne robe.

Pyongyang pred krahom

Vojni analitičar Igor Tabak ne vidi realnu opasnost od nuklearnog odgovora Pyongyanga te ističe da su vježbe SAD-a i J. Koreje najavljene oko tjedan dana nakon objave rezultata istrage kojom je utvrđeno da je južnokorejski brod torpediran, vjerojatno malim podmornicama sa sjevera.

– Htjelo se pokazati da SAD drži do J. Koreje kao svog saveznika u jugoistočnoj Aziji, jer SAD još zapovijeda združenim zapovjedništvom za obranu Koreje – kaže on.

Granica na moru dviju Koreja periodički je izvor trzavica između njih, jer je granica na kopnu tek privremena. Tabak također navodi da je Sj. Koreja u tranziciji vlasti s Kim Jong Ila na njegova sina, zbog čega Pyongyang već neko vrijeme izaziva krizu ne bi li izborio što bolju poziciju u pregovorima sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Japanom i J. Korejom, kako zbog pomoći u hrani, tako i zbog propale reforme valute koja je zemlju dovela u izrazito tešku situaciju.

Ključne riječi

Komentara 23

GJ
gdje-je-zito
04:43 26.07.2010.

zbuzanic što se mene tiče oni su itekako koristan narod. Da nije bilo njih i da nisu izbombardirali srbe rat u Bosni bi još uvjek trajao. Samo problem je što naši ljudi brzo zaboravljaju i vrlo su povodljivi i prihvaćajućaju tuđe mišljenje kao svoje a ustvari pojma nemaju o čemu pričaju.

DS
druga strana
14:54 26.07.2010.

s.koreja je satelit kine i rusije, vjerovatno ga neće napasti, ali ispipavaju puls rusa i kineza zbog sve izvjesnijeg napada na iran, jer je iran saveznik kine i rusije

PO
pocrn
23:29 25.07.2010.

..eh, i ti Ameri....!!, ....sve nam govori da bi ovo mogao biti samo pocetak kraja Pjongangskim diktatorskim fukarama..,.. dapace, saznanja su da ih ni podvijanje repa nece spasiti od rikavele..he..he..!!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije