Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živi u vlasištu

Počela sezona 'ušljivosti', škole i vrtići mole roditelje: Ne sramite se, prijavite parazite!

Ušljivost
Foto: Getty
18.12.2018.
u 10:25

Ova pojava nije vezana za imovinski status ili osobnu higijenu, a važno je da uši nisu prijenosnici bilo koje zarazne bolesti, kaže Soko

Ušljivost vlasišta je problem s kojim se tijekom predškolskog uzrasta i školovanja djece susreću skoro svi roditelji. To je parazitna bolest koju uzrokuje sitni ektoparazit veličine 2-3 mm, živi u vlasištu i hrani se krvlju do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka za života koji traje 2 mjeseca snese 200-300 gnjida koje odlaže uz sam korijen kose u području zatiljka, iza ušiju i na sljepoočnicama. 

Probleme imaju i u školama te vrtićima, javlja Slobodna Dalmacija koja dodaje kako se roditelji srame prijaviti parazite u školama zbog moguće stigmatizacije

- Nema pravila za širenje ušljivosti jer svakodnevno pranje ne štiti kosu od pojave tih neugodnih nametnika. Epidemiološki podaci ne otkrivaju pravo stanje...Inače, nakon otkrića te pojave djeca ne smiju ići u kolektiv, te je potrebno doći na kontrolni pregled u Odjel za školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, gdje se dijete pregleda i dobije potvrdu ako su iz kose odstranjene uši i gnjide da se može vratiti u kolektiv - rekla je Slavica Ćelić, glavna medicinska sestra Odjela za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za Slobodnu Dalmaciju za koju je problem sramote koje roditelji osjećaju te odustaju od prijavljivanja objasnila ravnateljica Osnovne škole "Lapad" Nikolina Soko.

- Ova pojava nije vezana za imovinski status ili osobnu higijenu, a važno je da uši nisu prijenosnici bilo koje zarazne bolesti. Rasprostranjene su širom svijeta, prenose se s glave na glavu kod djece pri igri i sportu na igralištu i u samim učionicama, vrtićima i domovima. Na roditeljima je odgovornost da realiziraju preporučene mjere borbe protiv tih nametnika te da budu uporni u provedbi svih predviđenih mjera te da u slučaju pojave obavijeste učitelje ili odgajatelje. Jer, samo dobrom suradnjom roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova moguće je kvalitetno riješiti taj problem - ističe. 

Na ušljivost može ukazati uporan svrbež vlasišta te se kao posljedica češkanja na koži mogu uočiti ranice. Brzo se razmnožavaju i prenose izravnim dodirom glave s glavom, a brže se šire uporabom zajedničkih češljeva, kapa, šalova, posteljine i ostalog.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li problema sa srcem

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije