Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRT PRIKAZUJE
Povratak na članak

Počela serija o NDH. Hasanbegović: Klasić tome nije dorastao! Klasić: A kad Sedlar radi Jasenovac?

Sam Klasić uvodno je rekao da mu jako drago što je serija napokon izašla, ali mu je i jako žao što se njezino emitiranje moralo tako dugo čekati

Komentari 99

ZS
ZNA SE
21:35 22.09.2021.

navedena serija je tipičan primjer projugoslavenske propagande

VL
ST
stefj
21:35 22.09.2021.

Hm, budući da je Klasić "darovao" polovicu epizoda HRT-u, vjerojatno je cijelu seriju financirao netko drugi, neka zainteresirana strana. Ako znamo čija je većina medija u Hrvatskoj i čije interese dotični često zastupa, nije teško zaključiti koja je to zainteresirana strana... Nije niti slučajno što se opet ide s ovakvim serijama baš kada se ponovo forsira Srpski svet, pogledajte što se dešava u CG, koliko je samopouzdanja dobio Dodik i sl... Baš me zanima zašto Klasić ili Jakovina nikada nisu obrađivali neku bližu povijest, npr. '91-95, Ovčaru i sl. Uvijek su tu kada se radi o Oluji ili '41 do '45... Za njih kao da ne postoje period od '45 do 95...

VL
KU
Kultura
21:34 22.09.2021.

Komunisticke lazi. Klasic i jakovina borci za bolju proslost ali narod se ne moze prevariti. Ako je NDH bila zlicinacka onda moraju priznati istinu a to je da je 45. u Hrvatskoj jedan zlicinacki rezim zamjenio drugi zlocinacki rezim, s tim da je ovaj vladao 4 god a ovaj drugi 45 godina koji nas je unazadio i od nhega se nikad necemo oporavit.

VL
LO
lonicera
22:24 22.09.2021.

Ono što mi je privuklo pozornost u prvoj epizodi je prikazivanje oduševljenja Zagrepčana na ulazak kralja Aleksandra u Zagreb. Svaka vlast, a posebno diktatorska, izrežira takve događaje. Ima dovoljno sirotinje koja će za nekoliko novčića klicati kralju. Samo ta epizoda pokazuje koliko je autor sklon okretanju povijesne istine. 1918. godine krvavo su ugušeni prosvjedi na Jelačić placu protiv jugounitarističke vladavine iz Beograda. 1931. godine narod kliče tom vladaru. Malo vjerojatno, zar ne?

VL
VI
Vivian
23:03 22.09.2021.

Odmah kad se vidjelo koji to 'povijesnicari' objasnjavaju, komentiraju i stvaraju ovu seriju, lako je bilo zakljuciti da se radi o jugo-komunistickoj propagandi , lazima, manipulacijama i izvrtanjem cinjenica.

VL
Avatar matezanki13
matezanki13
22:15 22.09.2021.

drug klasich zvani istina

VL
JS
John_s
23:33 22.09.2021.

"objektivni" povjesničar Klasnić i Jakovina prešutili su glavne razloge nastanka usta.a. Samo je ovlaš spomenut Radić i atentat na njega i zastupnike, te je prešućeno kakve demonstracije su bile u Hr nakon toga, a dana je velika težina "ljubavi" Zagrepčana prema Aleksandru. Usta.a ne bi bilo da nisu Srbi ugnjetavali u kraljevini Jugi i potvrdili Radićeve "ne srljajte kao guske u maglu", da nisu srpski žandari masovno premlaćivali i zatvarali tisuće Hrvata, te ubijali nenaoružane na prosvjedima (Jelačićev trg 1918, Bjelovar, V.Grđevac , Čazma, 1920, Stajnica, Senj, Omiš, Sinj, Sibinj, Žitnić, Primošten, Udbina, Požega, Đurđevac, Bizovac, Zabok, Semnica, Adolfovac, Vojni Križ, Laslovo, Žitnik, Hreljin, Novalja, Vrbanja, Stari Grad naHvaru itd....između mnogih ubijeni su potpredsjednik HSS-a Josip Predavec, Ivo Pilar, pa Milan Šufflay, znanstvenika svjetskog glasa. Povodom tog ubojstva prosvjedovali su Albert Einstein i Thomas Mann i mnogi drugi. Prvih deset godina države SHS: „24 političke smrtne osude, 600 političkih ubojstava, 30.000 političkih hapšenja, 3.000 političkih emigranata i bezbrojna masa političkih izgona. Mnogobrojni politički kažnjenici su batinani, uhapšene žene su silovane. Da nije bilo tog terora ne bi bilo ni usta.a

VL
OS
osijek68
22:33 22.09.2021.

Za worldwizarda I ostale koji neprestano trube o Pavelicevoj prodaji hrvatskog teritorija, bez namjere I potrebe da ulazim u bilo kakvu raspravu o prirodi NDH, postoje cinjenice koje su jasne I neoborive, a neprestano se manipulira istima. Dakle, Hrvatska za vrijeme Broza, koji je kao vratio Dalmaciju I Istru Hrvatskoj I toliko puno napravio za drzavnost po ljevicarski orijentiranim povjesnicarima koji vladaju hrvatskim medijskim prostorom zadnjih 75 godina, se prostire na 56000 kvadratnih km. Prijeratna Banovina HR 65000. NDH 98000, a poslije kapitulacije Italije 102000. Kako nitko nikada nije postavio pitanje zasto je suvremena HR gotovo upola manja nego NDH I cak gotovo 20% manja od Banovine za vrijeme vladavine srpske dinastije?

VL
NE
Neonacionalist
00:09 23.09.2021.

Prvo osnovna je greska ideoloski svrstavati ustaski pokret jer je njegova jedina ideologija bila rusenje jugoslavije i stvaranje hrvatske drzave i pritom su bili spremni suradjivati sa svakim tko im je u tome mogao biti od koristi ili pomoci pritom stjecanjem okolnosti su se slizali sa fasistima ali isto bi tako i sa amerikancima ili englezima jos i radije da su im ovi htjeli omoguciti stvaranje hrvatske drzave ,apsurdno i shizofrenicno je bilo to da se Pavelic uopce oslanjao na Italiju koja jeste bila zainteresirana i naposljetku sudjelovala u rusenju Jugoslavije ali sa ciljem zaposjedanja velikog dijela hrvatske obale na sto je Pavelic pristao a to je zbilja bila preskupa i neprihvatljiva cijena .

VL
ČS
Čuvaj se senjske ruke
22:56 22.09.2021.

Ko je taj "povjesničar "Željko Krušlin?

VL
NE
Neonacionalist
00:31 23.09.2021.

Mene se u prvoj epizodi najvise dojmilo ono u svezi kraja 1.svj.rata kada se raspadom AU monarhije otvorio put uspostavi hrvatske drzave , za razliku od povjesnicara u filmu koji misle da Hrvatska nije imala izbora doli ulaska u Jugoslaviju ja smatram da nije trebalo biti tako ali naprosto nisi imao politicku snagu koja bi tada ostvarila hrvatsku drzavu jer jos prije rata je na vlasti bila hrvatsko -srpska koalicija koja je zagovarals jugoslaviju i tokom rata su hrbatski politicari poput Trumbica ili Supila lobirali po Europi za jugoslavensku ideju , potpisali krfsku deklaraciju i ostalo dakle nije zapravo bilo relevantne snage koja bi sr zalagala za Hrvatsku a po Wilsonovu nacelu samoopredjeljenja naroda se moglo pokusati nesto uz to je i vojska raspustena i.nije ju se uopce pokusalo usposyaviti nakon proglasenja samostalnosti od AU iako su se pojedini htvatski generali nudili poput feldmarsala Borojevica ali oni privremenom vijecu drzave shs u Zagrebu nisu trebali ili tocnije Svetozaru Pribicevicu i srpskom dijelu vijeca koje je preuzelo glavnu ulogu uz pojefine hrvatske naivce i smusenjake . Sve u svemu da sad ne ulazim ovdje u razbe detalje nazalist nista nije ucinjeno 1918. da se stvori HR nego se bezglavo srljalo u Jugoslaviju a tu fatalnu gresku ce ispastati brojne hrv.generacije u 20.st, to nad je zapravo uzasno skupi kostalo .

VL
FR
Franko777
23:49 22.09.2021.

Da smo mi Hrvatska ti povjesničari u njoj ne bi ni radili ni živjeli. Na zalost oni djecu uče krivoj povijesti. Da smo složan narod odavno bi se digli na noge i potjerali tu bagru

VL
Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
08:50 23.09.2021.

Klasic to sve gleda iz partikupikulonacionalistickog rakursa, drugim rijecima prije nego sto krene proucavati gradivo vec zna sto je istina. Kad to napises na forum.hr Zoran Ostric te banira pod izgovorom da si klon trajno baniranog korisnika. Zakljucak : Zivimo u drzavi u kojoj je zabranjeno govoriti istinu koja ide u prilog maticnom narodu. Jedinstven primjer u svijetu, rekao bih i u svemiru.

VL
DE
Demigodessnixie
12:34 23.09.2021.

Najjadnije od svega je da ovi jugo povjesničari i dalje plaču za jugovinom...poslije svega u 20. stoljeću i ovog danas, oni i dalje ne vide dalje od Beograda

VL
ZA
ZatvaracNgoPipa
00:00 23.09.2021.

Jedan sam od sretnika koji ne plaća hrt, ne stavljam kruh na stol zaposlenicima tog rodijačkog gnijezda, njihov inkasator nikada nije ušao u moj dom jer ga svaki put grubo otjeram, djecu također učim da čine isto te da ga smatraju nižim od psa

VL
Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:03 23.09.2021.

Meni je najbolje kada u Ivo Goldštajn, Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić odu na seminar u Banjaluku ili Beograd a tamo ih popljuju kao povjesničare revizioniste II. svjetskog rata.

VL
Avatar peacemaker
peacemaker
07:29 23.09.2021.

Ipak Sava teče "nizvodno".

VL
ČS
Čuvaj se senjske ruke
14:13 23.09.2021.

Katastrofa od Klasića i serije. Zar to mi Hrvati plaćamo da se nekakvi povjesničari iživljavaju? To neka prikazuje tamo daleko. Ali, onome tko ne zna uzalud bilo kakve zamolbe ili pisanja.

VL
DU
Deleted user
14:14 23.09.2021.

Naravno da Klasić nije dorastao, ali kao i kolega mu Jakovina, već 20 godina mlati o jednom te istom, o NDH-a i partizanima, a ponekad i o bradonjama kad ne brani komuniste, jer tako i jedino tako može biti medijski dežurnik. Na trenutak zamislimo čovjeka, željnog publiciteta, da se bavi antikom, medievalistikom... ne bi postojao.

VL
ZA
zagabria111
15:41 23.09.2021.

Ovo je neralna, protuhrvatska verzija. Treba dati ljudima kao Hasanbegović da snime realniju verziju.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.