Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca
09. rujna 2019. u 07:50 2 komentara 532 prikaza
ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nova školska godina počela je u ponedjeljak za nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih, od kojih će više od 150 tisuća obuhvatiti kurikularna reforma koja se od danas provodi u svim školama.

škola Škola za život Počinje nova školska godina. Pogledajte što se sve mijenja

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano je petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše je prvašića upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje je prvašića, 363, upisano na području Ličko-senjske županije.

Prema trenutačnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je 40 tisuća učenika, od čega ih je nešto više od 11 tisuća odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.

Reforma u svim školama

Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Proslava Male Gospe u Solinu svetkovina Male Gospe u Solinu Barišić: Briga zbog novih metoda učenja ne smije zasjeniti 'osobu učenika'

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju. Kako ističu iz MZO, odgojno-obrazovni ishodi navedeni u predmetnim kurikulumima osnova su za kriterijsko vrednovanje, a na taj se način učiteljima, učenicima, ali i roditeljima daje jasnija slika što se očekuje da učenici ostvare u određenom nastavnome predmetu.

Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11 posto) kalendar po kojemu zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Više od 30 posto škola (33,38, odnosno 451 škola) odabralo je kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela - prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja.

Obitelj Galić iz Đakova Obitelj galić spremna za školsku godinu Organizirani smo, to jednostavno tako mora biti u velikoj obitelji. Jer mi smo poput male firme

U odabiru toga modela prednjače Varaždinska, Zadarska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija.

Nastava završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

Nadležne ustanove pozvale vozače da poštuju prometne propise

Nadležne ustanove i ove su godine pozvale vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovu prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječiti tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina.

Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom "Poštujte naše znakove" policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive.

Milan Bandić Bandić: 'Ako Vlada ne poveća plaće učiteljima, povećat ćemo ih za 700 učitelja u Zagrebu'

U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje.

VIDEO Ministrica Divjak predstavila reformu školstva ravnateljima s područja 5 slavonskih županija

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • nisamsavrsen:

    Desetljećima potplaćeni učitelji i nastavnici, a rezultat je negativna selekcija tog kadra. Teško je u takvim okolnostima iznijeti reformu, ali svaki pokušaj je dobrodošao. Sretno učenicima, roditeljima, učiteljima i nastavnicima u novoj školskoj godini.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    u njemačkoj je škola već odavno počela. a završava im daleko kasnije nego kod nas. i nikad nisam čuo da su njemački učenici preopterećeni školom, da ovo, da ono, kao kod nas. kod nas djeca imaju po 2-3 slobodne aktivnosti, ... prikaži još! i to nije opterećenje, jer se dijete mora baviti sportom, pjevanjem i astronomijom, sve zajedno, pa za školu i nema baš onda dovoljno vremena. umjesto jedne dodatne aktivnosti, oni su natovare 3! pa je škola kriva. učiti, učiti, i samo učiti. a reforma...? rezultate ćemo vidjeti za par godina, i do onda ne treba nikakvih komentara niti skretanja. a svaki novi ministar, nova pravila... samo treba ispitati opravdanost gradnje novih škola. jer generalno broj učenika opada. uskoro će nam prosjek učenika u razredu biti 10!