Naslovnica Vijesti Svijet

Počela ključna bitka, a da nema Al-Assada, istrijebili bi kršćane

Kršćanin Ilijas: Na ovoj njivi džihadisti su mi zaklali oca i brata. Mi drugog izbora nemamo, moramo se boriti za opstanak u Siriji
23. svibnja 2013. u 18:00 0 komentara 9 prikaza
hasan h.diab,sirija
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Sirijska režimska vojska odana Basharu al-Assadu pokrenula je veliku ofenzivu da vrati grad Qusair. Naime, taj grad, koji su pobunjenici zauzeli prije dvije godine, nalazi se uz libanonsko-sirijsku granicu preko koje su pobunjenici dobivali pomoć u ljudstvu i naoružanju te je postao sjedište iz kojeg su kretali u borbu na cijelom teritoriju Homsa. Također, Qusair je i glavno prometno čvorište koje povezuje Homs s Alepom i ostalim gradovima u Siriji.

Labirinti tunela

Zauzimanjem toga grada sirijska vojska nanijela je težak udarac pobunjenicima jer je time prekinula protok naoružanja i ljudstva iz Libanona. Reporter Večernjeg lista jedini je novinar koji je ušao u grad sa sirijskim snagama odanim Basharu al-Assadu u akciji čišćenja predgrađa Qusaira. Rano ujutro sirijske su snage uz topničku vatru i tenkove krenule na sela Akmam i Es Alwar, udaljena samo pet kilometara od Qusaira, u kojima su prije početka sukoba živjeli većinom kršćani. Nakon nekoliko sati žestoke borbe u kojoj su sudjelovali i helikopteri, sirijske su snage uspjele potisnuti pobunjenike i ući u ta dva sela.

– Na ovoj njivi džihadisti su mi zaklali oca i brata – kazao nam je vojnik, kršćanin Ilijas te nam objašnjavao hodajući uz nas.

– Mi drugog izbora nemamo, moramo se boriti da očuvamo opstojnost kršćana u Siriji. I dok je vojnik Ilijas govorio, počele su oko nas padati granate, što je bio znak da se povučemo jer su pobunjenici krenuli u protuofenzivu.

– Ne možemo dalje! Tu moramo stati jer su pobunjenici iznimno jaki i dobro su se utvrdili u rovovima. Prema našim obavještajnim izvorima, ispod tih sela napravili su labirinte tunela koje ne mogu uništiti ni rakete zemlja-zemlja, a i jaki su u naoružanju. Evo vidite, imamo tenkove, a ne možemo u proboj! Tu utvrdu moramo osvojiti bez obzira na cijenu jer smo dobili naredbu glavnog stožera da posao moramo obaviti do kraja – govorio nam je zapovjednik Abu Bader dajući radiovezom koordinate koje trebaju gađati helikopteri i pokazujući ostatke navodnih hrvatskih granata.

Teško s fanaticima

– Jako je teško boriti se protiv džihadista i pripadnika Al-Qaide koji su u Siriju došli poginuti kao mučenici. Naša se vojska iznimno teško nosi s takvim fanaticima – kazao je zapovjednik Abu Bader. Većina boraca koji su sudjelovali u toj borbi su kršćani.

>> U Siriji ratuju veterani iz BiH, Iraka i Čečenije

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.