Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASILI KAO PRVI U DRŽAVI

Pobuna zbog novih pravila u rodilištu: 'Ova odluka je veliki korak unatrag'

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.10.2019.
u 12:15

U Općoj bolnici Varaždin poručuju da i dalje ostaje na snazi odluka da suprug ili partner porodu mogu nazočiti tek nakon završenog trudničkog tečaja

Varaždinsko rodilište godinama je bilo na glasu kao jedno od najnaprednijih rodilišta u Hrvatskoj. Žene iz cijele Hrvatske dolazile su roditi baš ondje. Zato nas je rastužilo kada smo čuli da je donesena odluka kojom se ukida pravo rodilje da slobodno odabere pratnju na porodu. Ova odluka, nažalost, predstavlja veliki korak unatrag za varaždinsko rodilište i žene koje njemu gravitiraju – kažu u udruzi Roda.

Sigurnost rodilja i djece

Reagirali su nakon što su čuli da je Opća bolnica Varaždin donijela odluku prema kojoj pratnja rodilji na porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola. Bolnica se na taj korak odlučila zbog sigurnosti rodilja i djece, ali i djelatnika koje se ometalo u poslu. No u Rodi smatraju da takva odluka direktno diskriminira sve rodilje koje nisu u braku ili u životnom partnerstvu, samohrane majke i rodilje čiji partneri iz nekog razloga ne mogu biti uz njih na porodu.

– Te žene sada će najčešće rađati same, umjesto da uz njih bude majka, prijateljica, sestra ili doula, osoba po njihovu slobodnom izboru – ističu.

Dodaju da se u Hrvatskoj pod pojmom humanizacije poroda smatra samo smanjenje boli, a “žene su i dalje osuđene rađati same ili dokazivati srodstvo da bi bile vrijedne prava slobodnog izbora pratnje na porodu”.

Smatraju i da su rodilišta javni servisi koji bi trebali biti otvoreni svim obiteljima kojima treba njihova skrb po mjeri žena koje rađaju, a ne osoblja.

– Uz učinkovitu zaštitu na radu za zaposlenike i sustavnu edukaciju osoblja o načinima nenasilne komunikacije s pacijenticama i njihovom pratnjom, ovakvi potezi ne bi bili potrebni – zaključuju u Rodi.

Opća bolnica Varaždin novu praksu uvela je nakon niza incidenata te konflikata s pojedinim osobama koje su bile u pratnji rodilja.

– Te su se osobe sukobljavale s medicinskim osobljem, učestalo su se uplitale u stručan rad liječnika i primalja, što ih je ometalo u radu. Sve je eskaliralo nedavnim incidentom kad je ozbiljno bila dovedena u pitanje sigurnost više trudnica koje su bile u rađaonici – rekla je dr. Ivana Risek, v. d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Moraju završiti tečaj

Kazala je i da je dužnost i obveza bolnice poduzeti sve mjere kako bi se incidenti u rađaonici izbjegli. Na društvenim mrežama povela se rasprava što s doulama, ženama koje pružaju emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i nakon poroda. U udruzi koja ih okuplja navode da doula prati ženu u trudovima pomažući joj osigurati sigurno i zadovoljavajuće iskustvo. Ako je potrebno, doula komunicira i s bolničkim osobljem i može davati prijedloge za poticanje trudova i pomoći u opuštanju, masaži, promjeni položaja i ostalim tehnikama olakšavanja trudova.

U Općoj bolnici Varaždin poručuju da i dalje ostaje na snazi odluka da suprug ili partner porodu mogu nazočiti tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem dobivaju informacije o kućnom redu rodilišta, tijeku poroda i mogućim komplikacijama.

Komentara 7

AP
Anka partizanka
18:08 07.10.2019.

Meni je prilikom sva 4 poroda bilo vazno samo da je strucno osoblje kraj mene. Meni osobno u tim trenucima nije bio potreban unutra nitko tko nije strucan. Nije mi bilo ni do razgovora ni do cakulanja, ni do utjehe jer znas da to moras obaviti. Babica mi je bila najvaznija. Ali imam prijateljicu cijem muzu je pozlilo pred sam cin izlaska bebe i skljokao se na pod i udario glavom toliko jako o rub prozora da je zaradio 5 savova. Ne treba ni reci da je to omelo porod i svima bi bilo bolje da je sjedio u cekaoni. Mogu shvatiti da ljudi razlicito reagiraju i da se doktori i babice svega nagledaju i da je svakom covjeku lakse kad mu se ne smeta dok obavlja svoj posao, a i siguran porod je ipak prioritet i nitko i nista ne treba odvlaciti paznju. Netko je za to, a netko nije, a ni doktori ni sam covjek ne zna kako ce reagirati i koga pustiti a koga ne. Neka postoje pravila, nista lose.

MA
maestraljadran
17:02 07.10.2019.

Dobro su odlučili.Svstko je danas stručnjak u svačemu i misle da mogu zlorabiti dano im povjerenje.Eto zbog takvih je ta odluka i donešena a ne zbog diskriminacije pojedinih skupina ljudi.

LU
lupa
17:06 07.10.2019.

Vjerujem da je bilo jako puno incidenta kada su ovakvu odluku donijeli. Trudnice i buduce roditlje trebale bi prst uprijeti u ljude koji su doveli do ove odluke, znaci pratnja koja je vjerovala da nasiljem, napadom i losom komunikacijom moze dobiti bolju uslugu svojih sticenika savjesno zanemarujuci druge pacijente. Zamislte da ste u radaoni i slusate pickaranje pratnje u boxu do, pa dolazak zastitara i sl...treba sve sagledati sa obje strane. Nazalost Roda je pristrana, iako bi po ekipi koja tamo radi ocekivala vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije