Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opća bolnica varaždin

Nakon incidenta: S rodiljom u rađaonici samo bračni ili izvanbračni partner

Foto: Ivica Beti
03.10.2019.
u 16:44

Sve je, vele u bolnici, eskaliralo nedavnim incidentom, kad je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više trudnica koje su se nalazile u rađaonici.

Pratnja rodilji prilikom porođaja može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, najavili su u Općoj bolnici Varaždin. Ta je novost uvedena nakon incidenata i konflikata pojedinih osoba u pratnji rodilja s medicinskim osobljem te učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja koje se ometalo u radu.

Sve je, vele u bolnici, eskaliralo nedavnim incidentom, kad je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više trudnica koje su se nalazile u rađaonici. Ivana Risek, v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju, kaže da je, kao i dosad, prisustvo partnera na porođaju moguće tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o kućnom redu rodilišta, tijeku poroda i mogućim komplikacijama.

- Ovime se želimo uskladiti s većinom drugih rodilišta u Hrvatskoj, prije svega s našim krovnim ustanovama, a to su klinike u Zagrebu, a sve s ciljem sigurnosti i zaštite naših trudnica, rodilja, djece, te zaštite naših liječnika i primalja - ističe I. Risek i dodaje da je obveza i dužnost bolnice poduzeti sve mjere kako bi se incidenti u rađaonici izbjegli.

- Svjesni smo kako je porod izuzetno stresno vrijeme za buduću majku, te ga svojim stručnim znanjem, ali i brigom za svaku našu pacijenticu, nastojimo, što je moguće više, učiniti što ugodnijim te događajem kojeg će se s radošću sjećati cijelog života. Veliku pažnju posvećujemo i kvalitetnoj komunikaciji zdravstvenog osoblja i trudnice i rodilje jer smatramo kako je to značajna komponenta doživljaja svake trudnoće odnosno poroda. Danim informacijama prije i tijekom poroda, nastojimo postići da rodilja dobije potpuni uvid u tijek poroda, eventualna alternativna rješenja, neposredne i dugoročne posljedice njezinog odbijanja medicinskih intervencija za plod i nju samu, te nam je izuzetno važno da znamo je li rodilja razumjela informaciju - ističe v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin. 

Komentara 3

RO
RogaBabaroga
09:41 04.10.2019.

to su gluposti, sra ce mi itko, samo mi stvara nervozu, pomoc mi ne moze, tiskat moram sama!

CR
CroZrakomlatNo1
17:14 03.10.2019.

Nemaju ni vanbracni ni oni koji nisu vjencani u Crkvi sta trazit u rađaonici!!!

MS
mala_sova
17:21 03.10.2019.

A što ćemo s istospolnim partnerima? Diskriminacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije