Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravila ribarenja

Pobuna u Bruxellesu zbog pravila za izlov srdele

storyeditor/2023-05-02/PXL_080419_24217940.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
03.05.2023.
u 00:05

Suverenist Ladislav Ilčić uspio je uvjeriti većinu o Odboru za ribarstvo i predsjednicu Europskog parlamenta da treba stati na kraj praksi u kojoj ih se trajno isključuje iz odlučivanja o izlovu plave ribe u Jadranu

Nakon Ruže Tomašić glavobolje Europskoj komisiji kad su u pitanju pravila ribarenja na Jadranu prilično efikasno nastavio je zadavati i njezin nasljednik u Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta, zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić. On je, naime, ovih dana uspio blokirati praksu po kojoj bi Europski parlament trajno ostao isključen iz odlučivanja o Jadranu. Podsjetimo, Tomašić je prije pet godina kao izvjestiteljica EP-a natjerala Komisiju da povuče prijedlog znatnih ograničenja izlova plave ribe u Jadranu.

Komisija, međutim, time nije zauvijek odustala od svoje nakane – iste je mjere progurala kroz suradnju s regionalnom mediteranskom organizacijom GFCM. Mjere su već su na snazi, a Europski parlament danas ima minimalnu mogućnost utjecaja na njihovu provedbu, kroz transpoziciju s dvije do tri godine zakašnjenja. Jasno je da je riječ o razini utjecaja koja u praksi ne znači ništa jer srdeli ili inćunu na koje se ova pravila primjenjuju za to vrijeme prođe čitav životni vijek. Pa je Ilčić ocijenio da je obesmišljen cijeli proces te da su predstavnici građana isključeni iz odlučivanja o mjerama koje itekako utječu na njihove živote.

Europski parlament kao najviše predstavničko tijelo EU ne smije pristati da ga se marginalizira u donošenju zajedničkih politika koje utječu na živote milijuna ljudi. A Europska komisija ovdje čini upravo to – donosi dalekosežne odluke bez pristanka, a često i znanja zastupnika koje su građani izravno na izborima birali da se bore za njihove interese – smatra Ilčić, uvjeren da europska demokracija ne bi smjela ići tim putem. Pa je krenuo u višemjesečno lobiranje, u okviru kojega je lani upriličio i konferenciju na ovu temu u Zadru. Naposljetku je uspio uvjeriti kolege u Odboru za ribarstvo da uvjerljivom većinom (protiv su bili samo Zeleni) zatraže intervenciju predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole prema Komisiji, o čemu je s predsjednicom i osobno razgovarao u siječnju. Metsola je ovih dana, kako doznajemo, Komisiji proslijedila pismo s listom zahtjeva Odbora za ribarstvo. A u tom pismu upozorava se, među ostalim, na "povećane tendencije Komisije da prijedloge, u kojima se može očekivati ​​kritički stav EP-a, podnosi izravno RFMO-ima (regionalnim organizacijama, op. a.), umjesto da ih predstavlja suzakonodavcima u okviru redovnog zakonodavnog postupka".

A kako se radi o prvoj situaciji da Parlament traži promjenu pravila Komisije o ribolovnoj politici, i to uoči euroizbora, za očekivati je da bi se odnosi između dviju institucija u idućim mjesecima mogli zaoštriti, a Ilčić je uvjeren da će akcija rezultirati većim uključivanjem EP-a u donošenje odluka.

– Vjerujem da će pismo predsjednice Metsole promijeniti neke stvari. Želimo biti jače uključeni u donošenje odluka, na vrijeme informirani i želimo moći mirne savjesti izići pred birače, znajući da nismo dopustili otimanje europske demokracije od šačice eurokrata gladnih moći – kaže Ilčić.

Komentara 2

Avatar Striborski
Striborski
13:16 03.05.2023.

Ovo je već prešlo u zadnju crtu obrane. Srdele čovječe, ej srdele!! Malo, pomalo, briselski lobiji će dobiti svoje, a Hrvatsku izvlastiti iz svega. Ako smo za to išli u rat 1991. neka ide k vragu sve. Ovo će postati gore od Juge iz koje smo se čupali usprkos htijenjima i sankcijama današnjega zapada.

JA
Jania
11:23 03.05.2023.

Bravo za Iličića! Na žalost, današnja EU se posve udaljila od izvorne ideje europskog zajedništva. Pravila kroje činovnici EK bez ikakvog izbornog legitimiteta. To više nije vladavina naroda (demokracija).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije