PROMO

Pobjednička kombinacija? Internet stvari i individualizirani pristup

Schneider Electric
20.01.2023.
u 11:29

Digitalna transformacija poslovnih procesa auto praonice, primjenom tehnologija interneta stvari i individualizirane proizvodnje na zahtjev korisnika, rezultirala je inovativnim rješenjem i poboljšanjem korisničkog doživljaja

Tehnologije interneta stvari (Internet of Things - IoT) već poboljšavaju poslovanje diljem svijeta, stvaraju nove usluge, nove poslovne modele i nove izvore prihoda - brojnim tvrtkama koje su ih već primijenile. Internet stvari donosi i uštede i poboljšava operativnu učinkovitost, i to više nije iznenađenje. Postoji velika dodana vrijednost u "unošenju" inteligencije u stvari koje nas okružuju, a podaci koje generiraju (u gotovo sve ugrađeni) senzori, rezultiraju uvidima koji vode boljem shvaćanju kako vlastitog poslovanja tako i korisnika. To je shvatila i domaća tvrtka Adriateh d.o.o., koja je svoju poslovnu povijest započela kao mala hrvatska obiteljska kompanija, a danas broji više od 120 zaposlenika i nalazi se u samom vrhu svjetskih proizvođača auto praonica te trenutno djeluje u četrdesetak zemalja svijeta.

Bolje usluge, zadovoljniji korisnici
Adriatehu je trebalo rješenje kojim će svojim korisnicima pružiti sofisticiranije i inovativnije usluge i kojim će, povećanjem učinkovitosti i produktivnosti, poboljšati i vlastito poslovanje. U tomu im je upravo pomogla kompanija Schneider Electric koja je zahvaljujući širokom portfelju pametnih IoT proizvoda, softvera te stručne podrške pomogla ostvariti cilj. Konačno rješenje sastojalo se od dvije tehnološke razine. Prva razina je atraktivno dizajnirana korisnička aplikacija za pametne mobitele, koja ima na dodir osjetljivo (touchscreen) sučelje za odabir programa pranja vozila. Druga je razina – platforma cijelog sustava – EcoStruxure otvorena arhitektura povezanih IoT senzora i drugih (bežičnom mrežom povezanih) IoT uređaja i softvera, koja od Adriateh-ovih auto praonica stvara inteligentno okružje. Korisnici tako u svakom trenutku mogu na svojoj mobilnoj aplikaciji interaktivno pratiti proces uređivanja svog vozila. Praćenje ustroja protoka vozila vrši se kroz vizualnu signalizaciju zauzetosti boksova, dok se pomoću tajmera vizualno naglašava preostalo vrijeme pranja pojedinog vozila. Inovativna aplikacija kupcima ujedno omogućava i beskontaktno plaćanje usluge.

Tehnologija i edukacija
Schneider Electric ima izvanrednu korisničku podršku koja nam je bila od velike pomoći prilikom dizajna sustava, odabira najboljeg rješenja prilagođenog našim potrebama, te kod naknadnog održavanja i rješavanja tehničkih potreba. Sudjelovali smo na seminarima i edukacijama na kojima smo stekli znanja i vještine koje su nam pomogle prilikom izrade programskog rješenja. Širok prodajni portfolio nam je omogućio nabavu gotovo sve opreme od Schneider Electrica, koji ima dobro uhodan logistički sustav. Jedna od najvećih prednosti je činjenica da su programski paketi za rad na opremi besplatni, što nam olakšava i čini našu servisnu podršku učinkovitijom i povoljnijom", izjavio je Zoran Švraka, direktor prodaje i marketinga Adriateha. Tvrtka nije htjela "samo" tehničko rješenje - htjeli su postići sasvim drukčiji, potpuniji doživljaj korisnika. Cilj im je bio stvoriti autopraonicu koja je ujedno mjesto okupljanja i mjesto zabave tijekom pranja vozila. I u tome su uspjeli.

Elektrana, reciklator, punionica
Usto, Adriateh se može pohvaliti i iznimno visokom ekološkom osviještenosti. Njihova solarna elektrana, kapaciteta 150kW, dostatna je za potrebe proizvodnih aktivnosti, što znači da je Adriateh autopraonica napajana uz pomoć sunčeve energije. Imaju i reciklator otpadnih voda - stroj koji omogućava obradu već tretirane omekšane i osmozirane vode. Razvijaju i vlastiti sustav punionica za električna vozila. "Brojne tvrtke proaktivno rade na implementaciji digitalnih alata kako bi optimizirale korištenje resursa, ostvarile energetsku efikasnost te istovremeno postigle ciljeve održivosti. Adriateh je jedna od takvih tvrtki. Njihova digitalna transformacija, u kojoj smo im svesrdno pomogli, obuhvatila je širok spektar tehnologija: primjenu obnovljivih izvora energije, racionalno korištenje resursa, energetsku efikasnost kombinacijom IoT - interneta stvari i digitalnih aplikacija. Poboljšali su svoje poslovanje te, u konačnici, dobili još zadovoljnije korisnike", izjavio je Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?