Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost Egipta

Pobjeda Al-Sisija neće zaustaviti nasilje i ujediniti Egipćane

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.05.2014.
u 12:15

Donedavni maršal, koji je uvijek bio u vojnoj odori, ovog puta pojavio se odjeven u civilno odijelo te prvi put otkrio da su na njega izvedena dva atentata

 - Muslimanska braća više neće postojati ako ja pobijedim na predsjedničkim izborima. Ako me narod izabere, obećavam da ću iskorijeniti Muslimansku braću i nikada više neće doći na vlast, kazao je bivši zapovjednik glavnog stožera egipatske vojske i jedan od favorita na predsjedničkim izborima u Egiptu 24. i 25. svibnja Abdel Fatah Al-Sisi u svom prvom obraćanju egipatskoj naciji putem egipatske televizije.

Također je naglasio da on nije okončao vladavinu Muslimanske braće, već je to učinio egipatski narod, čiji je glas on poslušao te svrgnuo bivšeg predsjednika Mohameda Mursija.

Donedavni maršal, koji je uvijek bio u vojnoj odori, ovog puta pojavio se odjeven u civilno odijelo te prvi put otkrio da su na njega izvedena dva atentata, ali nije želio otkriti tko stoji iza njih, već je dao naslutiti kako su iza njih stajala upravo Muslimanska braća.

Nije kandidat vojske

– Vjerujem u sudbinu i ne plašim se – rekao je Sisi te odbacio tvrdnje da je on zapravo kandidat vojske na predsjedničkim izborima tvrdeći da “vojska neće imati ulogu u upravljanju Egiptom”, ali stao je i u obranu novog kontroverznog zakona kojim se uvode oštrija ograničenja na pravo na okupljanje i proteste.

Iako je Al-Sisi u više navrata negirao da je imao bilo kakvu političku ambiciju kad je izveo vojni udar i svrgnuo islamističkog predsjednika Mohameda Mursija te krenuo u obračun s pokretom Muslimanske braće, gotovo je sigurno da Abdel Fatah Al-Sis, ide na pobjedu na predsjedničkim izborima jer, prema anketama, više od 70 posto Egipćana glasat će upravo za njega.

Naime, Mohamed Morsi je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta i na toj dužnosti zamijenio je svrgnutog dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Nastup čisti promašaj

Aktivist za ljudska prava Mamdouh Nakhlah smatra da je nastup Al-Sisija bio velik promašaj.

– Kako on to misli ujediniti egipatsko društvo kad, s druge strane, želi iskorijeniti stranku za koju je glasalo desetak milijuna Egipćana? Bojim se da će njegov obračun sa simpatizerima Muslimanske braće, ako dođe na vlast, povećati val nasilja jer Al-Sisi se mora ponašati kao predsjednik svih egipatskih građana bez obzira na vjersko i političko opredjeljenje – istaknuo je Mamdouh Nakhlah.

>> Egipat na smrt osudio 683 Mursijeva simpatizera

Komentara 1

DI
dokazano.istinito
14:47 07.05.2014.

to je moderni diktator ali zalosno je da zapad to nece da prizna, i pored ubistva i toliko zlodjela koja su vrlo lako vidljiva, a onda kazemo mi u zapadu mi smo za demokraciju, nazalost mi smo svjedoci njemi ii mi smo svjesni da dopustamo krsenje svih zakona demokratije u egiptu sa strane antiislama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije