Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ova Ličanka je među rijetkim Hrvatima kojima je srce presađeno - dvaput

S osam-devet transplantacija srca na milijun stanovnika u Hrvatskoj se napravi dvostruko više ovih zahvata nego u Njemačkoj s kojom se često uspoređujemo, a gdje se na milijun stanovnika napravi četiri transplantacije srca
04. prosinca 2019. u 19:09 1 komentara 1895 prikaza
Biserka Sabljak
Foto: Robert Anic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Pacijentici Biserki Sabljak retransplantirano je srce početkom rujna na KBC-u Zagreb, čime je 52-godišnja Ličanka, koja inače godinama živi u Zagrebu, postala treća osoba u Hrvatskoj kojoj je dva puta presađeno novo srce. Prvi put na transplantaciju je zbog otkazivanja srca morala 2002., a nakon 17 godina njezino srce počelo je otkazivati te je stavljena na listu i početkom rujna dočekala svoje drugo novo na srce na Rebru. Kako je jučer rekla, njezinoj je sestri isto transplantirano srce, a svi koji čekaju organ i ne vide izlaza trebaju znati da uvijek postoji šansa.

Nadan Rustemović INOVACIJA Roboti na Rebru operiraju tumore na crijevima: 'Sliku povećava deset puta i vidite najmanju krvnu žilu'

- Ja sam dobila dvije prilike i evo i izgledam i osjećam se dobro – poručila je Sabljak zahvalivši se svem osoblju Rebra na brizi i njihovu radu, a dio tima koji se brinuo o ovoj ženi bio je jučer na press-konferenciji. Među njima i dr. Hrvoje Gašparović koji je poručio kako je transplantacija perjanica hrvatskog zdravstva, a retransplantacija rijetkost svugdje u svijetu. Od informacije o odgovarajućem srcu za nekog pacijenta na listi za organ, njegove eksplantacije, transporta i transplantacije ne smije proći više od četiri sata, pojasnio je ovaj voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih Rebra.

– Zahvaljujući takvim timovima, transplantacije su kod nas u vrhu svjetske medicine. Hvala vam svima na tome – rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Taj kratak vremenski prozor, jasno je, iziskuje iznimnu organizaciju te, što je istaknula prim. dr. Jasna Brezak, koordinatorica transplantacijskog tima Rebra – entuzijazam svih uključenih.

Čeka 100 dana Ova beba čeka donora srca, nakon što je transplantaciju ove godine imao i njegov otac

Ravnatelj Rebra, Ante Ćorušić, poručio je da transplantacija nije samo kruna kirurškog umijeća nego i organiziranosti sustava. Inače, valja napomenuti kako se s osam-devet transplantacija srca na milijun stanovnika u Hrvatskoj napravi dvostruko više ovih zahvata nego u Njemačkoj s kojom se često uspoređujemo, a gdje se na milijun stanovnika napravi četiri transplantacije srca. Prošle godine, prema europskim statističkim podacima, upravo je u Njemačkoj čekajući srce umrlo najviše pacijenata u EU, njih 86, a potom njih najviše u Poljskoj te Italiji.

Za liječenje uznapredovalog zatajenja srca transplantacija tog organa najbolji je način liječenja, moglo se čuti, među ostalim, na jučerašnjoj press-konferenciji. No, naravno da to nije moguće u svakom slučaju jer je to dijagnoza kod, prema procjenama, 2,5 milijuna ljudi u svijetu. Tim je još jasnije koliko su retransplantacije iznimni događaji u bilo kojoj zemlji.

KBC Zagreb CRNE BROJKE Broj djece oboljele od leukemije u Zagrebu iznad prosjeka

Važnost kvalitetnog praćenja pacijenta nakon transplantacije objasnio je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Rebra uz najavu kako su upravo naši stručnjaci na čelu pisanja novih smjernica za transplantaciju srca za cijelu Europu. Retransplantacija srca ove pacijentice ukupno je treća na Rebru, inače jedinoj bolnici u zemlji gdje se transplantiraju organi i djeci. Konkretno, u ovoj je godini dvoje mališana presađeno srce tako je u zadnje dvije godine ukupno petero djece uspješno prošlo transplantaciju srca. 

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak