Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverni tok 1

Plinovod kojim se Europa opskrbljuje iz Rusije bit će zatvoren na tri dana zbog održavanja

FILE PHOTO: A view shows Gazprom's gas processing facility at Bovanenkovo gas field
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.08.2022.
u 18:35

Nakon završetka održavanja, nastavit će se protok od 33 milijuna kubičnih metara dnevno

Plinovod Sjeverni tok 1, koji Europu opskrbljuje plinom iz Rusije, bit će zatvoren od 31. kolovoza do 2. rujna zbog održavanja, objavio je ruski energetski div Gazprom. Nakon završetka održavanja, nastavit će se protok od 33 milijuna kubičnih metara dnevno, prenosi Reuters

Rusija procjenjuje da će prosječna izvozna cijena njezinog plina ove godine biti više nego dvostruko veća nego lani, ali u 2023. trebala bi se osjetno smanjiti, pokazuje dokument ministarstva gospodarstva od prije nekoliko dana.

Gazpromov izvoz plina cjevovodima smanjit će se ove godine na 170,4 milijarde prostornih metara, procjenjuje ministarstvo, snizivši prognozu iz svibnja kada su predviđali da će izvezeno biti 185 milijardi prostornih metara. U 2021. godini ruski proizvođač cjevovodima je izvezao 205,6 milijardi prostornih metara plina. Izvoz će se smanjivati i nakon završetka ove godine, prognoziraju u ministarstvu, ne navodeći objašnjenje.

Zbog smanjenih isporuka prosječna cijena Gazpromovog plina iznosit će ove godine 730 dolara za 1.000 prostornih metara, što znači da će biti više nego dvostruko veća nego lani kada je iznosila 304,6 dolara. U idućoj godini prosječna cijena plina trebala bi se po njima spustiti na 471,8 dolara za 1.000 prostornih metara plina, što znači da bi bila niža gotovo 55 posto nego u ovoj godini.  

Veći obujam izvoza nafte i više cijene plina trebali bi Rusiji ove godine godine donijeti 337,5 milijardi dolara prihoda koji bi u idućoj godini trebao pasti na 255,8 milijardi dolara. U 2021. Rusija je na izvozu energenata zaradila 244,2 milijarde dolara, pokazuje izvješće.

VIDEO Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar nekakav
nekakav
06:34 20.08.2022.

Rusi pomažu eu u odluci smanjivanja ovisnosti o ruskom plinu. Privikavanje na visoke cijene je u tijeku. Umjesto na političare koji su sve zakuhali, fokus je skrenut na to hoće li plina biti ili ne. Cijena sporedna. Pobjeda amera, dobili mušterije koje plačaju 5 puta višu cijenu. Dobitnik je i rusija. Manje proda puno više zaradi. Gubitnike gledate u ogledalu, barem jednom dnevno. I ne samo gubitnike.

PV
prcko.vita
18:44 19.08.2022.

Zašto Hrvatska ne pokrene svoju proizvodnju plina? Imamo plina u Podravini i Slavoniji koliko hoćeš, mogli bi cijelu Hrvatsku opskrbljivati bez problema, pa nema nas ko Kineza, ima nas manje nego jedan Hamburg što ima stanovnika. Plin bi mogao biti čisto Hrvatski i naravno po minimalnim cijenama, vjerujem da bi onda i mnogi automobile vozili na plin, kada bi na primjer litra plina bila 2 kune.

Avatar Trica
Trica
19:00 19.08.2022.

Što bi rekli susjedi iz BiH, zaćepi,otćepi 😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije