Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korekcija cijena

Čekaju nas nove cijene! Plin za kućanstva poskupjet će od 1. travnja

Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
23.01.2019.
u 11:45

Hrvatski građani trenutačno dobivaju plin po cijeni koja je prosječno 20 posto niža od tržišne cijene tog energenta, ali tako će biti samo do kraja sezone

Nakon ove plinske sezone, koja završava 31. ožujka, po svemu sudeći, poskupjet će plin za hrvatska kućanstva. Valja napomenuti da cijena prema važećim propisima ne smije rasti više od 10 posto jer je cijena za kućanstva još uvijek regulirana i tako će biti sve do travnja 2021.

S obzirom na to da je prosječna potrošnja plina u kućanstvu iznosila oko 1060 kubika godišnje za kuću koja se grije i koristi toplu vodu, to bi značilo da će se trošak za plin jednog kućanstva povećati sa sadašnje 2872 kune godišnje na maksimalnih 3159 kuna godišnje, odnosno za 287 kuna.

Niže od prosjeka na tržištu

U resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kazali su nam da kućanstva u Hrvatskoj plaćaju cijenu plina po 20 posto nižoj cijeni u prosjeku od tržišne cijene plina te da će se nakon ove plinske sezone, ovisno o cijenama na tržištu plina, formirati cijena plina za kućanstva. Iz Ministarstva zaštite okoliša poručili su i da se Zakonom o tržištu plina, koji je stupio na snagu u ožujku 2018., u skladu s mogućnostima direktive EU zadržala regulirana cijena plina za javnu uslugu u prijelaznom razdoblju od tri godine kako ne bi došlo do većih oscilacija u cijeni plina sukladno metodologiji koju donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija. Sukladno metodologiji, za razdoblje do 31. ožujka 2019., navode u Ministarstvu, osigurani su uvjeti u kojima će cijena za kućanstva za ovu plinsku godinu ostati nepromijenjena.

U Prvom plinarskom društvu kažu da na kretanje cijena plina na svjetskom tržištu utječe više faktora – cijena nafte, ugljena, emisije CO2, vremenske prilike, geopolitički utjecaji te kratkoročni čimbenici koje je teško predvidjeti. Stoga poručuju da, uvažavajući sve nabrojeno, u sljedećem razdoblju očekuju porast cijene plina. U PPD-u objašnjavaju da se naše tržište referira na TTF – najlikvidniju europsku burzu, nizozemsku. Tako je određeno metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu uslugu, koju donosi Hera. Tijekom 2017. i 2018. tržišne cijene plina, kažu u PPD-u, kontinuirano su rasle, što je pratila i prosječna cijena plina u RH, no ne i cijena plina za kućanstva.

Cijene ispod prosjeka EU

– Metodologijom je, naime, propisano da cijena nabave plina (cijena po kojoj opskrbljivač na veleprodajnom tržištu – HEP – prodaje plin za opskrbu kućanstava drugim opskrbljivačima) ovisi o cijenama referentnog spot-tržišta (TTF) u prethodnoj godini.

Metodologijom je također propisano da cijena nabave plina, bez obzira na promjene kretanja cijena plina na tržištu, može maksimalno narasti do 10 posto – kažu u PPD-u. U toj tvrtki kažu da je nabavna cijena plina za kućanstvo u 2018. bila vezana na cijene iz 2017. i iznosila je 18,85 eura/MWh. A to znači da, prema odredbama metodologije, nabavna cijena plina od 1. travnja ove godine može maksimalno iznositi 20,74 eura/MWh, što je za 1,8 eura/MWh manje u odnosu na realno stanje tržišta u 2018

– Cijene prirodnog plina za građane u Hrvatskoj pratile su trend kretanja cijene plina europskog prosjeka, no još uvijek su znatno ispod prosjeka EU – kažu u PPD-u.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar siva_sova
siva_sova
11:48 23.01.2019.

eto vam porezno rasterećenje, daju nam 30 kn, a uzmu 200 kn ...bravo vlada !!!!

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
11:49 23.01.2019.

Kad će 'korekcija' plaća ?

TH
than
12:07 23.01.2019.

Ukratko. Plin mora poskupiti, jer je sve manje onih koji ga plaćaju. Ista priča kao i sa komunalnim naknadama. Sve su to mjesta gdje se naveliko uhljebljuje, a standard "rodijacima" ne smije past.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije