Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li jesen u Saboru biti vruća?

Analitičari otkrili što očekuje Možemo! i Most pa poručili: Jedna stvar je opasna za Plenkovića i HDZ

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o sažetku nacrta Nacionalnog plana oporavka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.08.2021.
u 22:43

Stabilna većina može što god želi jer oporbe nema

Premijer Andrej Plenković može biti zadovoljan jer za njega, čini se, vruće političke jeseni ne bi trebalo biti. U Saboru je i do sada imao slabu opoziciju, a raspad sistema u Domovinskom pokretu, kao i previranja u SDP-u, za koja će se tek vidjeti kako će završiti, jasni su pokazatelji kako i novu saborsku sjednicu može dočekati miran. Uz to, ima i 77 sigurnih ruku, ali i bazen potencijalnih novih „žetončića“ ako netko od partnera otkaže poslušnost.

Sabor nije funkcionalan

Da Plenković u Saboru nema prave, snažne oporbe, a ni realne opasnosti da bi mu se većina mogla narušiti u neko dogledno vrijeme, naglašava i politički analitičar Ivan Rimac. Kaže kako u ovom trenutku nemamo funkcionalan Sabor, kako Vlada može doslovce donositi mjere koje god želi i kako će utjecaj na HDZ ovisiti isključivo o stavu i percepciji javnosti koja će se pak ogledati u rastu ili padu rejtinga.

Za Rimca je osnovni problem Sabora u prilično agresivnoj retorici premijera, ali i onemogućavanjima predsjednika Sabora ili potpredsjednika koji drže sjednice da zastupnici argumentiraju svoje napade.

– Uz sve to ni sami oporbeni zastupnici nisu baš nešto retorički jaki, a oni pak iz vladajućih redova skreću s teme nakon čega uvijek dobijemo narodno-sajamsko nadmetanje. Zbog svega toga nema konstruktivne kritike i utjecaja iz Sabora da se neke mjere oblikuju kako bi bile efikasne – kaže Ivan Rimac.

I koliko god se ta situacija iz perspektive HDZ-a čini „idealnom“, ona je, kaže Rimac, itekako opasna. Ne samo za stanje u državi, nego i za HDZ.

– Oni mogu ignorirati potrebe građana kao što rade u slučaju obnove od potresa, mogu ignorirati i EU koji traži da opravdaju sredstava koja su dobili. Međutim, ta činjenica da nemaju baš nikakve granice tog svog djelovanja može im biti dvosjekli mač koji će im se vratiti kao bumerang na izborima – kaže Rimac.

Jedina politička opcija koja od cijele situacije, na duži rok, može profitirati, drži Rimac, jest Možemo!. I to ako pokažu građanima da i političari mogu raditi nešto korisno.

– Ako se vidi da se problemi mogu rješavati, a u Zagrebu će baš svaki pomak biti vidljiv, neće se moći zaustaviti lavina očekivanja da se tako nešto ne prenese i na nacionalni – tvrdi Rimac.

Prividni dobitnik

I politički analitičar Krešimir Macan drži da je Plenković stabilan i da može raditi što hoće. A to, dodaje, znači da mu je sada i prilika da konačno riješi neke stvari poput konačne zakonske zabrane ustaškog podržava “za dom spremni” ili da provede potrebne reforme zdravstva i javne uprave.

I za Macana je HDZ tek prividni dobitnik činjenice da nema oporbe jer je to nosi i opasnost da se cijela Vlada potpuno opusti i pomisli „ne može nam nitko ništa“.

– U tom ih slučaju može zadesiti sudbina SDP-a – kaže Macan koji također vidi Možemo! kao opciju koja bi na političkoj sceni mogla najviše profitirati u budućnosti. Ako, dodaje, nastave raditi u Zagrebu smireno kako su i započeli.

– U tom slučaju Možemo! će za dvije godine, dakle kada budu na pola mandata, početi ubirati i plodove svoga rada – kaže Macan.

Most također ima, drži Macan, priliku postati snažnija opcija na desnici. Raspad Domovinskog pokreta ide im u prilog, ali moraju prestati funkcionirati kao obiteljski biznis Petrov-Grmoja..

VIDEO Plenković o Kapeli u Betlehemu: To je doprinos promociji Hrvatske

Komentara 35

DU
Deleted user
00:37 27.08.2021.

I veli nas Macan da od svih problema najvažnije je da je sad prilika da se trajno zabrani pozdrav ZDS. A svi ovi veliki analitičari nada polažu , poslije srozavanja DP i SDP, u Ursu i Bulja. Gdje nam je kraj.

Avatar horuk
horuk
23:32 26.08.2021.

Politicki analiticar koji govori kao navijac. Ako stalno imamo tako neobjektivne i jednostrane analiticare (ustvari lijeve aktiviste) i njih predstavljamo kao nepristrane a u stvari su glasnogovornici ljevice onda ja tu vidim jedan igrokaz i u svakome slucaju jednu opasnost za demokraciju.

Avatar Idler
Idler
23:01 26.08.2021.

Možemo je prije sveg i vrlo opasan eksperiment....rad bi bil u krivu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije