Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved: Sastanak s HOS-om uspješan, bližimo se rješenju

Ministri Medved, Kuščević i Bošnjaković s Barišićem, Skejom i Đapićem razgovarali o tome kako riješiti spomen-ploču s pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu
31. kolovoza 2017. u 07:58 77 komentara 6269 prikaza
Tomo Medved
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HDZ-ovi ministri branitelja, uprave i pravosuđa Medved, Kuščević i Bošnjaković jučer su se, prema našim informacijama, sastali u Slavonskom Brodu s pripadnicima HOS-a kako bi pokušali dogovoriti rješenje za spomen-ploču s pozdravom “Za dom spremni”, koja je podignuta u Jasenovcu u spomen na 11 poginulih HOS-ovaca. Ministri su iskoristili Međunarodni dan nestalih, koji je obilježen u Osijeku, kako bi se na slavonskom području sastali s pripadnicima HOS-a. Na sastanku, kako doznajemo, uime HOS-a bili su Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, te bivši šef HSP-a Anto Đapić. Ministar Medved jučer nije htio otkrivati detalje sastanka, ali je potvrdio da je među brojnim sastancima razgovarao i s “prijateljima iz HOS-a”.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković: 'Treba naći rješenje koje će poštovati i HOS i žrtve Jasenovca'

Zadatak da uvjere HOS-ovce

– Svi moji sastanci bili su uspješni i dobri, pa tako i onaj s HOS-om, i idemo prema rješenju – kratko nam je rekao Medved. Da se sastanak održao, potvrdio nam je i Marko Skejo. – Kratko sam se zadržao, ostavio sam ministra Medveda i Barišića, ipak je on naš najviši predstavnik – kazao je ništa razgovorljiviji Skejo. Kako doznajemo iz braniteljskih krugova, sudionici sastanka nisu voljni otkrivati previše detalja iz vrlo prozaičnog razloga: konačni dogovor nije postignut, rješenje se traži i dalje, i to ono koje bi zadovoljilo sve strane.

Očito je da ministri imaju zadatak uvjeriti HOS-ovce da Vlada uz njihovu suglasnost sa spomen-ploče u Jasenovcu ukloni sporni pozdrav “za dom spremni”. Iako u HDZ-u ne otkrivaju kakvo će točno biti rješenje za ploču, budući da ono vjerojatno još ni nije definirano i ovisi o razgovorima s pripadnicima HOS-a, izgleda da ide u smjeru postavljanja zamjenske ploče, ali bez ZDS. Premijera Andreja Plenkovića pritisnuli su partneri iz HNS-a i SDSS-a da što prije riješi problem HOS-ove ploče u Jasenovcu nakon što je ministar pravosuđa Bošnjaković u intervjuu Večernjem listu rekao da ta ploča u Jasenovcu ostaje sve dok Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću ne izradi smjernice u sklopu kojih bi se izradio zakon o odnosu prema simbolima totalitarnih režima. Nakon što je taj intervju izazvao mini krizu vlasti, premijer se požurio riješiti problem ploče, ali i dalje je neizvjesno hoće li ploča već u rujnu, kako tvrde u HNS-u i SDSS-u, biti uklonjena ili zamijenjena ili će se rješenje ponovno prolongirati. Na Bošnjakovićev intervju reagirali su i HOS-ovci (Borislav Barišić) kao i Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, poručivši da neće sjediti i gledati skidanje ploče u Jasenovcu, nego će iskoristiti sva legalna sredstva da ploča tamo ostane. Ključno je pitanje hoće li pripadnici HOS-a ostati pri stavu da se ploču ne smije dirati ili će pristati na kompromisno rješenje.

Neće forsirati druge ploče

Među zastupnicima nacionalnih manjina jučer se moglo čuti kako su izrazito zadovoljni izjavama koje je Plenković dao nakon sastanka najužeg vodstva HDZ-a i dijela ministara o HOS-ovoj ploči u utorak. Uvjereni su da je premijer time javno pokazao kako je spreman osobno preuzeti odgovornost za micanje sporne ploče, odnosno kako je riječ o snažnoj poruci da Vlada želi riješiti pitanje pozdrava “Za dom spremni”. Zbog toga poručuju i kako ne namjeravaju forsirati pitanje sličnih ploča u drugim mjestima ni najavljeno donošenje zakona koji će sustavno regulirati tu problematiku. Ministar Kuščević već se prije sastajao s pripadnicima HOS-a i već je bilo ideja da HOS-ovci sami pristanu na zamjenu ploče, ali to se nije ostvarilo. Na prijašnjem sastanku Kuščevića i HOS-ovaca zaključeno je da je HOS legalno registriran s pozdravom “za dom spremni”. Kuščevićevo ministarstvo Vladi treba pripremiti odgovor na SDP-ovu interpelaciju o HOS-ovoj ploči pa bi rješenje za tu ploču moglo biti u tom odgovoru ili će Vlada ići u zakonske izmjene pa tako riješiti problem koji opterećuje odnose HDZ-a i njegovih partnera.

Goran Beus Richembergh Beus Richembergh: Zbog ploče u Jasenovcu posvađani i živi i mrtvi Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Plenković ima podršku HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče' Zlatko Hasanbegović protiv micanja Hasanbegović: Slične ploče HOS-u treba podići diljem Hrvatske
Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

 • danijelrukavina4:

  Iza navodnih "problema" sa pločama skrivaju se lupeštvo, lopovluk, kriminal, mafijaštvo, a sve kao za zaštitu "moje nacije" od "zamišljenog neprijatelja". Gluposti. Pa svaki pametan čovjek, koji imalo ima "soli u glavi " zna da je najveći interes svake nacije, ... prikaži još!, pa tako i Hrvata, miran suživot sa svima. Gospodo, demokracija se više ne može zaustaviti. Radi se ovdje o zaštiti pokradenog, privilegija, pogodovanja "stranačkom" zapošljavanju i svim nečasnim radnjama koje su dovele ovo društvo ( a i ostala društva u okruženju ) tu gdje sada je. Ista stvar događa se i u nama susjednoj Srbiji sa "instaliranim", u Bosni sa " od Babe sinom", dolje južnije da i ne govorim. Uostalom, neka svako svoju brigu vodi. Gospodo, o čemu ste se vi našli razgovarati. Pa kako vas nije sramota. Umjesto da razgovarate o 179.000 Hrvata koji su morali otići u svijet za poslom, o 300.000 građana pod ovrhom, o odnosu umirovljenici : zaposleni 1:1,16, vi se našli da razgovarate o "problemima" sa "pločama". Uzmite si te ploče i nalupajte se s njima po glavama. Za to ste izgleda jedino i sposobni.

 • bljak007:

  Treba Pupovac skinuti ploču u borovom selu Šoškočaninu. i uvjetovati mu ostanak u vladi, da kaže gdje su zakopani naši branitelji njih preko 1533 osobe. Da se možemo dostojno pokloniti im.

 • Avatar El Indio
  El Indio:

  Susjedi navalili na nas i to diplomatski od Slovenije, BiH i Srbije a kod nas glavna tema drug tito, ploce , i ustase. Onda se cudimo zasto smo tu gdje jesmo