Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles – Dubrovnik

Plenković zbog Pompea prenio hrvatski glas u Europskom vijeću na Janeza Janšu

Europsko vijeće
02.10.2020.
u 09:37

Prvi put otkad je Hrvatska članica Europske unije, pravo glasa i zastupanja Hrvatske tijekom sastanka Europskog vijeća bit će privremeno preneseno na drugoga

Prvi put otkad je Hrvatska članica Europske unije, pravo glasa i zastupanja Hrvatske tijekom sastanka Europskog vijeća bit će privremeno preneseno na drugoga jer premijer Andrej Plenković danas odlazi ranije, prije završetka summita, na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovnik. Kako doznajemo, Plenković je odlučio pravo zastupanja Hrvatske prenijeti na slovenskog premijera Janeza Janšu.

U Europskom vijeću sjedi 27 šefova država ili vlada i, u slučaju spriječenosti nekoga od njih, njihovo mjesto ne mogu zauzeti nižerangirani dužnosnici te države. Pravo zastupanja i pravo glasa može biti privremeno preneseno samo na nekog drugog člana Europskog vijeća, dakle drugog premijera ili predsjednika države članice.

Video: Plenković u Bruxellesu upitan o Milanovićevim izjavama

Ovaj sastanak Europskog vijeća – koji je počeo jučer, prekinut je noćas oko ponoći, i nastavlja se danas s predviđenim trajanjem do otprilike 13 sati – poseban je po velikom broju takvih delegiranja. Švedski premijer delegirao je švedsko pravo na premijerku Finske jer je on bio na sprovodu majke. Češki premijer prenio je svoje pravo na poljskog premijera jer je Čeh sinoć morao biti na predizbornom sučeljavanju u Pragu. A francuski predsjednik danas također ima nekog drugog posla u svojoj zemlji pa je francusko pravo privremeno prenio na njemačku kancelarku. 

Premijer Plenković odlazi iz Bruxellesa prije 12 sati jer u 14 sati u Dubrovniku počinje sastanak s Pompeom.

 

Komentara 10

MA
manipulacija
09:50 02.10.2020.

Potpuno normalna i redovna pojava na događanjima takvoga tipa.. nema potrebe za senzacionalizmom

JU
Judita
09:52 02.10.2020.

Ništa čudno.. najčešće se prenosi na delegate one države koja je iz iste regije ili na susjednu državu

Avatar MateTaraba
MateTaraba
09:54 02.10.2020.

mislim da je sastanak u dubrovniku trenutno vrlo važniji zbog rješavanja pitanja o vizama i porezima.. snać će se Janša dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije