Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerov intervju

Plenković za europski Politico: Možemo spasiti sezonu, samo dođite

Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.05.2020.
u 09:48

Premijer je govorio i o današnjem Zagrebačkom summitu koji se održava videokonferencijski. Nedavna odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom "zaista je velika stvar" koja se ne bi dogodila bez Hrvatske na mjestu predsjedateljice, kaže Plenković

– S osobnog gledišta, bio bih sretniji da smo snažniji i jasniji u deklaraciji – rekao je premijer Andrej Plenković u intervjuu za europski portal Politico.eu, govoreći o “Zagrebačkoj deklaraciji” pripremljenoj za današnju videokonferenciju 27 lidera država članica EU i 6 lidera zemalja zapadnog Balkana. U tekstu deklaracije, kako je prvi objavio Večernji list na početku prošlog vikenda, nema uopće spomena o daljnjem proširenju EU, a ne spominje se čak ni činjenica da je Vijeće EU u ožujku donijelo pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Ipak, Plenković za Politico kaže kako će ta odluka iz ožujka ostati zapisana u povijesti kao politička ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

– To je zaista velika stvar – rekao je premijer i dodao kako se otvaranje pregovora, na koje je Sjeverna Makedonija čekala čak 15 godina, “možda ne bi dogodilo da Hrvatska nije bila na mjestu vozača”.

– Da je kocka pala na predsjedanje nekog udaljenijeg od ove regije, uvjeravam vas da, bez obzira na dobru volju ostalih, u prvih šest mjeseci institucijskog ciklusa ne bi bilo događaja koji se tiče Balkana – dodao je Plenković. Sjeverna Makedonija i Albanija, vjeruje, neće nikad zaboraviti taj signal prijateljstva iz EU u vrijeme hrvatskog predsjedanja.

Video – Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice

 

Zagrebački summit, neformalni sastanak na vrhu između lidera EU i zapadnog Balkana, trebao je biti najveće političko okupljanje ikad viđeno u Hrvatskoj, no zbog pandemije koronavirusa odvija se u obliku videokonferencije. Počinje danas u 17:30, a deklaracija koja je pripremljena za taj summit ne bavi se temom proširenja, već naglasak stavlja na europsku perspektivu, suradnju i solidarnost u borbi protiv koronavirusa. Zbog Španjolske, najveće između pet država članica koje ne priznaju Kosovo, iako Kosovo sudjeluje u ovom formatu summita, odlučeno je da će iza predsjednika i premijera koji govore biti digitalna uniformirana pozadina, dakle bez zastava i grbova, a uz ime i prezime govornika neće biti ni spomena države koju predstavlja. Svaki od 33 čelnika ima po maksimalno tri minute za svoj govor. Videosummit održava se iza zatvorenih vrata, odnosno zatvorenih telekomunikacijskih veza. A po završetku, predvečer, očekuje se online konferencija za novinare predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i premijera Andreja Plenkovića. 

U intervjuu za Politico, koji je objavljen i u najčitanijem jutarnjem newsletteru tog europskog portala pod nazivom “Brussels Playbook”, Plenković je komentirao i razgovore koji se između europskih vlada vode o pripremama za ljetnu turističku sezonu. Ako se ne uspije na razini cijele Europske unije dogovoriti način prelaska granica za turiste, onda će se sklapati bilateralni dogovori između pojedinih zemalja, a Hrvatska, kaže Plenković, priprema takve dogovore sa Slovenijom, Češkom, Austrijom, Slovačkom, “možda i Njemačkom, nadam se”, citira Politico hrvatskog premijera. 

– Ključna će biti konvergencija epidemiološke situacije – rekao je. 

– Neću reći da će cijela mediteranska obala biti COVID-free, ali skoro. Ako se stvari uspore diljem EU, možemo biti malo hrabriji i balansirati između epidemioloških preporuka držanja fizičke distance i djelomičnog spašavanja turističke sezone. Trenutačno sam optimističan. Ako se epidemija obuzda na način na koji je to danas, i ako se postigne daljnji napredak, mogu optimistično reći da barem dio turističke sezone može biti spašen. Trebali biste doći – poručio je Plenković europskim čitateljima portala Politico.eu.

Komentara 11

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
10:54 06.05.2020.

Ovo što rade - lažu sami sebi a time i svima u turizmu koji mole Boga da im se pojavi bar netko, samo time obmanjuju javnost. Prave razmjere katastrofe vidjet će se polovicom srpnja, kada svima postane jasno da osim ponešto domaćih gostiju (tj. onih nekoliko koji nemaju vikendice, koji nemaju babu, tetku ili strica na moru i koji još uvijek imaju posao i nešto novaca) turista iz inozemstva neće biti, odnosno da će ih biti samo sporadično. Onda će nastati bolno otrežnjenje, pa onda nervoza i na kraju panika kada svi shvate da od prihoda ovog ljeta mogu računati samo na "P". Onda će krenuti stampedo last minute ponuda po bagatelnim cijenama po principu daj šta daš... ali i to nije loše za resetiranje mentaliteta koji je godinama vladao po jadranskoj obali. Naučit će svi šta znači poslovati sa 2% ili čak 0% marže samo da se preživi. Tako da me baš zanima tko će ovog ljeta plaćati kavu na Hvaru 30 kn. Ili trokut pizze ili pak hamburger od žlundravog mesa 150 kn.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:09 06.05.2020.

nema gostiju možete prodavati kamen i živiti od toga dok vam ne ostane zemlja... onda će tek biti zlo jer je neće imati tko obrađivati...

Avatar EtTore
EtTore
10:06 06.05.2020.

Svibanj je a nema ni jednog turista! Kad pocinje sezona??!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije