Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REŠETANJE PITANJIMA

Plenković u Saboru, Jandroković dijeli opomene zastupnicima: 'Ne znam kako je u Skupštini Jugoslavije'

Sabor o izvješću predsjednika Vlade o održanim sastancima Europskog vijeća
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.07.2021.
u 13:27

Što se tiče Schengena. Hrvatska je ispunila sve kriterije. Mi smatramo da smo spremni, kazao je premijer

Hrvatski sabor je na poticaj Karoline Vidović Krišto (NZ), minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. Neka im je vječna slava i neka se takav zločin nikada više ne ponovi, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, prihvativši prijedlog nezavisne zastupnice. Danas se očekuje dinamičan dan. Nakon zastupničkih govora na slobodnu temu, premijer Andrej Plenković predstavio je Izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u prvoj polovini godine. Nakon toga na dnevnom redu je i prijedlog da Kazimira Bačića razriješi dužnosti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a da za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja imenuje Renata Kunića. 

Tijek sjednice 

13:26  - Premijer je napustio sabornicu,  a nastavljene su pojedinačne rasprave

13:20 - Zastupnik Nino Raspudić uzeo je riječ. "Ja ću vas pohvaliti, rekao sam novinarima da je dobro što hrvatska nije išla s prestrogim mjerama, pokazalo se da je to bilo ispravno. Kada analiziram mislim da je temeljni problem da je na čelu Stožera ministar policije a ne zdravstva, više se govorilo o represiji i prijetnjama", kazao je zastupnik.

"Hvala, nisam čuo da ste nas vi pohvalili, znaju svi za koga navijate, ne znaju Grmoja i Petrov, oni bolji analitičari znaju kamo vjetar puše. Čuvajte to za neka druga brda a ne za Banske dvore", odgovorio je Plenković Raspudiću. 

13:15 - Javio se zastupnik Mosta Nikola Grmoja. "Kada pričate da ste dali potpore, niste posebno ništa napravili, ljudi bi ostali bez posla i ne bi se punio proračun, a što se tiče vezanja potpora uz cijepljenja zanima me ideja da bi se u Saboru moglo postaviti pitanje obveznog cijepljenja", pitao je premijera.

"Vi nemate potporu građana, vi ste pali, pa ste se uzjogunili", kazao je premijer. "Nismo mi pali već smo pali u vašim plaćenim anketama. Moja smirenost pokazuje to", kazao je Grmoja premijeru.

"Sada ćete dobiti treću opomenu, a sada moram dati jer je takav poslovnik i ne možete govoriti", kazao je Jandroković Grmoji. 

13:10 - SDP-ov Peđa Grbin govorio je o ulasku u Schengen i cijepljenju, a na to mu je odgovorio premijer. 

"Mi očekujemo da to bude 2022. Stav EK a to dijeli i povjerenica Johansson da treba dovršiti schengenski prostor a to uključuje Hrvatsku Bugarsku i Rumunjsku. Proširenje je osjetljivo pitanje, vezano je za migracijsku i Covid krizu i za terorizam i Schengen nije više onaj koji je na sceni, nije onakav kakav je zamišljen prije 30 godine. Imate kontrole zbog tri segmenta. Mi ćemo to donijeti na Vijeće kada svi elementi budu zreli. Ako set pratili izjave slovenskih ministara onda imate pomak. Ja neću javno prebrojavati kako i s kime govorimo kazao je premijer.

"Što se tiče potpora i cijepljenje. Država ima pravo uvjetovati i to je pravno i ustavno moguće. Mi radimo poteze gdje želimo potaknuti ljude da se cijepe. Imate poreznog obveznika koji se cijepi i onaj koji se ne cijepi. Nismo mi prebacili nikome odgovornost. Vjerujem da i vi kada raspravljate nemojte politizirati. Mi smo održali život puno normalniji nego druge članice EU", rekao je premijer.

12:15 - Počele su pojedinačne rasprave

12:11 - Zastupnik Arsen Bauk pitao je premijera kome se proorbanovskim stajalištima dodvorava.

"Za razliku od svih ovih koji ste spomenuli, apsolutno nikome, niti Domovinskom pokretu, Mostu niti vama. Stabilnu većinu imat ću još tri godine a vi ćete u javnost stavljati svjetonazorske probleme koji samo dijele. Volio bih da je netko od vaših izrekao ono što sam ja na Vladi oko manjina. Nećemo se dati ucjenjivati bilo kome", kazao je premijer.

"Nećemo se sigurno opredijeliti za obvezno cijepljenje, mi ćemo afirmirati građane", kazao je. 

11:56 - Zastupnica Raukar Gamulin kazala je da je Vlada doživjela tri poraza u EP.

"Ja nisam znao da ste vi ekspert za međunarodnu politiku. Govorite nebuloze. Javnost treba znati da su zeleni, i vi ste dio toga, bili protiv spominjanja Hrvata kao konstitutivnog naroda. Zeleni liberali i socijalisti to žele. Ja bih volio da netko drugi tako čvrsto artikulira odnos prema manjinama kao Vlada", odgovorio premijer Plenković. 

11:45 - Zastupnik Vrkljan kazao je Jandrokoviću da mu ne govori što da radi. "Dok ja govorim nemojte me prekidati. Spustite ton predsjedniče Sabora. Molim premijera da informacije koje dobiva od Stožera podijeli s nama", kazao je.

"Izvolite sjesti, ovo nije povreda, već je replika, nemojte nas praviti budalama, dobivate opomenu", kazao je Jandroković.

Gospodine predsjedniče Sabora dužni ste držati dignitet Sabora, Vi ne možete govorite da ja ovdje govorim gluposti. Birajte riječi

Jandroković je Vrkljanu dao i treću opomenu. "Kolega Vrkljan je replicirao i sam je odgovoran što je dobio nemogućnost govora", kazao je Jandroković nakon molbe Vidović Krišto da se zastupniku Vrkljanu ukine opomena. 

11:40 - Zastupnik Bartulica se osvrnuo na situaciju s pandemijom. "Smatram da povezivanje potpore poduzetnicima s cijepljenjem stvara umjetne podjele, nadam se da me možete pratiti jer ste na mobitelu. Postavit ću pitanje hoće li djeca moći na jesen u klupe", kazao je.

"Što se tiče cijepljenje odgovornost je na svakome građaninu, Vladi. Ministarstvu.... U zemlji u kojoj je umrlo više 8200 ljudi, gdje imamo cjepiva u izobilju ova situacija je nadrealna. Danas nitko ne može reći da ne postoji Covid i sve ono što je on napravio. Što se tiče djece tu odluku će donijeti Stožer", kazao je

11:29 - "Zahvalit ću zastupnicima SDP-a i Mosta što su pomogli očuvati radna mjesta, davali plaće radnicima, pomagali poduzetnicima", kazao je premijer. 

Grmoja je zatražio stanku. "Tražim stanku kako bi se konzultirali o licemjernim stavovima premijera Plenkovića. Ponaša se kao mali miš prema Viktoru Orbanu. Time pokazuje da ovdje u Hrvatskoj glumi baju a da je u Bruxellesu mali miš. Niti jednu huškačku izjavu prema manjinama nikada nisam znao, a vi ste prijetnje upućene mojoj obitelji relativizirali. Ostajem prema onim uvjerenjima koje sam zastupao", kazao je Grmoja. 

11:22 - Mostov Nikola Grmoja javio se za povredu Poslovnika i rekao premijeru: "Nikome Vi niste dali ništa. To je novac hrvatskih poduzetnika, svoje ništa ne dijelite", kazao je Grmoja. Nakon toga je i on dobio opomenu.

Grmoja se javio za riječ i rekao je da bi upozorio da dva zastupnika vode trku tko će više komplementirati. "Mislim na kolegu Pavića i kolegicu Burić", kazao je Grmoja i opet dobio opomenu. 

I zastupnik Pavić dobio je opomenu jer je replicirao. 

11:13 - Nino Raspudić se javio da je povrijeđen poslovnik i da se vrijeđaju zastupnici. "Ovo nije povreda Poslovnika, nećete vi određivati ton, Ovdje nema nikakve razlike. Moram Vam dati opomenu", kazao je Raspudiću Jandroković.

Javio se i SDP-ov Arsen Bauk. "Rekli ste da ne znate kako je bilo u Skupštini Jugoslavije, evo ovako", kazao je Bauk Jandrokoviću. 

12.07.2021., Zagreb - Sabor je zadnji radni tjedan prije ljetne stanke poceo raspravom o izvjescu predsjednika Vlade Republike Hrvatske o odrzanim sastancima Europskog vijeca. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Pa vi se vjerojatni sjećate jer ste sljedbenici toga, samo ste nas podsjetili na vaše prethodnike", kazao je Jandroković Bauku. 

Javila se Selak Raspudić nakon čega joj je Jandroković dao drugu opomenu. 

11:03 - Zna li EU da ste namjestili natječaj za ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića , kazala je Vidović Krišto premijeru i pitala ga o utjecaju na medije i na pravosuđe

"Još jedna patetična tirada bez argumenata. Gospodina Bačića je izabrao Sabor. Ja gospodina Bačića nisam nikada do tada niti znao. Ovo što insinuirate je lažno. Što se tiče kontrole medije. Ako mi kontroliramo medije onda to činimo nekako mazohistički. Ja sam za veću učinkovitost hrvatskog pravosuđa", kazao je premijer.

Vidović se javila da je povrijeđen poslovnik i da premijera pošalje van. "Ja ne znam kako je u Skupštini Jugoslavije, ja ne znam. Nemojte tražiti da opominjem jer vi ste ta koja koristi vrlo grubi rječnik", kazao joj je Jandroković. Na to mu je Vidović Krišto rekla da umjesto da upozori premijera dijeli njoj neke packe.

10:40 - "Jedna od važnih tema je funkcioniranje europodručja. Ta strategija je usvojena. Naš krajnji rok za ispunjavanje je ožujak iduće godine. Podsjećam da je naše gospodarstvo jako. Očekivani troškovi su mali,preko 40 posto štednje u eurima. 50 posto izvoza se odnosi na države članice", kazao je premijer.

"Ukupni troškovi pandemije su bili 20 posto od ukupnog proračuna, dva potresa su tu bila, to je ono što drugi nemaju. U cijelom procesu drži nas izvrsna reputacija, upravljanje financijama. Vlada je iskoristila da usvoji sve strateške dokumente", kazao je.

"Postoje ohrabrujući signali o rastu u drugom kvartalu. Nastojat ćemo ići sa smanjivanjem deficita i vratiti se na putanju smanjivanja javnog duga. Pozivam one koji žele da daju doprinos u raspravi kako će izgledati kovanica eura", dodao je. "Izborili smo najviše sredstava od EU što smo mogli. Želimo i dio sredstava iskoristiti za obnovu", kazao je.

"Što se tiče Schengena. Hrvatska je ispunila sve kriterije. Mi smatramo da smo spremni, doprinosimo sigurnosti schengenskom područja. Želimo da naša granica postane vanjska granica EU. Želimo bolje upravljanje migracijama. Ispunili smo 281 preporuku. Ono što je važni u komunikaciju s našim partnerima imamo podršku Slovenije, i odnosi su na puno većem stupnju", kazao je. 

"Važno je da shvatimo širi kontekst danas na europskom kontinentu, prvo zbog činjenice da će održati izbori u Njemačkoj. Dolazi do ogromne promjene. Ta činjenica će utjecati i na zbivanja u EU. Bira se francuski predsjednik. Izbori su i u Mađarskoj iduće proljeće", kazao je. 

"Za dva tjedna fizički ćemo spojiti Hrvatsku. Bit će spojeni svi elementi Pelješkog mosta. Vjerujem da će od jeseni, da ćemo ući u schengenski prostor 2022. godine i da ćemo 2023. godine ući u europodručju i da ćemo imati višenamjenske borbene avione", kazao je premijer. 

"Vodimo i računa da, bez visoke stope cijepljenih, teško ćemo svi zajedno, globalno govoreći, teško pobijediti virus. Svaka cijepljena osoba je spriječena zaraza danas, spašen život sutra i jedna mogućnost mutacije manje, rekao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 63

DH
Dinko Horvat
13:20 12.07.2021.

U saboru nije postavljeno ni jedno konkretno pitanje, već se sve svodilo na lječenje frustracija. Nepošteno prema biračima.

FJ
franz joseph
11:14 12.07.2021.

Sada ce nas neki uvjeravati da je to laz, da most jos nije ni poceo sa gradnjom itd. P.S. Nisam obozavatelj AP

DU
Deleted user
14:57 12.07.2021.

Kada čujem Grmoju i ekipu po sličnom političkom identitetu(dio SDP-a,Možemo i dio DP) znam da ce ovakav HDZ jos dugo vladati Hrvatskom. Taj dio oporbe je stvarno šaka jada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije