Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paket mjera pomoći gradu heroju

Vukovaru 60 milijuna kuna za radna mjesta i oporavak

sjednica Vlade Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
17.11.2016.
u 20:00

Gradonačelnik je predložio i da jedna inženjerijska postrojba OSRH bude smještena u Vukovaru što bi iznimno podiglo kvalitetu života

Dan prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskom Gradskom muzeju održana je sjednica Vlade RH na kojoj je prvih šest točaka dnevnoga reda bilo direktno vezano za Vukovar. Sjednica Vlade otvorena je minutom šutnje u spomen na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i sve poginule i nestale branitelje i civile.

– Vukovar polako ali sigurno odumire. Ako nešto pod hitno ne napravimo, Hrvatska će izgubiti Vukovar – rekao je na otvaranju sjednice gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Jedini na D2 bez obilaznice

Svoje je izlaganje Penava popratio fotografijama i brojnim podacima te iznio niz podataka o današnjem životu u Vukovaru i problemima grada heroja. U Vukovaru danas živi manje stanovnika nego što je prije rata imao zaposlenih. Kazao je i kako ni danas u Vukovar, koji je sjedište Vukovarsko-srijemske županije, nisu preseljena sjedišta podružnica državnih tvrtki i ustanova ni županijskih odjela i tvrtki. Istaknuo je da je Vukovar jedini grad na cesti D2 od Varaždina do krajnjeg istoka Hrvatske koji nema obilaznicu oko grada te kako se godinama sustavno zanemarivalo kadrove iz Vukovara. Predložio je i da jedna inženjerijska postrojba Oružanih snaga bude smještena u Vukovaru što bi iznimno puno značilo za kvalitetu života u gradu. – Ovo je 14 saziv hrvatske Vlade, a ja sam sedmi gradonačelnik Vukovara. Nikad nitko nije rekao da Vukovaru ne želi pomoći. Pokušavalo se, ali rezultati su ovakvi – istaknuo je Penava.

Župan Božo Galić ministrima je rekao da se iz cijele Vukovarsko-srijemske županije ljudi iseljavaju, sve je manje djece te Vukovaru i županiji treba realizacija konkretnih strateških projekata. Prolazi posljednji vagon posljednjeg vlaka, kako je kazao.

Premijer Andrej Plenković rekao je da sjednica Vlade u Vukovaru nije samo simbolična nego je konkretna te poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara ‘91., ali je okrenuta budućnosti, novim radnim mjestima i mladima.

– Ova sjednica Vlade je i poruka ohrabrenja, solidarnosti i potpore svim stanovnicima Vukovara. Želimo vidjeti i što možemo učiniti za budućnost Vukovara i njegovu perspektivu. Materijalne štete iz Domovinskog rata prisutne su i danas. Vukovar zaslužuje posebno mjesto kod svih nas. Konkretnim mjerama koje donosimo pokazujemo da odnos koji Vlada RH ima prema Vukovaru nije samo simbolika, nego i odnos poštovanja prema Vukovarcima – rekao je Plenković.

Nekretnine na dar

Vlada je donijela odluke prema kojima je za provedbu nekoliko projekata osigurano 60 milijuna kuna. Tako je s 18,5 milijuna kuna zatvorena financijska konstrukcija obnove Vodotornja, a 8,75 milijuna kuna osigurano je za sufinanciranje komunalnog pristaništa Marina za koje ukupna vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna. Prije početka sjednice Vlade potpisan je i ugovor s Veleučilištem Lavoslava Ružičke o gradnji studentskog doma. Vlada je donijela i odluku o osnivanju povjerenstva za proglašenje grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta te darovala gradu niz nekretnina u vlasništvu RH. Donesen je i program obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Vukovara od 2017. do 2021. godine.

Komentara 14

Avatar Panon VU
Panon VU
17:02 17.11.2016.

Prvo Vukovaru alocirati, pa iz Vukovara dislocirati, recimo u Vinkovce. Iz kojih žitelji, kao i iz Vukovara, migriraju u inozemstvo u sve većem obimu. Jer su i alokacije i dislokacije love uvijek ostajale u uskom krugu prilično lociranih i identificiranih, ali eto neuhićenih

CI
cinbenik
06:57 18.11.2016.

HDZe ponovo radi kupovionu birackog tijela.Zbog Vukovara HDze nebi smio postojati,a sada ce "dobrotvori" dijeliti da bi ih narod drzao na vlasti.Plenkovic se ipak poHDzeovo i uhvatio stare taktike i proizvodnje laznih domoljuba,um jesto da objasne zasto se Vukovaru dogodio masakar od Cetnika,i zasto se nije vratio puskom,i zasto se nije obnovio jos 90ih,dok je Hrvatska bujala od totalitarnog bogastva.Nije zbog 200 bogatih,zbog pretvorbe ,privatizacije,proizvodnje laznih brtanitelja,mirovina,kupovine birackog tijela sa laznim domoljubljem............a sada joope klicu"imamo obveze" prema Vukovaru.zalosno je da se stradanje Vukovara koristi u politicke svrhe i to nas nece nigdje odvesti.

AP
apolon
19:19 17.11.2016.

Nitko nije bolje sazeo znacaj Vukovara za Hrvatsku od Isusovca Ike Mandurica u jednoj jedinoj recenici...Vukovar je savjest Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije